Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Μεγάλοι Έλληνες

Δε θα αναλύσω εδώ το πώς κατασκευάζεται η εθνική ταυτότητα. Υπάρχει εξάλλου πολύ πλούσια βιβλιογραφία. Για την οικονομία της συζήτησης θα συμφωνήσουμε ότι η έννοια του έθνους είναι μια σχετικά πρόσφατη κατασκευή, δηλαδή είναι προϊόν του εθνικισμού που, ας δεχτούμε ότι διαμορφώθηκε τον 18ο αιώνα και δώθε. Δηλαδή, ας συμφωνήσουμε οτι άλλο ο Έλληνας το 2009 και άλλο ο Έλληνας της αρχαιότητας. Δεν είχε η έννοια την ίδια σημασία. Επίσης ας συμφωνήσουμε ότι σε αυτή τη χώρα πάσχουμε από προγονοπληξία και δε μιλάω για τη γιαγιά μου, η οποία αν και καταγόταν από την Ιωνία της Μικράς Ασίας ουδεμία σχέση είχε με τους πρώτους αρχαίους αποίκους. Έμαθε να θεωρεί τον εαυτό της Ελληνίδα, με το που ήρθε στο ελληνικό κράτος, μέχρι τότε, απλά ήξερε το χωριό της και πως την Κυριακή πάει εκκλησία και όχι στο τζαμί.

Η σειρά του Σκάι Μεγάλοι Έλληνες πάσχει σε δύο σημεία: πρώτον θεωρεί τον Πλάτωνα μεγάλο έλληνα, όπως εξάλλου θεωρεί και το Θοδωρή Ζαγοράκη, ωσάν να είναι συνέχεια ο θόδωρος του Πλάτωνα, ωσαν ο Πλάτων να έδινε το ίδιο περιεχόμενο στην εννοια "Έλληνας" με αυτή που δίνει ο θόδωρος. Να μη σχολιάσω ότι ανάμεσα στους 100 βρίσκεται και ο Όθωνας, ο οποίος ήμαρτον! ήταν Γερμανός!!

Το δεύτερο σημείο, και εδώ ίσως να μην φταίει ο Σκάι αλλά πιστεύω ότι αν το ψάχναμε λίγο καλύτερα θα βρίσκαμε σπουδαίες προσωπικότητες, είναι το ότι 200 χρόνια τώρα που υπάρχει ελληνικό κράτος δεν αξιωθήκαμε να βγάλουμε ουτε έναν μεγάλο της προκοπής, πέρα από τον Καραμανλή!Όλοι οι άλλοι είναι αρχαίοι, λες παραδεχόμαστε ότι τόσα χρόνια είμαστε μια μπανανία που αναγκάζεται να ψάξει στα βάθη του χρόνου για μεγάλες προσωπικότητες!
Και αναρωτιέμαι εγώ τωρα: μα τόσο χάλια είναι τα πράγματα που έχουμε ανάγκη να ανακαλύψουμε πάλι τους αρχαίους προγόνους μας, όπως κάναν και οι πρόγονοί μας τον καιρό που πάσχιζαν να φτιάξουν την διαφορετική τους ταυτότητα ή μήπως ο Βερέμης πρέπει να απολυθεί από την επιτροπή σοφών για την παιδεία, διότι διαπράττει μέγιστο επιστημονικό σφάλμα?!

21 σχόλια:

ε ί μ α ι τ υ χ ε ρ ο ς; είπε...

Παρτιζάνα δυστυχώς υπάρχουν και άλλοι πλην του Θόδωρα(του μπαλαδόρου)
του εικοστού αιώνα στη σειρά. Δεν την είδα αλλα τους είδα στο site. Αλλά κατα βάση, οι περισσότεροι δείχνουν ότι είμαστε πίθηκοι. Οπως όλες οι σειρές και τα κειμενά τους δείχνουν τα πρόσωπα εκτός της πραγματικότητας που ζήσανε, αποκομμένα εντελώς από κάθε περιεχόμενο(στην καλύτερη πετάνε καμια ατάκα για τα προσχήματα). Καλύτερα να μην αχολούμαστε λέω εγω αλλά να στηρίζουμε άλλα ... ΠΧ www.1917.gr

Ανώνυμος είπε...

Πες τα ρε Παρτιζάνα, πες τα ρε γαμώτο!
Συμφωνώ λέξη προς λέξη, δεν έχω να προσθέσω τίποτα!

Εκτός από μια μικρούλα διόρθωση, που δεν αλλάζει την ουσία: εκτός από τον Καραμανλή (ήμαρτον δλδ!), βγάλαμε και το Βενιζέλο (όχι τον σημερινό, τον χοντρό: τον άλλο με το Μικρασιατικό πόλεμο!).

Ανώνυμος είπε...

Καταρχή ας μας πούνε οι γκουρού της γνώσης και της ιστοριογραφίας εκεί στο σκαι τι σημαίνει μεγάλος. Αυτός που απλά επηρέασε ή αυτός του οποίου το ποιόν είναι άξιο μίμισης και θαυμασμού? Γιατί την Ελλάδα και ο Χίτλερ την επηρέασε. Και μάλιστα πολύ. Αλλά αυτός φροντίσαν να εκπροσωπηθεί μέσω του Μεταξά και του Παπαδόπουλου! Πραγματικά μεγάλοι (μαλάκες). Και έπειτα ποιός είναι Έλληνας? Πέρα από προγονολατρίες, μεγαλοϊδεατισμούς και μεγαλοστομίες περι ράτσας, αίματος κτλ εγώ πιστεύω πως Έλληνας είναι αυτός που θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα και είναι ενταγμένος στην κοινωνική ζωή της χώρας. Ενώ λοιπόν ανατρίχιασα από θυμό όταν είδα τους φασίστες ανάμεσα στους 100, απλά χαμογέλασα όταν είδα κάτι βυζαντινούς αυτοκράτορες. Οι άνθρωποι ούτε πίστευαν πως ήταν Έλληνες, ούτε καν ελληνικά μιλούσαν. Και άλλαξα κανάλι. Σας προτείνω να πράξετε το αυτό και εσείς.
Εν τέλει ιστορία δεν είναι ό,τι πιστεύει ο καθείς, ούτε διαμορφώνεται με τηλεψηφοφορίες. Πιο πολύ μου μοιάζει η εκπομπή με δημοσκόπηση του στύλ "ο καταλληλότερος" (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μεγαλύτερος). Ας μας πει λοιπόν ο πράκτορας παρουσιαστής ποιός την έχει μεγαλύερη να τελειώνουμε. Η ιστορία των κοινωνιών ήταν, είναι και θα είναι η ιστορία των ταξικών συγκρούσεων. Έτσι κυλάει ο τροχός και από εκεί ξεπηδάνε και οι μεγάλοι. Ως αντανάκλαση και όχι με παρθενογέννεση. Και είναι μεγάλοι όσοι συμβάλλουν να πάει ο κόσμος μπροστά και όχι στο μεσαιωνικό σκότος.
Τέλος

Ανώνυμος είπε...

Αυτή την εξυπνάδα, την πήρε ο σταθμός από αντίστοιχη που έκανε Ρωσικό κανάλι ...
Εκεί βέβαια την πατήσανε (τους βγήκε ο Στάλιν και ακόμα ψάχνονται !!! ),
οι "δικοί μας" όμως κάτι ψιλιαστήκανε και τους "επικίνδυνους" δεν τους βάλανε στην ψηφοφορία !!!
Με ζαγοράκη ή ... σαραβάκο ή ... πετρούλα είναι μια χαρά.

Την Καλημέρα μου !

Ανώνυμος είπε...

ΟΧι φαρε γινονται κατα καιρους και σε αλλες χωρες τετοιες ηλιθιες ψηφοφοριες οπως στην Γερμανια(Τριτος ο Καρολος μετα τον Αντεναουερ και τον Λούθηρο) και την Αγγλια(ΜΑ ΠΡΩΤΟΣ Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ?ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΝΕΥΤΩΝΑ,ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ,ΜΑΞΓΟΥΕΛ,ΝΕΛΣΟΝ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ?ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ?).
Το κακο ειναι πως καθε λοβοτομημενη ενεργεια των Δυτικων ερχεται στη χωρα απο τον Σκαι ως προσπαθεια εκμοντερνισμου και προοδευτικοτητας.
Οσο για τον Βερεμη,μονο που δεχεται να συμμετασχει σε μια τοσο χαζη εκπομπη δειχνει πως ΚΑΚΩΣ κατεχει την εδρα που κατεχει.

Ανώνυμος είπε...

Ο Βερεμής και η υπόλοιπη εθνικιστική (με την εντελώς κακή,τη χειρότερη έννοια) και ταυτόχρονα ευρω-λιγούρικη κλίκα του! Τσανκογλείφτες με επιστημονικό προσωπείο. Θα έλεγα ότι είναι αστείοι αν δεν διαφέντευαν όλο τον ερευνητικό χώρο στην Ελλάδα και δεν έκοβαν κάθε πιθανότητα σοβαρής έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες στη χώρα. Τώρα με τα επιτελεία ολόκληρα μεταπτυχιακών ανεγκέφαλων ευρωλατρών που έχουν δημιουργήσει θα πω απλά ότι είναι καρκίνωμα.

Anef_Oriwn είπε...

Blogοδέσποινα ΠΑΡΤΙ,
Χαιρετώ!

Δεν ρίχνεις λίγη από τη βιβλιογραφία για “… το πώς κατασκευάζεται η εθνική ταυτότητα ...”, γιατί κάτι μελετάω εσχάτως και πολύ θα με ενδιέφερε;

Anef_Oriwn
Πέμπτη 5/3/2009 – 9:52 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

re si ti blima pou ise re. Ama de gustarete ellada pate se kamia china.
ti sxesi exi o platonas me sena? sigura kamia, esi mallon exis sxesi me to stalin. bre ante tsou re laki

Ανώνυμος είπε...

Τώρα εμένα που ο από πάνω μου θύμησε το γνωστό τσιπριακόν χιτ "θέλεις να κάνουμε σχέση", πειράζει; χεχε
Τεσπα, ο σκαϊ είναι πολύ, πάααρα πολύ μπροστά ως αστικό κανάλι. Ξαναγράφει ιστορία, διαμορφώνει συνειδήσεις, ρίχνει και λίγο "hug the trees" και χέστε την πολιτική, κλπ κλπ...

Papahelas baby Papahelas forever!!

θου κύριε

Anef_Oriwn είπε...

Erodotos,

(Δ)εν θα λαλούσαμεν «τσιπριακόν», αλλά τζιυπριακόν, αν και τέτοια λέξη δεν χρησιμοποιείται (στην πράξη) στην καθομιλούμενη κυπριακή!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 6/3/2009 – 10:15 μ.μ.

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Επίσης αναρωτιεμαι γιατι βάλαν τον Ζαγοράκη στη λίστα και δεν βάλαν τον Αργύρη Καμπούρη, με τις γνωστές βολές του το 1987!
@Ανευ οριων θα σου στειλω μια λιστα στο μειλ σου!
@Ερόδοτε, γιατί ενοχλείς το φιλομαθές αναγνωστικό κοινό μου?!

Elli είπε...

Παρτιζάνα, εμένα με έχει προβλήματίσει το γεγονός ότι βρίσκονται μέσα στους 100 και οι χουντάκλες...
Αυτό από μόνο του δείχνει αυτό που αναφέρεις..
Πόσο μπανανία είμαστε...
Γενικώς αν ψάξεις την όλη λίστα, είναι κάποιοι ένας κι ένας.
Η προσπάθεια που κάνουν πάσχει από παντού ...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Και να σκεφτείς ότι ο (μπλιαχ!) Παπαδόπουλος είναι μόλις μία θέση κάτω από τον Παναγούλη.
Αλλά πώς ορίζεται ο «μεγάλος»;
Μεγάλοι δεν ήταν κι ο Αττίλας και ο Καρλομάγνος, για τους λαούς τους αντιστοίχως;
Για τον Βερέμη που περιδιάβαινε το Ναύπλιο μπροστά στο φακό, τι να πει κανείς;

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

@Σκυλε,αναθεμα κι αν καταλαβα τη λογικη!Υποτίθεται οτι ενας Μεγαλος έχει προσφέρει κάτι σε εναν τόπο, σε οποιοδήποτε επίπεδο, και αξίζει να τον θυμάσαι, να εμπνέεσαι κτλκτλ. Με αυτή τη λογική, πολλοί δεν κολάνε!

χαμογελο είπε...

http://xamogelo.wordpress.com/2009/03/10/5things/

Ανώνυμος είπε...

Μπαρδόν κιόλας. Παρτιζάνα: μάλλον ο Χρυσανθούλης μας δε μου τα μαθε καλά τα κυπριακά:-) Εσύ προφανώς είχες περισσότερες ευκαιρίες να τα μάθεις καλύτερα:-ppppppppPpppp

Φιλούθκια!

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

καλέ ο χρύσανθος?!Τι κανει αυτό το παιδί?!Καλά μη νομίζεις...και γω σχεδόν τα έχω ξεχασει τα κυπριακά!

Ανώνυμος είπε...

Κανονικά θα έπρεπε να είναι και ο Βερέμης στους μεγάλους Έλληνες για την τιτάνια προσφορά του στην ιστορική έρευνα!
Όμως το γεγονός της χρονιάς θα είναι οι μεγάλοι Κρητικοί! Προσεχώς από την εφημερίδα "Πατρίς". Προβλέπω το Βενιζέλο και το Βιτσέντζο Κορνάρο να κονταροχτυπιούνται με τον βασιλιά Μίνωα και τον Ψαραντώνη! Κορυφαία αρχοντοχωριάτικη κίνηση!
Πάντως η Παρτιζάνα θα ψηφίσει Ζερβάκη!

gman είπε...

Είδα κι εγώ αυτό το "event"με τους "μεγάλους έλληνες" και έχω μερικές απορίες.
Κατ' αρχάς δεν μπορώ να καταλάβω ποιός όρισε τους 10 πρώτους να είναι οι 10 πρώτοι και γιατί μπορούμε να ψηφίσουμε μόνο αυτούς (ζητώ συγγνώμη αν κάνω λάθος). Αν τους όρισε κάποιος άλλος, τότε με ποιά κριτήρια έβλαλε Μ. Αλέξανδρο, Κολοκοτρώνη, Καραμανλή, Βενιζέλο πάνω από προσωπικότητες όπως αυτή του Αρχιμήδη! Αν είναι δυνατόν. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο Αρχιμήδης αν όχι πρώτος, τουλάχιστον πρέπει να είναι μέσα στην τριάδα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Είναι και άλλοι που αδικούνται. Εξάλλου τι σημασία έχει για μορφές όπως ο Αρχιμήδης η κατάταξη; Ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, χωρίς να γνωρίζει για αυτόν τον χαζο-διαγωνισμό...

vangelakas είπε...

ἐντάξει μωρέ, ἐδῶ βγάλαν ἕλληνα τόν φλωράκη! λολ!

aris53m είπε...

...μα τόσο χάλια είναι τα πράγματα που έχουμε ανάγκη να ανακαλύψουμε πάλι τους αρχαίους προγόνους μας...έχουν ανακαλύψει/αποκαλύψει και ... σύγχρονους