Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

Ο Πρέντραγκ, Το Σαράγεβο και Εγώ..

Πέρασαν τόσο χρόνια φίλε μου...Πολλά χρόνια, κοντά δέκα, από κείνες τις μέρες που κάναμε βόλτες στο Βελιγράδι..Νύχτα στον πεζόδρομο, να περπατάμε και να σε ρωτάω "γιατί δε γυρίζεις;". Πού να γυρίσεις και συ..Κι όμως, τα κατάφερες, πήγες έστω και για λίγο, χτύπησες την πόρτα που πριν 15 χρόνια αναγκάστηκες να κλείσεις βιαστικά, να αφήσεις τα παιδικά σου χρόνια να τα ρημάζει ο πόλεμος, χτύπησες την πόρτα και άνοιξε ο πατέρας σου...όπως τότε που γύριζες από το σχολείο, από τις βόλτες με τους φίλους σου..Δε θα γυρίσεις, το ξέρω..Το πήρα απόφαση, μεγάλωσα βλέπεις και έμαθα ότι οι παιδικές επιθυμίες μου δε θα πραγματοποιηθούν..Κανείς δε θα γυρίσει..Ίσα ίσα, μπορεί να φύγουν κι άλλοι, έτσι μας καταδίκασαν αυτοί που γεμίζουν τη μπαρουταποθήκη κάθε τρεις και λίγο. Και φροντίζουν να μην αφήσουν και τίποτα πίσω τους, μόνο χαλάσματα, προτεκτοράτα και δυστυχία, φτώχεια, ανεργία και καμιά εκατοντάδα ΜΚΟ, να σας λένε πως πρέπει να αγαπάτε το γείτονα, λες και δεν ξέρατε τόσα χρόνια...λες κι ο πόνος δεν είναι πιο βαρύς επειδή με το γείτονα πολέμησες. Ξέρω πως ούτε εσύ θα γυρίσεις, ούτε θα ξανακυματίσει η σημαία με το κόκκινο αστέρι στα Βαλκάνια, κι ας είναι τόσο αναγκαίο, κι ας είναι το μόνο που μένει να γίνει...Θα μείνω εδώ φίλε μου, να σε περιμένω, την επόμενη φορά που θα γυρίσεις έστω και για λίγο, να συνεχίσουμε τη βόλτα μας, θα μείνω εδώ να διαβάζω και να γράφω για την πατρίδα σου, τη μεγαλύτερη χώρα των Βαλκανίων, να θυμάμαι και να μελαγχολώ κάθε φορά που ακούω το Yugo 45...

"Τώρα είναι πολύ καλύτερα
νέα πόλη και νέο διαμέρισμα,
ο μπαμπάς υπουργός στο καντόνι,
αλλά εμένα στο κεφάλι μου
πάντα μένει η ίδια εικόνα,
η ίδια γεύση,
το παλιό σπίτι, ο μικρός κήπος
και εκεί το Yugo 45".




"Sad je mnogo bolje,
novi grad i novi stan,
stari nam je posto kandonalni ministar,
ali meni je u glavi uvijek ista slika,
isti fles,
stara kuca, mala basta,
i u njoj Yugo 45"


12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τς έχουμε ζήσει ακόμα Παρτιζάνα!

Ούτε εμείς, ούτε τα αδέρφια οι Yugoι, ούτε τα Βαλκάνια ολόκληρα. Μην αμφιβάλλεις στιγμή γι αυτό, όσο μαύρα κι αν φαίνονται όλα σήμερα!

Πού ξέρεις, μπορεί και μια μέρα αντί για το mini-cooper όλοι να κυκλοφορούν με μια επανέκδοση του μικρού σου Yugo, στην Ένωση Σοβιετικών Δημοκρατιών των Βαλκανίων!

Εγώ και σε τέτοια περίπτωση Trabbi θα παρω πάντως, σχώρα με... DDR και τα μυαλά στα κάγκελα!

Στο κομμουνιστικό μέλλον λοιπόν, το χίλιες φορές καλύτερο από το όμορφο & ιστορικό σοσιαλιστικό παρελθόν!

Rizobreaker είπε...

Σωστός ο άθλιος!! Σωστότατος... ;-)

αριστερό εξτρέμ είπε...

Μέσα για ΕΣΔΒ!
Επειδή εγώ οδηγώ γιούγκο 45 (909 κκ τελ. ταχύτητα 140 χλμ σε κατηφόρα πριν την Τρίπολη με ούριο άνεμο) μπορώ να έχω μια προτεραιότητα για το καινούριο. Σύντροφοι απ' το Κραγκούγιεβατς σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Α! Και να'ναι γιούγκο και όχι ζάσταβα 10 (απομίμηση του προηγούμενου πούντο)

Ανώνυμος είπε...

Ε μωρέ παρτιζάνα, για τις παλιές αγάπες μη μιλάς (όπως τις εννοεί ο καθείς). Ετοιμάσου για τις νέες (όπως τις εννοεί ο καθείς).

Ανώνυμος είπε...

@αριστερό εξτρεμ
Με Yugo45 να πηγαίνεις Σκάρμιτσα μέσα από τις ομίχλες του Δομοκού, καθαρίζοντας με το ένα χέρι το παρμπρίζ, ενώ μπορεί να έχει και παγονιά...
WOW, είσαι περιπετειώδης τύπος!

ΕΣΔΒ, φυσικά!
Με ξεχωριστή Σοβιετική Δημοκρατία τη Κρήτη, για να μη μας δημιουργεί και προβλήματα το νησί της αντεπανάστασης...

@rizobreaker
Τι avatar/gravatar/ΠώςΤοΛένεΑυτόΤοΠράμα έχεις βάλει ρε άνθρωπε! Έλεος!

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Τι με λες ρε αριστερό εξτρέμ?!εχεις Γιουγκο 45?Ακόμα?!Ανταλλακτικά πού βρίσκεις?!
Παιδιά και γω μέσα είμαι για την ΕΣΔΒ, να δούμε πώς θα πείσουμε και τα άλλα τα γίδια εκεί πάνω!
Ερυθρέ, η αγάπη είναι μόνο μία και λέγεται Γιούγκο(το μοντέλο του 1943 όμως!)Με τον ψηλό (Πρέντραγκ=2,17) μιλάμε καμιά φορά στο τηλέφωνο, αν και από τότε δεν έχουμε ξανασυνατηθεί!Βόλτες κάναμε, πιτσιρίκια ήμασταν τότε βρε!

αριστερό εξτρέμ είπε...

Το Γιούγκο είναι του 85 μην τρελλαθούμε κιόλας. Το μοντέλο που έχεις στη φωτογραφία είναι 750κεκ και μπορεί κανείς να βρει ανταλλακτικά από το φίατ τοπολίνο του οποίου είναι πιστό αντίγραφο. Το μοντέλο που έχω μπορείς να το βρεις και... τσάμπα.
Και ναι αν θες να φτάσεις στο χωριό της μάνας μου από Αθήνα, μπορεί να σε πάει. Απαραίτητη προϋπόθεση ο σχολαστικός έλεγχος μεγαλύτερης διάρκειας από του αντίστοιχου ενός τσέσνα.
Είμαι πάντως ψιλορόμπα και άχρηστος. Οδηγώ το πρώτο μου αυτοκίνητο ακόμα τη στιγμή που συνομίληκοί μου αγόρασαν το πρώτο τους τζιπάκι...

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ Π. το τραγούδι ποιών είναι;
Δεν μπορείς να το ανεβάσεις;

Επίσης, για τις μηχανές Ural ξέρει κανένας;

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Το αυτοκίνητο που εχω στη φωτογραφία είναι ο Φίτσι, έτσι το λένε το αμάξι αυτό, δεν είναι το Γιούγκο45 αλλά επειδή ο Φίτσο μου αρέσει περισσότερο εβαλα το Φίτσο!

Το τραγούδι είναι των Zabranjeno Pusenje (sarajevo).Παλιά ήταν ένα συγκρότημα, αλλά όταν άρχισε ο πόλεμος κάποια μέλη του συγκροτήματος πήγαν στη Σερβία και φτιάξαν το Zabranjeno Pusenje (Beograd),στο οποίο παίζει και ο Κουστουρίτσα. Πιθανά να τους έχετε ακούσεις ως Emir Kusturica and the non smoking band, Απαγορεύεται το κάπνισμα θα πει το όνομα του συγκροτήματος. Δυστυχως δεν μπορώ να το ανεβάσω τώρα αλλά θα το ανεβάσω σε λίγο καιρό, όταν τεχνικώς μου επιτραπεί!Θα ανεβάσω κι αλλά τέτοια!
Για τις μηχανες Ουραλ δεν ξέρω πράμα!

Ανώνυμος είπε...

Παρτιζάνα , θυμάσαι την τελευταία (και καλά από το μέλλον) σκηνή στα "Ομορφα χωριά" ;

Πράγματι , ο κόσμος δεν έχει συνέλθει ακόμα . Αλλά η λογική είναι με το μέρος μας (...ημών των νοσταλγών βεβαίως βεβαίως...)

Αλλες παρατηρήσεις :
@αριστερό εξτρέμ : Tι δουλειές κάνουν οι φίλοι σου και πήρανε τζιπάκι ; Eγώ είμαι 30φεύγα (γκχ, γκχ,ε,χμ..) θεωρούμαι και "εργατική αριστοκρατία" από κάποιους κι εχω ένα Πεζώ 206 που το ξεχρεώνω εδώ και 4 χρόνια και συνεχίζω...

αριστερό εξτρέμ είπε...

@5ο Σύνταγμα ΔΣ: Οι Ural όπως και άλλες σοβιετικές μοτοσικλέτες κυκλοφορούν ακόμη. Το εργοστάσιο μετά την ανατροπή ανήκει στους εργαζόμενους. Η παραγωγή της κλασσικής με τον μπόξερ κινητήρα συνεχίζεται αν και έχουν προστεθεί και νεώτερα μοντέλα όπως η red star. Η αντιπροσωπεία φέρνει και δίχρονα μηχανάκια 350 κεκ στο στυλ των παλιών καλών ΜΖ.
@ γάβρο γιουγκονοσταλγό: Δεν έγραψα για φίλους, αλλά για συνομιλίκους γενικά. Και προσωπικά πιστεύω ότι ένα ωραίο σπίτι, ένα εξοχικό και ένα καλό αυτοκίνητο πρέπει να αναλογεί σε όλους. Επειδή δεν μπορώ να βγάζω στην άκρη όμως 200 €, αν άλλαζα το αυτοκίνητο με ένα καινούριο με δόσεις δύο τα τινά: Ή δε θα μπορούσα να το πληρώσω ή θα δυσκολευόμουν κάθε μήνα. Από τη στιγμή που η γιούγκα τσουλάει (και έχω μια ντίζα συμπλέκτη και δύο γερμανικά στο πορτ μπαγκάζ κάβα) δε νομίζω να αλλάξω αυτοκίνητο.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν μάγκες γουστάρωωωωωωωω
Μπράβο σε όλους σας!!!
Δες το ΟΝΕΙΡΟ για να δεις που το πάω εγώώώώ!!!!!!!!!!!