Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Η βάση του Bondsteel


Η μεγαλύτερη αμερικάνικη βάση μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, είναι αυτή που βλέπετε εδώ. Βρίσκεται στο Κόσοβο και φιλοξενεί πάνω από 7000 στρατιώτες. Είναι τεράστια και έχει τα πάντα μέσα, από εκκλησίες (μη και δεν εξομολογηθούν τα παιδιά!) μέχρι το καλύτερο νοσοκομείο στην Ευρώπη.
Πλένονται εκεί μέσα 1200 σάκοι με ρούχα τη μέρα, μαγειρεύονται 18000 γεύματα τη μέρα (για να δείτε τι φάγανε την ημέρα του Πάσχα κάντε κλικ εδώ), έχει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορεί να ηλεκτροδοτήσει μια πόλη 25000 κατοίκων. Την κατασκευή και τη διαχείριση της βάσης την έχει αναλάβει μια θυγατρική της Χάλιμπάρτον, η οποία έχει φτιάξει βάσεις σε όλη την ανατολική Ευρώπη. Οι Κοσοβάροι Αλβανοί που δουλεύουν εκεί, παίρνουν 1 με 3 δολάρια τη μέρα και τα'χουν πάρει, λέει, γιατί η βάση είναι σούπερ-ντούπερ και αυτοί μίζεροι και φτωχοί (όχι, θα χεζόσασταν στο τάλιρο).
Συχνά πυκνά πάνε Αμερικανοί αξιωματούχοι και βγάζουν λόγους στα στρατά, όπως πήγε ο Ράμσφελτ και τους είπε "μάγκες, δεν είστε βάρος για την οικονομία μας. Ίσα-ίσα, επενδύουμε σε εσάς γιατί ακριβώς είστε το θεμέλιο για την ανάπτυξη της οικονομίας μας." Τι εννοεί ο ποιητής; Τίποτα τα τραγικό, απλά η βάση, όπως και οι άλλες μικρότερες στην περιοχή, βρίσκονται πάνω στη διαδρομή που θα ακολουθήσει ένας τεράστιος αγωγός πετρελαίου, που θα φέρνει πετρέλαιο από την Κασπία. Η Ουάσιγκτον Ποστ είχε πει, ότι μιας και γίνεται χαμός στη Μέση Ανατολή, πρέπει να έχουμε βάσεις στα Βαλκάνια για να μπορούμε να προστατεύουμε το πετρέλαιο στην Κασπία.
Ο Βρετανός διοικητής στην ΠΓΔΜακεδονίας, τον καιρό που βομβάρδιζε το ΝΑΤΟ είπε ότι πρέπει να προστατέψουμε τη χώρα (την ΠΓΔΜ) αλλά και τους ενεργειακούς διαδρόμους που περνάνε από δω. (ενεργειακός διάδρομος 8, όπως ονομάζεται).
Κατά τα άλλα, οι Κοσοβάροι χαίρονται, οι μισοί Σέρβοι οδύρονται για τα μοναστήρια τους, θέλουν ρώσικα στρατεύματα για να τους προστατεύσουν (χέστηκαν οι Ρώσσοι αλλά όχι και για το στενό πρέσσινγκ που τους κάνουν οι Αμερικάνοι!),οι άλλοι μισοί Σέρβοι έχουν πάρει ένα μαστίγιο και αυτομαστιγώνονται λέγοντας "εμείς φταίμε, καλά να πάθουμε, Δύση τι άλλο να κάνω για να με πάρεις στην αγκαλιά σου, μπας και λαδώσει και μένα το αντεράκι μου (φακές παιδιά, ό,τι πρέπει!), οι δυτικοί και κάποιοι αμεριακανοθρεμμένοι βαλκάνιοι, μιλούν για εθνοκαθάρσεις, μαζικούς τάφους κτλ κτλ, γράφουν βιβλία για τους τρισκατάρατους σέρβους και τον πιο τρισκατάρατο Μιλόσεβιτς (εδώ ρε Σλόμπο, ούτε ο μέγιστος Ανδρέας δεν έκανε πολλά τσαλίμια, πού πας και συ;!) η Κάρλα Ντελ Πόντε,(η γνωστή διώχτρια του Κακού από τα Βαλκάνια) εκδίδει βιβλία που λέει "ναι ρε παιδιά, ξέρω ότι καμιά 500 σέρβοι απήχθησαν από το Κόσοβο και τους πήραν οι Αλβανοί τα νεφρά αλλά και γω ποιόν να πρωτοδιώξω η γυναίκα;", ψιλό γαζί δηλαδή το δούλεμα..
Και γω αφού θρήνησα, έψησα τα κόλλυβα και κατέβασα τα παντζούρια για 3 μέρες, σύμφωνα με το έθιμο, επανέρχομαι μές την τσατίλα πάλι!

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλως ήρθε πίσω :-p... μην αγχώνεσαι... και εγώ μες στην τσατίλα είμαι όπως όλοι...

Ανώνυμος είπε...

Εμ με τέτοια αναβάθμιση που ζούμε στα Βαλκάνια, γιατί να είσαι τσατισμένη;
Οι αλβανόφωνοι που δουλεύουν στην βάση, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ; πάλι καλά που πέρνουν 3 ευρώ και δεν παίρνουν 3 τίποτ`αλλο (που, έτσι κι αλλιώς, και αυτά τα παίρνουν, αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν...).
Η έρμη η Ντελ Πόντε...ένα ολόκληρο δικαστήριο και δεν κατάφερε να αποδείξει τίποτα. Ακόμα και περίφημη ``σφαγή της Σρεμπρένιτσα΄΄ αποδείχτηκε ένα κατασκεύασμα (βέβαια, αμέσως ``θάφτηκε΄΄΄το γεγονός ότι αποδείχθηκε πως ήταν παραμύθι, γιατί δεν εξυπηρετούσε και τέτοιο τα ``ημέτερα΄΄ σχέδια).

Ανώνυμος είπε...

Αφού έχει εκεί και εκκλησία όπως λες, δεν κάνουμε καμμιά πρόταση να στείλουμε κατά κει και τον ... Άνθιμο της Θεσνίκης να ησυχάσουμε με δαύτονε;
Θα είναι σαν να κύλησε ο ... τέντζερης και βρήκε το ... καπάκι!

Ανώνυμος είπε...

Πωπω!!! αναβαθμίστικα από γκρινιάρης σε καλό παιδί!!! το ήξερα ότι η κριτική μου στο ΠΑΜΕ Θα έπιανε τόπο κάποια μέρα!!!!
αχχχχαχα :-p

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

@Χαμόγελε, μη χαίρεσαι!Γκρινίρηδες είστε όλοι στη λίστα "Καλά Παιδιά"!Ξαναπές κακία για το ΠΑΜΕ και θα δεις πώς θα σε γράψω!
@Ερυθρέ, στη Σρεμπρένιτσα δεν ξέρω τι έγινε (πόσοι πέθαναν κτλ).αυτό που ξέρω όμως είναι το δικαστήριο δεν κατάφερε να στοιχειωθετήσει την κατηγορία για γενοκτονία εναντίον του Σλόμπο, και επίσης ξέρω ότι άμα πας εκεί έχουν φτιάξει ένα σαν μουσείο, που μόλις μπαίνεις έχει ένα βίντεο γοούλ, για να βλέπουν οι συγγενείς τους δικούς τους και να θρηνούν, αλλά και οι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας..Αυτά μας τα είπε η διευθύντρια του Πολεμικού Μουσείου του Λονδίνου που ανέλαβε και το σχέδιο για το μουσείο. Στην παρατήρηση μιας συμφοιτήτριάς μου από την Κροατία, "μα καλά κυρά μου, εμείς στα μέρη μας δε θρηνούμε μπροστά σε τηλεοράσεις", δεν απάντησε!¨εχει στηθεί μια τεράστια φάμπρικα πάνω σε αυτό το γεγονός, είναι αξιολύπητο να βλέπεις τις θείες με τα γουνάκια να κλαίνε, και καλά, δίπλα στις μάνες με τις μαντίλες...
@Φάρε, είναι τόσο γίδια αυτοί οι αμερικάνοι σταρτιώτες που παίζει και να τα βρουν με τον Άνθιμο, ο οποίος πάνω από όλα είναι σκοταδιστής όπως και ο Αρχηγός των αμερικανικών στρατευμάτων!

Ανώνυμος είπε...

Καλά άκου κι αυτό:
τα ΕΠΟΠ τα δικά μας που ανεβάινουν Κόσσοβο με τις απστολές έχουν να το λένε για τη Bondsteel."Εμπειρία ζωής" σου λέει,"αυτό είναι στρατός" και τέτοια.
Μην τσατίζεσαι τόσο - δεν θες να δεις κανά κίνημα "φτιά'χτε και για μας κανά Bondsteel"

Sinistra Radicale είπε...

Που το βρήκες ρε παιδάκι μου....Ούτε η ЧК ή η НКВД να ήσουν!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Είναι όπως με το Ιράκ: Έλεγαν ότι συνεργάζεται με την Αλ Κάιντα. Τώρα (αλλά τώρα:: όχι τότε) βγαίνουν οι υπηρεσίες τους και λένε ότι δεν υπήρχε σχέση. Το άλλοθι, όμως, δεν χρειαζόταν πιά. Έτσι και στην Γιουγκοσλαβία. Και παντού.
Σωστή στον ρόλο της η διευθύντρια, αλλά όχι καλά διαβασμένη ε;

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

ρεφορμιστική μύγα..Αυτά είναι γνωστά και άμα βάλεις Bondsteel στο ψαχτήρι σου βγάζει ένα κάρο!Μέχρι και την ηλεκτρονική ιστοσελίδα, που έχεικαι το φαί για την Κυριακή του Πάσχα!Αν ήμουν οι ΤσεΚα θα ήξερα και πόση σόδα βάζουν στο φαϊ τους αλλά δεν το ξέρω!
@Στρατηγέ μου, εμ αμα οι δικοίμα ςκοομούνται σε παλια εργοστάσια καισε σκηνές και βλέπουν τη βάση, τι να πουν!Τόσο γίδια έτσι?!Ε ρε και δεν υπάρχει σωτηρία!
@Ε΄ρυθρε, οι δυτικοί ακόμα δίνουν πολλή σημασία "στα μαθήματα"που μαθαν στη Γιουγκοσλαβία (lessons learned). Αυτόπου κάνει εντύπωση ειναι οτι ο κόσμος για το Ιρακ, πχ, πλεον δεν μασάει κουτόχορτο αλλά για το τι έγινε στη Γιούγκα κανείς δεν αμφισβητεί τις "αλήθειες" τόυ ιμπεριαλισμού!Ίσως γιατί το πείραμα συνεχίζεται!Βλέπε "κοινωνία των πολιτών", διοικηση προτεχτοράτων (Βοσνία) κτλ κτλ.

Кроткая είπε...

άντε καλέ κι εγώ που νόμιζα πως κόπτονταν για την ανεξαρτησία των αλβανών του κοσόβου....

(μπορείς να μου στείλεις το τραγουδάκι των ηλίθιων των ΤΑΤΟΥ από το προηγούμενο? σπασίμπα!)

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Όταν κατέβει το αναθεματισμένο, θα στο στείλω σοβιετικιά φίλη!Περιμένω 5 μέρες και με έχει ακόμα στην αναμονή!

Ανώνυμος είπε...

H επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία θεωρείται πετυχημένη σε αντίθεση με το Ιράκ επειδή δεν συνάντησε αντίσταση.Ήταν ο άδακρυς πόλεμος χωρίς κανένα Αμερικανό ή Νατοικό θύμα
Η αλήθεια είναι ότι οι Βαλκάνιοι αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά παρά τους λεονταρισμούς αντίπαλος για στρατιωτικά γυμνάσια και όχι για πόλεμο.
Η Μέση Ανατολή είναι άλλη κατηγορία.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, έχει μια σημασία να μελετάς και τις συνθήκες παγκόσμια μέσα στις οποίες γίνονται οι διάφορες στρατιωτικές επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού. Πιο αδύναμο ήταν το κίνημα και μικρότερες οι αντιδράσεις παγκόσμια και σε κάθε χώρα ξεχωριστά, τότε. Περισσότερες λοιπόν και οι χώρες που πιο εύκολα μπήκαν στον πόλεμο (ελλείψει μεγάλων εσωτερικών αντιδράσεων). Ε, έπαιξαν και καλά το θέμα του ΄΄φασίστα΄΄ Μιλόσεβιτς...
Θυμάμαι χαρακτηριστικά και την στάση ενός μέρους των ΕΑΑΚ και άλλων που μας έλεγαν να γίνει η επέμβαση αν είναι να φύγει ο Μιλόσεβιτς!!!
Άσε που είχαν απώλειες οι ΝΑΤΟικοί, άσχετα το τι μας λένε.
Πάντως από άποψη αντίστασης, έχεις δίκιο, δεν πήγε καλά…
Άσχετο, θυμάστε εκείνο το F-117 stelth (αν γράφεται έτσι) που είχαν οι Σέρβοι… σε πολύ κακή όμως κατάσταση…
Παρτιζάνα, γεια χαρά…

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

¨εχετε και οι δυό δίκιο, ανώνυμε και Μιχαλάκη!
Ίσως νε έπρεπε να γίνει η Γιουγκοσλαβία πρώτα για να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, δεν ξέρω, λέω εγώ τώρα..Το 1999 τα ΕΑΑΚ είχαν βγάλει μια αφισέτα με τη φωτογραφία της Γκουέρνικα και απο κάτω έγραφε "Οι Σέρβοι σφάζουν αλβανούς στο Κόσοβο, ΗΠΑ και ΕΕ σιωπούν". Το θυμάμαι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, αν και μετά από λίγο όταν ξεσιώπησε η ΕΕ και οι ΗΠΑ το κατέβασαν από τα ταπμλώ τους, αν και τώρα κάποιοι "δε θυμούνται τίποτα τέτοιο" και "αποκλείεται!".

Ανώνυμος είπε...

Όχι και Μιχαλάκη, γέρος άνθρωπος...
Τι περιμένεις, μιά ζωή ΄΄Λακεδαιμόνιοι΄΄ εμείς, μια ζωή λακέδες κάποιοι άλλοι!!!
Δεν το έβαζαν όλοι οι αριστερούληδες με τον ίδιο τρόπο βέβαια, αλλά τον Μιλόσεβιτς δεν ξεχνούσε κανείς να τον εξισώσει με τους ΝΑΤΟικούς...

Ανώνυμος είπε...

κάτι μου λέει ότι θα μάθω σύντομα :-p

aliatas είπε...

«Κυκλοφορεί ως αστείο μεταξύ των αμερικανών στρατιωτών που συμμετέχουν στις "ειρηνευτικές δυνάμεις" στα Βαλκάνια:

-Ποια είναι τα δύο πράγματα που μπορεί να δει κανείς από το Διάστημα;

-Το ένα είναι το Σινικό Τείχος. Το δεύτερο είναι το Camb Bondsteel.

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Εδω μέσα είμαστε όλοι πιτσιρίκια,Μιχαλάκη!
@Χαμόγελε τι θα μάθεις?!Δεν κατάλαβα!
@Τσούχτρα, ναι ακριβώς!¨ετσι λένε, δεν ξέρω αν είναι τόοοοσο μεγάλη, πάντως είναι σίγουρα η μεγαλύτερη!

Ανώνυμος είπε...

Σ,φισσά μου, πιτσιρίκι θες, πιτσιρίκι κι εγώ…
Σου γράφω τώρα για να σου πω το εξής:
Εσύ και ο Ευαγγελάτος!
Αυτή τη στιγμή λέει για τα παιχνίδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, για τους δρόμους του Πετρελαίου και για την Bondsteel… Ρε λες να είναι δικός μας και να μην το ξέρει;
Ένας, βέβαια κακεντρεχής και κολλημένος κουκουές θα έλεγε ότι επιβεβαιωνόμαστε…
Άντε καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

OI KAKOI SERBOI KAI OI KALOI ALBANOI KAI META APO DEKA HRONIA OI ALBANOI STO NATO KAI STO AFGANISTAN NA POULISOUN MOUROI STOUS TALIBAN,KALO ASTEIO EKATSA TRIA HRONIA STO BONDSTEEL EIXE TA PANTA APO SUPER MARKET MEHRI CINEMA KAI TA AMERIKANAKIA APO TO IDAHO KAI TO TEXAS KOITAZAN KAI SYMPERIFERONTAN STOUS ALVANOUS LES KAI ITAN IPOANAPTIKTOI TO SYNDROMO TIS AMERIKIS.....IPIRHE KAI ENA ALLO STRATOPEDO STA SKOPJIA ARKETA MEGALO ALLA PIGA LIGES FORES KATI SE STILL APPLE SENRTY LEGOTANE TERASTIO PSAKSTE NA MATHETE POU EINAI ALLO ENA PROTEKTORATO TIS AMERIKIS STA VALKANIA!KAI OI VASEIS STIN BOSNIA?TI EINAI?

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Μα ναι, βάσεις υπάρχουν παντού σε όλα τα Βαλκάνια,μικρές και μεγάλες.Σχεδόν όλες οι βαλκανικές χώρες είναι ΝΑΤΟϊκά προτεκτοράτα...Το ότι κάποιοι ανακαλύπτουν την Αμερική δεν είναι για να μας παραξενεύει..Κάποιοι τώρα θυμήθηκαν το ρόλο του ΝΑΤΟ την περιοχή, κάποιοι άλλοι ακόμα ασχολουνται με μαζικούς τάφους και δεν μπορούν με καμιά παναγιά να δουν το δάσος!Πού θα πάει...Είναι τεράστιο που θα το δουν μια μέρα!