Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Γραμματική ρε συ!

Και να τονε τον Άνθιμο, τον τραγόπαππα να κρατά το χάρτη της ΠΓΔΜ που έγραφε πάνω "Βάρνταρσκα". Και φωνασκούσε "Να , αυτοί είστε!Βάρνταρσκα λέγεστε!". Τι φωνάζει, λέω εγώ ο γνώστης της σερβοκροατικής, ε και τι μας το λέει αυτό το "Βάρνταρσκα"; Διότι το Βάρνταρσκα είναι επιθετικός προσδιορισμός, κάτι προσδιορίζει. Τι προσδιορίζει; Το "Μακεδονία", πολύ απλά..Δηλαδή Μακεδονία του Βαρδάρη! Ομοίως, η ελληνική Μακεδονία λεγόταν Εγκέισκα, του Αιγαίου δηλαδή, και της Βουλγαρίας, Πίρινσκα, δηλαδή του Πιρίν. Άσχετε τραγόπαππα! Σκοταδιστή και φασίστα! Ευτυχώς δεν είχα πάει σε εκείνα τα συλλαλητήρια το 93'.... Επιμένω, η λύση είναι μόνο μια...

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ πολύ σωστή! Όμως γιατί δεν είχες πάει; Ιδεολογικά η λόγω ηλικίας; Έχασες, μου έχουν πει ότι ήταν πάρα πολύ ωραία, εθνεγερτικά, πατριωτικά κι όλα αυτά...

Ανώνυμος είπε...

Α χα!!! Είναι ο χάρτης που δίνει ο Λιακόπουλος με τους τόμους του "Ζουν ανάμεσά μας" (ξεφτιλίζουν και την αλληγορική ταινιάρα του Κάρπεντερ)!!! Τον είδα στα χέρια του Άνθιμου κι εγώ. Ρε πώς κολλάνε όλα...
Εγώ ήμανε στα συλλαλητήρια. Ήμουν κι εγώ θύμα. "Και ο Ερυθρός είναι εντάξει".

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Ημουν πρώτη Γυμνασίου τότε, δεν καταλάβαινα πολλά αλλά δε μου άρεσε που βρίζαν το ΚΚΕ (αυτό το ήξερα) και επίσης, με ενοχλούσε που γινόταν πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και αντί να κάνουν καμιά πορεία για αυτό βγαίναν και βρίζαν,και δε με άφησαν οι γονείς μου να πάω.καταλαβαίνεις τι άκουσα στο σχολείο, έτσι;!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είχα πάει στο συλλαλητήριο, αν και δεν ήθελα, αλλά μας αναγκάζανε από το σχολείο με την απειλή απουσιών... Πήγαινα 3η Λυκείου (μάλλον ξαναπήγαινα 3η Λυκείου)... Δεν ήθελα να πάω στο συλλαλητήριο, γιατί δεν μου πολυκαθότανε καλά, αλλά είμουν κι εγώ με αυτούς που θέλανε να φάνε τους σκοπιανούς πριν να μας φάνε αυτοί. ΠΑΣΟΚος είμουν τότε και έβριζα το ΚΚΕ που είχε τις απόψεις που έχει... Ευτυχώς μου έφυγε η βλακεία μερικά χρόνια αργότερα... Πήρα το εμβόλιο ΚΚΕ... :-)

ένας στρατολάτης είπε...

Καλή η ενιαία Γιουγκοσλαβία αλλά ακόμα καλύτερη η Βαλκανική Ομοσπονδία. Σ' έναν κόσμο βέβαια χωρίς ιμπεριαλισμό...

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

@ ροσεάν
και συ παρασύρθηκες!δεν πειράζει!τουλάχιστον κατάλαβες!
@στρατολάτη
Βαλακνική Ομοσπονδία...μμμμμ...ψήνομαι!Εμπρος λοιπόν για μια σοσιαλιστική Βαλακνική Ομοσπονδία!

Rizobreaker είπε...

Μάλιστα... Δεν το γνώριζα αυτό με τα ονόματα! Αν ισχύει όντως είναι πολύ καλό και συμφωνώ μαζί σου!!

Ανώνυμος είπε...

Φαντάζομαι ότι θα άκουσες πολύ άσχημα πράγματα αλλά δε βλέπω να έχεις ψυχικά τραύματα οπότε άστο να πάει... Ούτε εγώ είχα παέι αλλά δικαιολογούμαι, εγώ ήμουν μεγάλος.

Το Βαλκανική Ομοσπονδία νομίζω ότι είναι κλεμένο απο Φεραίο...

DARK_ERA είπε...

Ase me re esy me to papa trago kai ta onomata toy edw sti kypro exoyme sovarotera provlimata!!! ;))).

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Παρτιζάνα, δεν έχεις δίκιο και έχεις απόλυτο δίκιο. Τι εννοώ; Δεν έχεις δίκιο ότι η ονομασία Βαρντάρσκα, του Βαρδάρη, προσδιόριζε τη Μακεδονία. Μόνο σ' αυτό δεν έχεις δίκιο. Η πλήρης ονομασία της εν λόγω επαρχίας ήταν Βαρντάρσκα Μπανοβίνα, παναπεί "Επαρχία του Βαρδάρη". Επιπλέον, η ονομασία αυτή δεν ήταν εξαπανέκαθεν, αλλά μόνο από το 1929 έως το 1941. Τρίτον, η Βαρντάρσκα Μπανοβίνα περιλάμβανε τη σημερινή Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), κομμάτια της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. Εφτανε μέχρι την Πρίστινα και το Λέσκοβατς. Η Πρίστινα ανήκε στη Βαρντάρσκα Μπανοβίνα.

Το 1929 η Γιουγκοσλαβία χωρίστηκε σε επαρχίες οι οποίες εξεπίτηδες δεν είχαν ονόματα εθνοτήτων αλλά ποταμών και άλλα γεωγραφικά. Ετσι:

1. Ντουνάβσκα Μπανοβίνα (του Δούναβη, η σημερινή Βοϊβοδίνα και Βόρεια Σερβία περίπου)
2. Ντράβσκα Μπανοβίνα (του Ντράβα, η σημερινή Σλοβενία περίπου)
3. Ντρίνσκα Μπανοβίνα (του Δρίνου, η σημερινή Βοσνία περίπου)
4. Πριμόρσκα Μπανοβίνα (παραλιακή, η Δαλματία περίπου)
5. Μοράβσκα Μπανοβίνα (Νότια Σερβία)
6. Σάβσκα Μπανοβίνα (του Σάβου, η μισή Κροατία)
7. Βαρντάρσκα Μπανοβίνα
8. Βρμπάσκα Μπανοβίνα (περίπου η σημερινή Ρεπούμπλικα Σπρσκα)
9. Ζέτσκα Μπανοβίνα (περίπου το Μαυροβούνιο)
10. Βελιγράδι και περίχωρα

Σαν υποχώρηση προς τους Κροάτες, το 1939, η 4 και η 6 συγχωνεύτηκαν και φτιάχτηκε η Χρβάτσκα Μπανοβίνα (σημερινή Κροατία).

Οπότε, οι μακεδονομάχοι που λένε ότι η ΔτΜ λεγόταν Βαρντάρσκα πέφτουν έξω διότι αυτή ήταν μια απλή εδαφική υποδιαίρεση επί 12 χρόνια μόνο, και άλλωστε δεν συμπίπτει με τη σημερινή ΔτΜ.

Αυτά τα έχει βρει εδώ και χρόνια ο Κωστόπουλος (του Ιού, όχι του Κλικ) αλλά ποιος τον ακούει.

Πριν από το 1929, η χώρα χωριζόταν σε ακόμα μικρότερες επαρχίες (Ομπλάστ).

Δείτε και:
http://en.wikipedia.org/wiki/Subdivisions_of_the_Kingdom_of_Yugoslavia#Banovinas:_1929-1941

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

@Νίκο
έτσι είναι σωστά τα λες.Βέβαια κατά τη διάρκεια του 2ου παγκ.πολέμου, το χρησιμοποιούν για να προσδιορίσουν τη γιουγκοσλαβική Μακεδονία, όπως την ξέρουμε σήμερα (στα όρια αυτά δηλ.)΄Στο βιβλίο του κωστόπουλου Η απαγορευμένη γλώσσα, τα λέει μια χαρά.

αριστερό εξτρέμ είπε...

Ο διαχωρισμός που αναφέρει ο Ν. Σαραντάκος (Από Λακωνία σύντροφε;) είναι απόλυτα σωστός. Ακόμη όμως και ο Μυριβίλης στο "η ζωη εν τάφω" Μακεδονία την αναφέρει. Μα μιλάμε για γεωγραφικό όρο έλεος πια με τους "πατριώτες"

pop-αρι είπε...

Γιουγκοσλαβία ενωμένη με σλάβους πολίτες και όχι παραμύθια στον λαό για μακεδωνίες κτλ.Ενωμένο μέτωπο ενάντια στο κατεστημένο , αλλα χωρίς διεθνισμούς κτλ.Αυτά πιστεύω.

ΑΛΑΣΤΩΡ είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ,ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΩΝ ΠΟΥΤΑΝΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΩΝ ΠΟΥ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΑΝΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΩΝ ΑΠΛΥΤΩΝ ΛΗΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ ΣΦΑΓΕΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΤΟ Μ...ΝΙ ΤΟΥΣ .ΒΕΒΑΙΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΛΕΙ ΘΥΣΙΕΣ Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΟΡΦΑΝΟ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΑΠΟΓΟΝΗ ΕΝΔΟΞΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΤΟΥ ΣΦΑΓΕΟΛΗΣΤΡΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΑΘΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΝΔΟΞΟ ΑΓΩΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΤΟ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΟ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΣΦΑΖΕ ΕΛΛΗΝΕΣ .

ΑΛΑΣΤΩΡ είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ,ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΩΝ ΠΟΥΤΑΝΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΩΝ ΠΟΥ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΑΝΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΩΝ ΑΠΛΥΤΩΝ ΛΗΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ ΣΦΑΓΕΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΤΟ Μ...ΝΙ ΤΟΥΣ .ΒΕΒΑΙΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΛΕΙ ΘΥΣΙΕΣ Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΟΡΦΑΝΟ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΑΠΟΓΟΝΗ ΕΝΔΟΞΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΤΟΥ ΣΦΑΓΕΟΛΗΣΤΡΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΑΘΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΝΔΟΞΟ ΑΓΩΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΤΟ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΟ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΣΦΑΖΕ ΕΛΛΗΝΕΣ .