Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

και το δούλεμα πάει σύννεφο!

Διαβάζοντας το κείμενο του Αμετανόητου για τον ΟΥΤΣΕΚΑ και τα σέρβικα νεφρά, είπα να δω τί γίνεται με αυτό το Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει περιπέσει στην αφάνεια, μιας και από τότε που πέθανε ο πιο διάσημος κρατούμενός του, ο Σλόμπο, δεν μας έχει απασχολήσει ντιπ. Κι όμως οι δίκες συνεχίζονται και η μεροληψία επίσης...
Κάποιοι λέγαν ότι το Δικαστήριο αυτό είναι στημένο και ότι οι διακηρυγμένοι στόχοι του (απόδοση ευθυνών, απονομή δικαιοσύνης, συμβολή στην συμφιλίωση κτλ κτλ) είναι μπαρούφες. Ουσιαστικά το δικαστήριο αυτό, συνεχίζει να αποτελεί πεδίο μαστιγώματος των Σέρβων, ωμών εκβιασμών εναντίον των Σέρβων και παραδειγματικής τιμωρίας (των Σέρβων εννοείται). Οι καταδικασμένοι από το δικαστήριο αλλά και τα δικαστήρια της Κραοτίας και της Βοσνίας είναι 699 σέρβοι και 38 συνολικά Κροάτες, Βόσνιοι και Αλβανοί.Οι μεν πετούσαν σφαίρες και οι δε, λουλούδια ένα πράγμα!1000 χρόνια συνολικά καταδίκης για τους Σέρβους και για τους 8 Βόσνιους, τους 26 Κροάτες και τους 3 αλβανούς μόνο 298 χρόνια..
Δε λέω, οι ένοχοι να τιμωρηθούν, διότι γίνανε πολλά και τρελά εγκλήματα, (όχι βέβαια από τους μεγαλύτερους εγκληματίες που γνώρισε η ανθρωπότητα-τους ιμπεριαλιστές και τα στιράκια τους!)αλλά ρε φίλε, εξήγησέ μου τώρα, πώς γίνεται να μη βρίσκεις ούτε ένα ψέγμα στη δράση του αρχηγού του ΟΥΤΣΕΚΑ και τώρα προέδρου του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, να απελευθερώνεις τον Σέφικ Άλιτς, που εγκλημάτησε στην Κράινα το 1995, όταν ο κροατικός στρατός με τις ευλογίες των Αμερικάνων εκδίωξε καμιά 200.000 σέρβους από την Κροατία και έσφαξε όλα τα παππού δια που βρήκε μπροστά του;!
Μάλλον έτσι πιστεύουν οι πεφωτισμένοι άρχοντες του κόσμου ότι επέρχεται η συμφιλίωση.
Και το χειρότερο! Τώρα δικάζονται 3 Κροάτες στρατηγοί και στην Κροατία επικρατεί αναβρασμός και τα'χουν πάρει όλοι, διότι πιστεύουν ότι οι στρατηγοί αυτοί υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους (παρένθεση-τον καιρό του πολέμου στην Κροατία, υπουργός άμυνας υπήρξε ο Γκόικο Σούσακ ο οποίος πριν ανεξαρτητοποιηθεί η χώρα διατηρούσε πιτσαρία στο Τορόντο-γνωστός απόγονος φασιστών, αν έχεις το θεό σου!). Νορμάλ μου φαίνεται αυτή η αντίδραση..Και ερωτώ εγώ..Πόσο γίδια μπορεί να είναι οι σέρβοι που εδώ και χρόνια τους εκβιάζει η "Διεθνής Κοινότητα" με τον Κάρατζιτς και το Μλάντιτς, ή μας τους παραδίνεται ή θα σας κάνουμε τη ζωή πατίνι, και αντί να πούνε "βρε άντε και μπιπ μπιπ" κάθονται και κάνουν τουμπεκί?!Τώρα βέβαια, με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, μπήκε το αυγό στον κώλο και οι πρώην δυτικόφιλοι πολιτικοί της Σερβίας γίνανε εν μία νυκτί πολέμιοι της κακιάς Δύσης..Και φυσικά η πάντα αμείλικτη Δύση, δεν έχει πρόβλημα να χαρακτηρίζει εθνικιστές όσους της πάνε κόντρα..(όχι πως δεν είναι, αλλά τότε το είχαν ξεχάσει!)Υπάρχουν και κάποιοι από την άλλη που είναι κολλημένοι, δε πα να γίνει η χώρα τους μια κουκίδα στο χάρτη, δε πα να ξεφτιλίζουν το λαό τους κάθε μέρα, ο δρόμος προς τη Δύση πρέπει να μείνει ανοιχτός!
Τα νεφρά των Σέρβων δώσανε ζωή σε εκατοντάδες άλλους ανθρώπους..Δε βαριέσαι..Στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται..Κάπως έτσι θα το σκέφτηκε και η Ντελ Πόντε, αυτό το ξανθό κάτι-ανάμεσα-σε-κορίτσι-και-αγόρι..
Έτσι έχουν τα πράγματα στα υπόδουλα Βαλκάνια, που ένας χοντρός και απαίσιος δήμιος του δικού μας λαού (Τσόρτσιλ) τα χαρακτήρισε μπαρουταποθήκη πριν πολλά χρόνια..Από πάντα γεμίζανε άλλοι με μπαρούτι τις καρδιές των ανθρώπων σε αυτή τη χερσόνησο και είναι οι ίδιοι που έρχονται τώρα να πουλήσουν συμπάθεια σε καταπιεσμένους, αφού πρώτα κέντησαν με περισσή αγάπη τα δεσμά τους. Το Δικαστήριο της Χάγης και το ποιόν του, είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα στη θάλασσα της αδικίας που ξερνάνε τόσα χρόνια οι ιμπεριαλιστές, αυτοί που σήμερα φτιάχνουν ή διαλύουν κράτη, αυτοί που αναζητούν μειονότητες και προβλήματα, αυτοί που κόπτονται για το καλό μας. Υποκρισία!Και για όσους τσιμπάνε, για όσους παίζουν το παιχνίδι τους, για όσους τους υπηρετούν, ντροπή!Η Γιουγκοσλαβία για τους ιμπεριαλιστές αποτελεί "σχολείο, που πήραν μαθήματα", κατά τα δικά τους λεγόμενα..ωραία..Πήραμε και μεις όμως πολλά μαθήματα, να ναι σίγουροι!

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς. Το πρόβλημα δεν είναι τί κάνουν οι ιμπεριαλιστές. Αυτοί κάνουν αυτό που πρέπει: εξυπηρετούν το συμφέρον τους. Τα βόδια, οι λαοί που κοιμούνται και πετάνε στα σύννεφα είναι το πρόβλημα.
Όπως εδώ έχουμε κολλήσει στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Εκεί μας κόλλησαν δηλαδή. Τώρα που στην ΕΕ ετοιμάζουν εκδηλώσεις για την "τουρκική" και την "μακεδονική" μειονότητα, κάποιοι σφίχτηκαν. Και "Δημοκρατία; της Black 'n' Decker" να την ονομάσουν, το πρόβλημα είναι αλλού.
Το ζήτημα είναι: τουλάχιστον, ξυπνάνε μερικοί; καταλαβαίνουν τί έγινε με το δικαστήριο και τί αυτό εξυπηρετούσε; καταλαβαίνουν τί έγινε με την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου; Αφουγκράζονται τα σχέδια που έχουν για τα Βαλκάνια στα επόμενα χρόνια;

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.( ΤΗ ΛΑΤΡΕΥΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΟΛΗ).ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ 1981 ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΟ 2005.ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΛΑΟ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ. Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΔΙΕΛΥΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΓΑ ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ. ΤΟ 1981 ΟΙ ΣΥΝΑΛΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΡΚΑ.ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΧΤΥΟ ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΛΙΑ. ΜΠΡΟΣΤΑ Σ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΩΝ ΔΑΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΚΤΩΝ( ΣΠΛΙΝΤ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΚΛΠ).ΤΑ ΔΕ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΜΙΑ ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΞΕΝΕΨΕ. ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΨΟΥΝ ΓΙΑ ΖΩΗ.ΦΥΣΙΚΑ Η ΜΑΦΙΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ ΜΠΑΡ ALEXANTER.ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΟΠΛΩΝ. ΟΛΛ' ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΩ ΠΡΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΑΣΟΣ.

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Ακριβώς Ερυθρέ. Μετά από όσα γίναν δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, κανείς δεν μπορεί να πει "α, δεν ήξερα!".Ελπίζω ότι ο κόσμος έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται και δε θα επιτρέψει σε κανένα να σπέιρει τη διχόνια πάλι.
Τάσο, συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου. Αν και έχω βιώσει απίστευτες στιγμές αγάπης προς το (ελληνικό )πρόσωπό μου από Σέρβους, η αλήθεια είναι ότι αυτό το "οι Σέρβοι είναι αδέρφια μας" είναι επίσης μια μπαρούφα!Οι σέρβοι έχουν χαζέψει και είναι απολύτως φυσιολογικό, μετά από όσα έχουν τραβήξει.Συμπεράσματα δεν βλέπω να βγάζουν!Ή μάλλον βγάζουν αλλά πιο πολύ κυριαρχεί ο ωχαδερφισμός παρά μια διάθεση αντίστασης, σε σωστή κατεύθυνση, μιας και τους έχει φάει κι ο εθνικισμός εκεί πάνω...Άντε να δούμε, τι θα δούμε!

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

Για να δούμε πόσες δεκαετίες θα περάσουν και πόσο αίμα θα χυθεί ακόμα για να μάθουν οι λαοί της "μπαρουταποθήκης" το σκληρό μάθημα τους: πως οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν κανένα φίλο.

Ανώνυμος είπε...

Stamos:
η αλήθεια είναι πως οι λαοί των Βαλκανίων στο σύνολό τους δεν έχουν καταλάβει και πολλά πράματα και άρα δεν βγήκαν τα απαραίτητα διδάγματα. Με εξαίρεση τον ελληνικό λαό που λόγω της ύπαρξης του ΚΚΕ, τους αγώνες των κομμουνιστών στις δύσκολες μέρες των βομβαρδισμών από τους ιμπεριαλιστές στη Γιουγκοσλαβία (μ'αρέσει ακόμα να την λέω έτσι), κρατήθηκε ψηλά το αντιιμπεριαλιστικό αίσθημα. Επίσης η εμπειρία του λαού μας είναι τεράστια. Ο εμφύλιος που έζησε ο ελληνικός λαός υπάρχει στα μυαλά όλων κι ας κάνουν πολλοί σαν να μη συνέβη ποτέ.
Η αλήθεια είναι πως οι Γιουγκοσλάβοι (κι όχι μόνο οι Σέρβοι) δεν κατάλαβαν τίποτα. Αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα με εθνικισμό (όπως και τη δεκαετία του 90) και όχι με αντιιμπεριαλιστικό τρόπο. Οι Σέρβοι κομμουνιστές πρέπει να χάσουν τον ύπνο τους δουλεύοντας καθημερινά για τη δημιουργία του δικού τους Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού μετώπου. Κι εμείς εδώ είμαστε όποτε κληθούμε από τα πράγματα θα συντρέξουμε. Όπως έκαναν πάντα οι έλληνες κομμουνιστές, αφήνωντας στην άκρη πίκρες όπως ο άθλιος ρόλος της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο εναντίον του ΔΣΕ. Από κει και πέρα με νοιάζει η δυστυχία των Σέρβων όσο η δυστυχία των πεινασμένων της Αϊτής, των ταλαιπωρημένων από τους εμφυλίους λαούς της Αφρικής (Σιέρρα Λεόνε, Σομαλία...), των προλεταρίων της Λατινικής Αμερικής, των αγωνιζομένων Ιρακινών που κάθε μέρα δίχνουν στους λαούς του κόσμου πώς δένεται το ατσάλι.
Οι λαοί των Βαλκανίων είναι πολύ πίσω ακόμα δυστυχώς. Και ακόμη πιο "δυστυχώς" που κάποιοι ΛΑΟΙ (ναι λαοί) είναι φανατικοί οπαδοί των Αμερικανών ιμπεριαλιστών(Αλβανοί, Fyromεζοι) κουνώντας συχνά πυκνά τη σημαία που οι αγωνιζώμενοι λαοί του κόσμου καίνε, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι φέρνουν τον πόλεμο στα σπίτια τους. Δηλαδή..."έχεις ακόμα να κλάψεις πολύ ώσπου να μάθεις τον κόσμο να γελάει" όπως λέει κι ο ποιητής.

Ανώνυμος είπε...

Ναι φταίνε οι Σέρβοι γιατί δεν έχουν καταλάβει πολλά πράγματα.Μόνο που το Σύνταγμα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας πρόβλεπε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ όλων των Δημοκρατιών με τα σύνορα της Σερβίας να έχουν γυρίσει στο 1912 πριν τους Βαλκανικούς πολέμους και σερβικές μειονότητες μεγάλες έξω από τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας.
Η Σερβία ενώ πολέμησε τους Γερμανούς όχι μόνο δεν αντιμετωπίσθηκε ως νικήτρια δύναμη από την Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών αλλά επί χάρτου γύρισε στο 1912 χάριν Κροατών,μουσουλμανων και άλλων φιλοναζί και εσείς θέλετε να εκτομούν το ΚΚ που τους κατέστρεψε.
Το 1990 λοιπόν οι άλλοι έκαναν χρήση του ΤΙΤΟΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ που πρόβλεπε το δικαίωμα αποχωρισμού στα υπάρχοντα σύνορα και τη μεταβολή πολλών Σέρβων σε μειονότητα εξ ου και οι πόλεμοι.
Άρα φυσικά και θα είναι αντιδυτικοί και αντικομμουνιστές ταυτόχρονα δηλ. ρωσόφιλοι εθνικιστές -τι άλλο θα μπορούσαν να είναι;

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Στάμο, συμφωνώ με κάθε σου λέξη!
@ανώνυμε, στη Σερβία θα βρεις το μικρότερο αντικομμουνισμό πάντως!Ίσα-ίσα, επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας μπόρεσαν οι σέρβοι να είναι σε ένα κράτος και μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει. Βέβαια θα μου πεις και τώρα σε ένα κράτος έιναι, μόνο που χάσαν τις εστίες τους! Για αυτό και οι Σέρβοι ΠΟΤΕ δεν έφυγαν από την ομοσπονδία (θυμίζω ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ διαλύθηκε μετά από παρέμβαση -ποιών άλλων- των αμερικάνων και των ευρωπαίων πριν λίγα χρόνια φτιάχνοντας την περιβόητη ένωση Σερβίας-Μαυροβουνίου). Οπότε αν κάποιος εκεί πέρα ήθελε πιο πολύ τη Γιουγκοσλαβία αυτοί ήταν οι Σέρβοι. Και επί χάρτου δεν γύρισε ποτέ στο 1912, δηλαδή δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη από όση έιναι σήμερα, ε σόρρυ, βάλε και το Κόσοβο μέσα!

Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλω να σε στενοχωρήσω αλλά αρκεί να συγκρίνεις τι ήταν η Γιουγκοσλαβία πριν τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο και τι έγινε μετά.Πριν τον πόλεμο υπήρχε το Βασίλειο Σέρβων,Κροατών και Σλοβένων,ενιαίο κράτος με Σέρβο βασιλιά.
Εάν η σοσιαλιστική επανάσταση είχε μόνο κοινωνικούς στόχους το Βασίλειο Σέρβων,Κροατών και Σλοβένων θα γινόταν Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας,Κροατίας και Σλοβενίας και με πιο συχνό πρόεδρο ή γενικό γραμματέα ένα Σέρβο μια και ήταν ο πολυπληθέστερος λαός.Δεν έγινε όμως μόνον αυτό.Έγινε Σοσιαλιστική Δημοκρατία Σερβίας,Κροατίας,Σλοβενίας ΚΑΙ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (ανύπαρκτο έθνος μέχρι τότε) ΚΑΙ Μαυροβουνίου (που έχουν μία σχέση με τους Σέρβους όπως οι Κύπριοι με εμάς,δηλ βασικά είναι ο ίδιος λαός)
ΚΑΙ Μακεδονίας (οι γνωστοί) ΚΑΙ αυτόνομων περιοχών Κοσόβου και Βοιβοντίνας (για να βολευθούν Αλβανοί και Ούγγροι) με ισόβιο πρόεδρο Κροάτη (Τίτο) ίσως λόγω της μεγάλης συμβολής των Κροατών στον αντιναζιστικό πόλεμο.
Όλα τα πρόσθετα κόπηκαν από τους Σέρβους και ουσιαστικά ακυρώθηκε ο ρόλος που είχαν μετά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.Κυρίως όμως με το δικαίωμα αποχωρισμού οι άλλοι είχαν το δικαίωμα να φύγουν παίρνοντας μαζί και τις περιοχές που κατοικούσαν Σέρβοι.
Όταν ξύπνησαν οι Σέρβοι ήταν αργά.
Άλλο 1945 και άλλο 1990.
Είναι κατανοητή η σύγχυση που υπάρχει και βέβαια δεν μπορεί να είναι φιλοδυτικοί αφού οι Δυτικοί τους βομβάρδισαν.Δεν μπορούν όμως να παραβλέψουν και ποιοί έγραψαν τα Συντάγματα και τους χάρτες πάνω στους οποίους πάτησαν οι Δυτικοί για να τους πουν ότι κακώς προσπαθούν να σώσουν τις μεονότητες τους γιατί ξαφνικά τα εσωτερικά σύνορα έγιναν διεθνή με ένα δημοψήφισμα της κάθε Δημοκρατίας εξ ου και η μόνη εναλλακτική λύση σε φιλοδυτικούς τύπου Τάντιτς ειναι δεξιοί φιλορώσοι Κοστούνιτσα-Σέσελι-Νίκολιτς κλπ.

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Εγώ δε θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά το βασίλειο Σέρβων, Κροατων και Σλοβένων μετονομάστηκε σε βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας το 1924, από το σέρβο βασιλιά Καρατζόρτζεβιτς. ΕΠίσης τότε η χώρα χωρίστηκε σε επαρχίες μπανοβίνες, χωρίς κάποια εθνικά ή άλλα εδαφικά κριτίρια. Στην πολιτική αυτή, που θεμελίωνε ένα συγκεντρωτικό κράτος και τη λογική του είμαστε όλοι Γιουγκοσλάβοι, και όχι σέρβοι, κροάτες ή σλοβένοι ή δεν ξέρω και γω τι άλλο, εκτός από τη σερβική μεγαλοαστική τάξη, που εξέφραζε ο βασιλέας ο σέρβος, συμφωνούσαν και ένα μέρος των Σλοβένων αλλά και η Γιουγκοσλαβική Μουσουλμανική ένωση και το Τζεμιέτ των αλβανών. Όλοι΄, μα όλοι οι άλλοι, μέσα και οι κομμουνιστές, διαφορετικούς λόγους βέβαια, ήταν ενάντια σε αυτήν την πολιτική.
Πάμε παρακάτω..Ήταν οι κομμουνσιτές που από το 1960 και μετά, αντί να ενισχύουν την κοινή γιουγκοσλαβική ταυτότητα, θεώρησαν ότι το να κατασκευάσεις μια νέα εθνική ταυτότητα (τη γιουγκοσλαβική)είναι λάθος γιατί έτσι "παίζεις" με τους όρους των αστών και εισήγαγαν τη λογική ΄τοι ο καλός σέρβος, ο καλός κροάτης κτλ είναι και καλός Γιουγκοσλάβος και το ανάποδο. Έτσι σε αυτό το επίπεδο, του επικοδομήματος, άρχισαν να ενισχύονται οι ξεχωριστές εθνικές ταυτότητες.Και ποιός αντέδρασε πιο πολύ σε αυτό?!Οι Σέρβοι!Ακριβώς για΄το λόγο που σου ειπα και στο προηγούμενο σχόλιο, για΄τι οι ΄σερβοι μόν επί Γιουγκοσλαβίας μπορούσαν να είναι όλοι μαζί σε ένα κράτος.Πάρε διάβασε την αντιπαράθεση της δεακετίας του 1960 και 1970 επί του θέματος και θα δεις.
πάμε παρακάτω..στην Κροατία και τη Βοσνία αναπτύχθηκε το αντάρτικο και όχι τόσο στην κύρίως ειπέιν Σερβία κατά τον 2 Παγκ. Πόλεμο.
Σαφώς και έπρεπε όλοι να βολευτούν, αν συμφωνούμε στο ότι η χώρα αυτή δεν έπρεπε να υπάρχει μόνο για μια εθνότητα, μαις και δε ζούσε μόνο μια εθνότητα.
Κριτική στο πώς χειρίστηκαν οι κομμουνιστές το εθνικό ζήτημα και όχι μόνο (δες το περίφημο σύστημα της αυτοδιαχείρησης και πώς ενίσχυσε στην πορεία της κεντρόφυγες τάσεις) αλλά όχι γιατί κατέστρεψε τους Σέρβους. Αλλά γιατί δεν πήραν όλα αυτά τα μέτρα που θα χάριζαν σταθερότητα στη χώρα, που την άφησαν έρμαιο των κετρόφυγων τάσεων, και εδώ σηκώνει όχι απλά κριτική αλλά μαστίγωμα.
Τα συντάγματα και τα σύνορα που λες, είναι κατακρητέα μόνο από αυτή τη σκοπιά. Στην τελική και να μην υπήρχαν έτσι, από τη στιγμή που η Γιουγκοσλαβάι έπρεπε να πεθάνει, κατά τις επιταγές της Δύσης, θα έβρισκαν πάλι κάποιον τρόπο.
Οι Σέρβοι είναι δυτικόφιλοι γιατί κάποιοι τσίμπησαν στο ότι τα προβλήματα τους θα λυθούν από τη Δύση. Κάποιοι είναι με τον Κοστούνιστα, όπως το λες. Το θέμα είναι ότι δυστυχώς στη Σερβία δεν υπάρχει εναλλαχτική διέξοδος, δεν υπάρχει Κόμμουνιστικό Κόμμα δυνατό που να βάλει τα ζητήματα στη σωστή τους βάση! Κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό και όλοι θα τρίβουν τα ματια τους!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.