Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Βιβλία σκέτο χρυσάφι!

Πόνεσε σήμερα η καρδιά μου με τα 70 ευρώ που έσταξα για να αγοράσω 3 μόνο βιβλία!Και να πω ήταν κανάς άτλας ανατομίας, με 800 σελίδες ιλουστρασιόν, να πω να πάει στο διάλο, αλλά 30 ευρώ ένα βιβλίο εκδόσεως του 1995 ε αυτό παραπάει!!!Είχα καλομάθει κιόλας από το Βελιγράδι, όπου με 100 ευρώ αγόρασα καμιά 35 βιβλία- με 20 ευρώ μόνο πήρα τα άπαντα του Τίτο, δέκα τόμοι- με τόσα λίγα λεφτά έπαιρνα πραγματικά ό,τι έβρισκα.
Την Κυριακή έπεσα και πάνω σε αυτό το άρθρο του Ριζοσπάστη, για το νέο εγχείρημα της Γκούγκουλ, η οποία ψηφιοποιεί όλα τα βιβλία με το στανιό,για να πληρώνουμε αύριο μεθαύριο την κάθε επίσκεψη στο βιβλίο. Ήδη το έχει κάνει αυτό η Κουέστια, όπου με συνδρομή 20 ευρώ το μήνα έχεις πρόσβαση σε κάτι κουλά βιβλία. Βέβαια άμα θες να εκτυπώσεις καμιά σελίδα πρέπει να πληρώσεις και φυσικά δεν μπορείς να αποθηκεύσεις κανένα βιβλίο, για να το διαβάσεις άμα λήξει η συνδρομή σου. Μετά θυμήθηκα το Γιωργάκη που μιλούσε για το ηλεκτρονικό βιβλίο και σκέφτηκα πόσα φράγκα θα βγάλουν αυτές οι εταιρίες, αν τελικά υλοποιηθεί αυτό το μέτρο!

στον κόσμο που όλα τα πουλάει και όλα τα αγοράζει, η γνώση δεν υπήρχε περίπτωση να ξεφύγει από το αλισβερίσι!Δεν είναι μόνο τα πόσα δίνουμε από το νηπιαγωγείο μέχρι και το πανεπίστημιο για να μάθουμε γράμματα- και σιγά τα γράμματα που μας μαθαίνουν πλέον. Είναι η γνώση που θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους, σε όλες τις μορφές της. Όταν ένα βιβλίο έχει 30 ευρώ δε θα το αγοράσει ο μεροκαματιάρης σε καμία περίπτωση! Οπότε πάλι ανακυκλώνεται σε ένα στενό κύκλο ό,τι έχει να μας πει ο κάθε επιστήμονας. Και να πω ότι βγάζουν κι αυτοί κανά φράγκο? Τρίχες βγάζουν, εκτός αν αποφασίσουν να κάνουν έκπτωση και αρχίσουν και γράφουν μπούρδες, για να τα αγοράσει το πολύ καλά α-παιδευτο κοινό.

Χαμένοι από αυτό το εμπόριο όλοι εμείς που με τρεις και εξήντα το μήνα προσπαθούμε να μάθουμε τον κόσμο, μπας και κάποια στιγμή τον αλλάξουμε, όλοι οι άλλοι που δεν τους επιτρέπεται να μάθουν τον κόσμο, οι δημιουργοί που εκβιάζονται από τις κάθε είδους εμπορικές συμφωνίες και την σκλαβιά του χορηγού. Η γνώση είναι δύναμη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, είτε μιλάμε για τα σχολεία είτε μιλάμε για τα βιβλία. Θα ήταν καλό αν, ανάμεσα στα άλλα, οι επιστήμονες που σέβονται την επιστήμη τους και όχι την τσέπη τους ξεσηκώνονταν μπροστά σε αυτό το τέρας που έχει δημιουργηθεί!

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η λύση είναι στο ηλεκτρονικό βιβλίο... Και ειδικά στο ανεξάρτητο ηλεκτρονικό βιβλίο. Να ξυπνήσουν δηλαδή οι συγγραφείς και να μην τρέχουν πίσω από τον κάθε νταβατζή εκδότη. Η τεχνολογία σήμερα επιτρέπει στους συγγραφείς να εκδίδουν και να πουλούν ηλεκτρονικά μόνοι τους τα βιβλία. Δεν χρειάζονται οι μεσάζοντες. Ένα site/blog και ένα account paypal κι έγινε η δουλειά. Πολλοί τα δίνουν και δωρεάν για download.

Γενικά το ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να ρίξει πάρα πολύ το κόστος. Στην ουσία μετά πουλάνε μόνο πνευματικά δικαιώματα. Έτσι ακόμη τα πουλάνε ακριβά οι εταιρείες που πουλάνε e-books. π.χ. το amazon τα βιβλία για το kindle τα πουλάει με μέσο όρο 10 δολάρια. Πολύ ακριβά για e-books.

Θάνατος στο χαρτί! Τώρα που άρχισαν να βγαίνουν και αξιόλογες συσκευές ανάγνωσης για e-books, τελειώνουν οι δικαιολογίες... :-)

xamogelo είπε...

τσέκαρε τα εμαιλ σου :-p

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες ...
Με την ευκαιρία Χρόνια Πολλά !

Radio Collectiva Team είπε...

Σε γενικές γραμμές είμαστε κάπου ανάμεσα σε εσένα και στο Rocean, γιατί απ/ τη μια μας είναι αδύνατον να ξεκολήσουμε απ τα δερματόδετα βιβλία, :), αλλά απ'την άλλη είμαστε και εραστές στης ηλεκτρονικής εξέλιξης και λόγω δουλειάς δηλαδή ως προγραμματιστές.
Γενικά το πνεύμα σου με βρίσκει σύμφωνο, ωστόσο υπάρχει και τοποθέτηση του Rocean που δείχνει και μια άλλη πλευρά και ως κομμουνιστές αγαπητή μου σφίσα, παρά τη σωστώτατη τοποθετηση σου πρέπει να διεκδικούμε η Ν.Τεχνολογίες να γίνουν προσβάσιμες φτηνά και ποιοτικά σε κάθε λαϊκή οικογένεια.
ΥΓ* ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

προφανώς δε λέω όχι στις νέες τεχνολογίες, αν και προσωπικά δεν την παλεύω να διαβάσω ένα άρθρο στην οθόνη του υπολογιστή, πόσο μάλλον ένα ολόκληρο βιβλίο!Οπότε ναι στις νέες τεχνολογίες αλλά όταν αυτές υπηρετούν το λαό και όχι την πολυεθνική, όπως αυτή τη στιγμή γίνεται.
Χρόνια πολλά σε όλους!

xamogelo είπε...

χρόνια πολλά μας :-)

Ανώνυμος είπε...

Για να μην παρεξηγούμαστε...

Καταλαβαίνω πολλούς που δεν θέλουν να διαβάζουν στην οθόνη. Έχουν ένα δίκιο, αν και προσωπικά πλέον προτιμώ ακόμη και την οθόνη παρά το χαρτί. Ειδικά εφημερίδα δεν την παλεύω με τίποτα να διαβάσω στο χαρτί.

Αλλά το θέμα είναι ότι πλέον μιλάμε για ειδικές φορητές συσκευές (π.χ. kindle) που πλησιάζουν πάρα πολύ την εμπειρία του χάρτινου βιβλίου. Όσο εξελίσσονται αυτές οι συσκευές τόσο μειώνονται και οι δικαιολογίες υπέρ των χάρτινων βιβλίων.

Το κακό είναι ότι στην Ελλάδα είμαστε ακόμη πολύ πίσω στην έκδοση ηλεκτρονικών βιβλίων. (ακούς Σύγχρονη Εποχή? :-) ) Ότι κυκλοφορεί τώρα είναι κυρίως πειρατικό.

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

εγώ πάντως μια αυξηση της μυωπίας την τσίμπισα από το πολύ διάβασμα στον υπολογιστή!Και μην βάζεις ιδέες στη Σύγχρονη Εποχή! Δε θα μπορούσα με τίποτα να διαβάσω τον πόλεμο των χωρικών στον υπολογιστή!
Δεν ξέρω..προτιμώ τα κανονικά βιβλία...

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Παρτιζάνα, με όλο το σεβασμό, το άρθρο του Τραγγανίδα στον Ρ. της Κυριακής παραβλέπει μια πολύ σημαντική παράμετρο, ότι δηλαδή το google αλλά και άλλοι οργανισμοί έχουν ψηφιοποιήσει και διαθέτουν δωρεάν χιλιάδες και χιλιάδες βιβλία που δεν έχουν πια πνευματικά δικαιώματα, βιβλία τα οποία μέχρι τώρα ήταν απρόσιτα έξω από μερικές δημόσιες βιβλιοθήκες.

Και φυσικά, δεν ψηφιοποιεί μόνο το γκουγκλ, αλλά και τα πανεπιστήμια (στην Ελλάδα το Πανεπ. Κρήτης) και άλλα ιδρύματα. Ακόμα και στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία, έχουν ψηφιοποιηθεί παπάδες. Βέβαια, μόνο παλαιότερα έργα.

Δηλαδή, για πρώτη φορά γίνεται διαθέσιμος στις πλατιές λαϊκές μάζες ένας τεράστιος πλούτος ανθρώπινης γνώσης. Αυτη η πλευρά περιέργως (ή ίσως όχι περιέργως) απουσιάζει από το ξινό άρθρο του Τραγγανίδα.

Ανώνυμος είπε...

@partizana: Βασικά αν έχεις κολλημένο το βλέμμα σου συνέχεια σ' ένα σημείο, είτε αυτό είναι οθόνη, είτε βιβλίο το ίδιο θα πάθεις.

Εγώ πάντως λόγω της στραβωμάρας μου δεν μπορώ το χαρτί. Στη οθόνη μπορώ να μεγεθύνω τουλάχιστον τα γράμματα. Με ξεκουράζει.

Άσε που σιγά-σιγά μπαίνουν και τεχνολογίες που σου διαβάζουν το κείμενο.

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Αγαπητέ Σαραντακο, μην το λες σε μενα!Εχω βρει τα απιστευτα βιβλια, τα οποια ουτε σε βιβλιοθηκες υπάρχουν στην χωρα μας ουτε πουθενά!Το θεωρω μεγάλη ευκολιά το δίχως άλλο. Απλά εκνευριζομαι οταν αυτο γινεται επι πληρωμη και με το στανιο (στη Γκουγκουλ αυτο με τσατισε οτι εστειλε τελεσίγραφα στους συγγραφεις!)

@Ροσεάν αν βγει βιβλιο που διαβαζει φωναχτα τον εαυτο του θα το παρω!

Yannis Theocharis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Yannis Theocharis είπε...

@Rocean
Όλο και κάτι γίνεται πάντως και με τα βιβλία της ΣΕ, έστω και σε αποσπασματική μορφή:

Έργα του ΛένινΈργα του Στάλινκαι κάποια από τα βιβλίαΠάντως και εγώ συμφωνώ και επαυξάνω στο πνεύμα του Νίκου Σαραντάκου. Σε κάποιον που χρησιμοποιεί καθημερινά free και εύχριστα εργαλεία της google ή ακόμα και άλλων εταιρειών που δίνουν δωρεάν τα προιόντα τους ακόμα και τον πηγαίο κώδικά τους, πχ. τη sun, ένα άρθρο σαν αυτό του "Ρ" όντως φαντάζει ξινό. Θέλει εξιδείκευση η επιχειρηματολογία μας. Ο χώρος του internet, της ανάπτυξης λογισμικού κλπ. δεν είναι κλασικό γιαπί ούτε και ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για να πηγαίνουμε με του ίδιου είδους τα επιχειρήματα.

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Εγω αυτο που κρατησα απο το αρθρο ειναι ο εκβιασμος της Γκουγκουλ προς τους συγγραφεις. Κατα τα αλλα και εμενα με βολευει να ειναι ψηφιοποιημενα τα βιβλία, διότι λόγω θέματος διδαχτορικου εδώ δεν μπορω να βρω τα βιβλια που θελω και το ιντερνετ με εχει βοηθησει πολυ σε αυτο το θεμα.
Άυτά τα πραγματα θα επρεπε να τα αναλαμβανουν τα πανεπιστημια και οχι πολυεθνικες διοτι εκτος του οτι θα πληρωνεις για να εχεις προσβαση ελοχευουν και αλλοι κινδυνοι!

compasso είπε...

γενικά το βιβλίο δεν είναι μόνο η γνώση που σου προσφέρει αλλά και η ευκολία να το διαβάσεις. Έχω μια πιο ρομαντική άποψη. Ακόμα και ο ήχος της σελίδας όταν γυρνάει, η μυρωδιά του χαρτιού ή η βρεγμένη απο θαλασσινό νερό παράγραφος που δε μπορείς να διαβάσεις το καλοκαίρι στη παραλία είναι μέρος της μαγίας της όλης ιστορίας. Καλό το ιντερνετ, τρομερή χρησιμότητα στο να βρίσκεις πληροφορίες αλλά το βιβλίο δεν είναι μόνο πληροφορίες.
Το χειρότερο πάντως με τις τιμές είναι στις επιστήμες. Η σειρά των Landau και Lifshitz, κάθε τόμος έχει καμιά 150αρια σελίδες και κάνει 60 ευρώ. Και είναι και ότι να ναι έκδοση. Δεν υπάρχουν πια και οι εκδόσεις ΜΙΡ και τ αβαράνε όσο θέλουν

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Συμφωνω μαζι σου ρομαντικε κομπασσο!Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να κρατας ενα βιβλίο στα χέρια σου!Ειδικά αν δεν έχεις δώσεις μια περιουσία για το βιβλίο ακόμα καλύτερα!

xamogelo είπε...

παρτιζάνα γεια!!! :-)
θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιο συμβιβασμό πιστεύω!!! http://polep.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

αστυάνακτας είπε...

Αγαπητή παρτιζάνα. Θίγεις ένα μεγάλο ζήτημα. Αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων για τους συγγραφείς των βιβλίων, αλλά και την ύπαρξη των βιβλίων έτσι όπως τη ξέρουμε σήμερα. Ακόμη μιλάς για την εκμετάλλευση από την Goggle..και καλά κάνεις!...αλλά τα ηνία αυτοί τα κρατούν και έως να είναι οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του Λαού δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει το Σύμπαν...ας μη ξεχνάμε ότι πολλοί είναι οι συγγραφείς που θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο αυτή για να διαθοθεί η συγγραφική τους δουλειά και άλλοι τόσοι οι επιστήμονες που θα ήθελαν εξειδικευμένα να διαβάσουν βιβλία ή άρθρα και δεν έχουν πρόσβαση....αυτά τα ολίγα

την καλημέρα μου!

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Εμένα μου αρέσει που η τεχνολογία έχει προοδεύσει και καλά κάνουν και ψηφιοποιούν τα βιβλία. Το θέμα είναι ότι αυτή η ψηφιοποίηση όταν γίνεται από ιδιωτικούς φορείς, βλέπε την πολυεθνική Γκουγκουλ και άλλες τότε το πράγμα αλλάζει. Δέχομαι να γίνεται από βιβλιόθηκες και πανεπιστήμια, όπου όλος ο κόσμος θα έχει δωρεάν πρόσβαση και όχι αυτό το πράγμα που πρέπει να πληρώνεις και που ο συγγραφέας εκβιάζεται να συμμετάσχει. Στο Κουέστια (αν έχουν το θεό τους!) πληρώνεις την εκτύπωση- δηλαδή καλύτερα να πάω να το αγοράσω να πάρει και κανά φράγκο ο συγγραφέας χωρίς να μεσολαβεί η εταιρία, η οποία λειτουργεί ως νταβατζής κυριολεκτικά!

to kounoupi είπε...

ΑΣΧΕΤΟ!
Το διαδικτυο πρέπει να είναι ελευθερο όπως το νεράκι που πίναμε κάποτε. Γιατι κιαυτό το πληρώνουμε.΄πως ο αέρας που αναπνέουμε . Που σε λίγο είμαι σίγουρη θα βρούν τρόπο να τον πληρώνουμε κι αυτόν.

to kounoupi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Κάνεις διδακτορικό Παρτιζάνα μου; (Το "μου" οφείλεται στη φιλία που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε μένα και το ιστολόγιό σου.)Πολύ χαίρομαι γι' αυτό, έχεις στέρεη σκέψη. Σου εύχομαι να τα πας καλά και να το βγάλεις μέχρι τέλους με το πείσμα της....αντάρτισσας!

χάρης είπε...

Όταν γίνει σοσιαλισμός στην Ελλάδα το διαδίκτυο θα είναι πραγματικά ελεύθερο. Τάγματα κνιτών προγραμματιστών θα μπλοκάρουν όλες τις σελίδες με αντιδραστικό περιεχόμενο και ο Έλληνας χρήστης θα έχει πρόσβαση μόνο σε σελίδες που έχουν ελεγχθεί απο τον Κολοζώφ και τον Μαίλη. Κνίτικα τάγματα εφόδου θα μπουκάρουν σε νεανικά δωμάτια και θα συλλαμβάνουν επ'αυτοφόρω όσους νεαρούς αυνανίζονται με Αμερικάνικες τσόντες γυρισμένες σε βίλες με πισίνες. Μόνο προλετριακές τσόντες θα επιτρέπονται στο καθεξής.

Ανώνυμος είπε...

Χάρη, όλοι έχουμε τις ευθύνες μας για τον σημερινό τερατώδη κόσμο αλλά θα μου επιτρέψεις να πω ότι απόψεις όπως οι δικές σου το τρέφουν και τον συντηρούν αυτό το πρωτοφανές στην Ιστορία Τέρας --με το "φούντωμα" του δουλεμπορίου, τον εξανδραποδισμό τεράστιων πληθυσμών, την παιδεραστία και την πορνογραφία (δλδ την ταπείνωση και τον κατεξευτελισμό του ανρώπινου προσώπου) του "ελεύθερου κόσμου" σου. Έχω περάσει από εκεί που είσαι τώρα και δεν σε κακίζω. Μπορεί όμως εκεί γύρω στα 40-50, και όταν έχεις παιδιά, να αρχίσεις να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, διότι κάποτε, άθελά σου και από άγνοια, έπαιξες το ρόλο της ιδεολογικής αστυνομίας της πλανητικής δικτατορίας --της αμερικανικής αυτοκρατορίας και του ευρωπα'ι'κού Ράιχ, της Μεγάλης Φρίκης. Αν όμως είσαι 40-50, αν έχεις παιδιά, και λες αυτά που λες, τότε φοβάμαι ότι δεν έχεις περιθώριο να καταλάβεις τίποτα και ποτέ.--Ανώνυμος 2.

LeftG700 είπε...

Η G700 είναι δύο. Μια εξ αυτών κάθεται αριστερά.

αριστερό εξτρέμ είπε...

Σήμερα ο Μάης έχει 19. Στον σφο Άθλιο σε πέτυχα να γράφεις ότι ο Πόντι(κι)ος μπαίνει μέσα. Γράψε κάτι...
ΥΓ: Έχουμε και το ίδιο όνομα με την ποντιακή του εκδοχή του οποίου με προσφωνούσαν οι παλινοστούντες συνάδερφοι, οπότε του εύχουμαι καλή και αγωνιστική θητεία
ΥΓ2: Κρύωσες με το καρατζαφερικό χούμορ ε μεγάλη μεγάλη;