Μεγάλο δίλημμα παρτιζάνα μου. Εξαρτάται ποιός ρωτάει. Ρωτάει ο Γιώργος? Τότε θα πάρω βαρβαρότητα.. Ρωτάει η Αλέκα? Πάλι βαρβαρότητα θα πάρω. Είναι και αυτή η Κούβα, ξέρεις, με τα 17$ το μήνα όπου οι κάτοικοι ούτε στο ίντερνετ δεν τους αφήνουν να μπούν, και είμαι μπερδεμένος.. Ποιόν να πιστέψω τελικά ρε γαμώτο? ασε καλύτερα μπάρμπαρι και πάλι μπάρμπαρι για να κοιμάμαι ήσυχος και να σερφάρω ελεύθερα.
το ξανασκέφτηκα παρτιζάνα μου. Το έφερα απο'δώ το έφερα απο'κει αλλα άκρη δεν βρίσκω. Τι να κάνει και ο φίλος σου ο Πέδρο, μόνο το εμαιλ του έμεινε. Απο τη μία οι Αμερικάνοι δεν του δίνουν ίντερνετ, απο την άλλη ο Κάστρο δεν τον αφήνει να ανοίξει κανα μπλόγκ να πει τον πόνο του. Ίντερνετ μόνο στους τουρίστες, μην χάσουμε και τα ευρωπουλάκια τους.. Τελικά στο σοσιαλίσμο αφήνουν τα μπλόγκς και τη κριτική? μπερδεμένος πάλι... Ασε με ρε παρτιζάνα, μπαρμπαρίσμο καλύτερα.
@ Χάρης-- Κύριε, Φαίνεται λοιπόν ότι δεν είχα άδικο όταν προ καιρού σημείωσα πως η επιλογή των ομο'ι'δεατών σας είναι σαφώς η βαρβαρότητα του "ελεύθερου κάσμου". Διότι ζει κύριέ μου ο πολιτισμένος, δημοκρατικός άνθρωπος χωρίς τσόντα;
ΑΧ δε μου αρεσει τογ εγονος οτι πλακωνουν πολλοι ανωνυμοι!Μπορειτε να βαλετε ένα ψευδωνυμο ξερετε! Κοιτα νασ ου πω φιλε Χαρη, αν ιεραρχεις πρωτα και καλυτερα τα μπλογκς στη ζωη σου και την ευκολιά που σου δινουν να λες τον πόνο σου χωρις απολυτως κανενα κοστος , τότε καλά καάνεις και προτιμάς το μπαρμπαρι. Εγώ θα ανταλλασσα ευχαριστως το μπλογκ μου και το ανουσιο σερφαρισμα με όλα όσα έχει ο φίλος μου ο Πέδρο και εγώ δεν έχω - ο οποίος δεν είναι τουρίστας αλλά κουβανός υπηκοος και έχει ίντερνετ. ειναι θεμα προτεραιοτητων!
βρε παρτιζάνα! νομίζω ότι δεν κατάλαβες την ουσία που θέλει να πει ο Χάρης ή έστω άτσαλα αποφεύγεις το ερώτημα. Υπάρχει στον σοσιαλισμό που υπάρχει στην Κούβα ελευθερία άποψης;; Μπορείς ρε γμτ να πεις την άποψη σου ελεύθερα όποια και αν είναι αυτή;;;
Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι η Κούβα έχει μέλλον... τουλάχιστον σοσιαλιστικό... (ούτε παρόν θα έλεγα αλλά τέσπα)
Βρε παρτιζάνα, μπορεί να ζήσει κανείς ευτυχισμένος χωρίς ελευθερία γνώμης. έκφρασης, και μετακίνησης? Τότε σε τι θα διαφέρουμε απο τα ζωάκια του ζωολογικού κήπου? Μόνο ο χαμόγελος με έπιασε οι άλλοι το ρίξανε στις τσόντες. Ο φίλος σου ο Πέδρο, αν είναι εργάτης, δεν έχει ελεύθερο ιντερνετ. Εμαιλ λογαριασμό έχει σε κρατικό καφέ. Δεν του λές να περάσει να μας πεί ένα γειά στο μπλογκ και να του κάνουμε και μερικές ερωτήσεις? Μπερδεμένος ο κόσμος παρτιζάνα, οι βεβαιότητες έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτεί.
ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ, αν δεν σας αρέσει που "πλακώνουν πολλοί ανώνυμοι", μπορείτε να αφαιρέσετε αυτή την επιλογή ταυτότητας. Θεωρώ την ανωνυμία μου ιερή και πάντως πιο αξιοπρεπή από την ψευδωνυμία. Είναι η τελευταία μου παρέμβαση στο ιστολόγιό σας, πρώτον γιατί ενοχλείστε, και δεύτερον δεν το αντέχω να σας δουλεύει ο κάθε "Χάρης" με την "ελευθερία έκφρασης". Σας ευχαριστώ για το χώρο που μου παραχωρήσατε έως τώρα.
Κύριε ανώνυμε γιατί εκνευρίζεστε? Τόσο βαριά σας πέφτει η ελευθερία έκφρασης? Το ψευδώνυμο εξυπηρετεί ένα πρακτικό σκοπο, να διαχωρίζουμε τους συνομιλητές μας και να υπάρχει μία ευταξία στο ιστολόγιο που μας φιλοξενεί. Και αυτό τόσο βαρύ και ακατανόητο σας πέφτει?
@Χάρη η κριτική μου προς την κούβα κτλ... δεν σημαίνει ότι πιστεύω ότι σήμερα έχουμε ελευθερία έκφρασης... ανοχή έχουμε μιας και για την ώρα κοστίζει λιγότερο(πολιτικά) το να μην σου απαγορεύει κάποιος να πεις κάτι από το να σου απαγόρευει. Αν κάποια στιγμή αυτά που λέμε εδώ στα blog γίνουν πραγματικά επικύνδινα για το υπάρχον σύστημα να είσαι σίγουρος ότι θα κάνει ότι μπορεί για να τα εμποδίσει.
Μα τί ωραία που είναι η ελευθερία λόγου στον καπιταλισμό! Δεν αλλάζει τίποτα βέβαια να λες ό,τι θέλεις - αλλιώς θα ήταν παράνομο κι αυτό, αλλά τουλάχιστον λες ότι θέλεις, σερφάρεις στον ίντερνετ και κοιμάσαι ήσυχος. Αν η τσέπη είναι γεμάτη σου φτάνει. Αν δεν είναι ..ε, τουλάχιστον έχεις το ίνερνετ να σου μαθαίνουν τί τυχερός που είσαι να ζεις σε ελευθερία.
Εγώ συμφωνώ με τον χαμόγελο. Αν και σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστική ελευθερία λόγου, υπάρχουν κάποια κεκτημένα έστω και προσωρινά. Το ερώτημα που με απασχολεί είναι αν ο σοσιαλισμός του μέλλοντός μας θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αστικοδημοκρατικές κατακτήσεις που αφενός είναι μη-αντιστρέψιμος, αφετέρου είναι στοιχείο πολιτιστικής προόδου.
Για παράδειγμα, η ύπαρξη του παγκόσμιου ιστού είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα και οι δυνατότητες επικοινωνίας, έκφρασης λόγου μέσα από αυτό πρέπει να νοούνται σαν δεδομένα. Αυτά που γίνονται με τους bloggers στην Κούβα, τα θεωρώ γραφικότητες. Γενικά ο σοσιαλισμός του μέλλοντός μας θα βασιστεί περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην καταστολή, ή δε θα υπάρξει. Δε μιλάμε τώρα για την αστική τάξη και τα εκδοτικά της συγκροτήματα, το Λαμπράκη πρέπει να τον κλείσουμε από την πρώτη μέρα, αλλά ο κάθε ένας blogger που θέλει να γράψει την άποψή του δε μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Αυτά τα θέματα πρέπει να ανοίξουν προς συζήτηση χωρίς προκαταλήψεις.
Επίσης θα συμφωνήσω πάλι με το χαμόγελο. Για ποιο σοσιαλισμό μιλάμε τώρα στην Κούβα; Η Κούβα προσπαθεί με τα μύρια όσα προβλήματα να κρατήσει τη φλόγα της επανάστασης. Αυτό το μύθο "πουλάει" μεταφορικά και κυριολεκτικά μέσω του τουρισμού. Τέλος τα ανοίγματα που αναγκάστηκε να κάνει στην αγορά με τις τουριστικές επιχειρήσεις κλπ. δημιουργούν ένα στρώμα ανθρώπων που συμμετέχουν στην παραοικονομία, ανδρώνεται σιγά-σιγά ένα "σκαιώδες κεφάλαιο", σας θυμίζει τίποτα αυτό; :(
@ χαμόγελε, χάριν συζητήσεως θα δεχτώ ότι δεν μπορείς να πεις ελεύθερα την άποψη σου στην Κούβα. Να σε ρωτήσω, τώρα νομίζεις ότι έχεις άποψη ή το σύστημα σου την έχει διαμορφώσει, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που να νομίζεις ότι είσαι και ανεξάρτητος;
Στο σημερινό περιβάλλον είναι αδύνατο να υπάρξει σοσιαλισμός όπως τον ευαγγελίζεται το ΚΚΕ. Αν αφήσεις τον κόσμο να εκφράζεται ελεύθερα σε ιντερνετ, μπλογκς, κτλ, αυτόματα δίνεις και λόγο στην αστική τάξη. Αν δεν το κάνεις καταλήγεις σε καταπιεστικα καθεστώτα όπως της Κούβας. Αρα ο σοσιαλισμός τύπου δικτατορίας του προλεταριάτου μας έχει τελειώσει. Σοσιαλισμός χωρίς ελευθερία έκφρασης δεν είναι μόνο φρικτός αλλα και ανέφικτος με την σημερινή εξάπλωση του ιντερνετ.
Χάρη, εγώ νομίζω πως οι παλιές μορφές δικτατορίας του προλεταριάτου μας έχουν τελειώσει και όχι η δικατορία του προλεταριάτου εν γένει, που είναι απαραίτητη για το πρώτο τουλάχιστον διάστημα. Στη γένια μας πέφτει ο λαχνός να εφεύρει νέες μορφές της που να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες.
@cypriotcommunist είτε σοσιαλισμός είτε καπιταλισμός το κοινωνικό σύστημα πάντα σε επηρεάζει ως προς το πως σκέφτεσαι και αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα. Οπότε προς τι το ερώτημα;;;
@kritia συμφωνώ με τον χάρη. Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση. Είτε υπάρχει ελευθερία έκφρασης για όλους (και με ίσους όρους εννοείτε!!! για να έχει νόημα) είτε για κανέναν. Στις ενδιάμεσες καταστάσεις κάποιος θα αναλάβει τον ρόλο του κριτή... και σε περιόδους έντασης όπως θα είναι τότε... νομίζω ότι πολύ εύκολα κολλάς ταμπέλες... κτλ.
Θα συμφωνήσω με τον Κρίτια γενικά. Και πραγματικα θεωρώ εντελώς λάθος το παράδειγμα με τα μπλογκς. ΑΝ θεωρούμε ότι τα μπλογκς είναι η ελευθερία τότε μάλλον έχουμε πρόβλημα!
Δε συμφωνώ χαμόγελε. Να το πω αλλιώς. Όπως η αστική δημοκρατία μας αφήνει ελεύθερους να μιλάμε όσον καιρό δε συνιστούμε κίνδυνο, γιατί να μη κάνει κάτι αντίστοιχο και μια νέα εργατική εξουσία, που είναι βέβαιο ότι και αντιφάσεις θα έχει και προβλήματα θα συναντήσει, άρα είναι λογικό να εισπράξει και αρνητικά σχόλια;
Το πρόβλημα ξεκινά όταν η "διαφορετική γνώμη" συστηματοποιείται γύρω από ένα ενιαίο οικονομικό (κατά βάση) κέντρο που έχει σαν στόχο την αντεπανάσταση. Τότε πρέπει να καταστέλλεται κατά τη γνώμη μου.
Το θέμα της κρίσης είναι όντως πολύ λεπτό, αλλά εκεί θα κριθεί η λαϊκή συμμετοχή και έλεγχος. Δε βλέπω άλλη διέξοδο.
Αν ο λαός ευημερήσει με οποιοδήποτε παραλλαγή σοσιαλισμού εγω θα συνταχθώ. Προς το παρόν, δεν νομίζω οτι η σημερινή αριστερά έχει να προτείνει κάτι που δουλεύει και θα οδηγήσει στην ευημερία.
@cypriotcommunist
Ειναι πολύ δύσκολο να διαμορφώσει το "σύστημα" καθολικά το τι πιστευει η κοινωνία. Αν μία ιδέα (πχ. η δικτατορία του προλεταριάτου) είναι ελκυστική τότε οι άνθρωποι θα αρχίσουν να συσπειρωνονται γύρω της. Ειδικά σήμερα όπου οι άνθρωποι έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε πληροφορίες. Ακόμα και εγώ με ένα κλικ μπορώ να διαβάσω τι λέει ο Ριζοσπάστης. Όμως το ΚΚΕ έχει τα ίδια ποσοστά με πριν απο δεκαετίες όταν απαγορεύονταν να διαβάσεις Ριζοσπάστη. Σε έχει απασχολήσει ποτέ αυτό?
Ακόμα και στις χώρες του υπαρκτού, παρά τα 50 χρόνια συνεχούς προπαγάνδας απο το καθεστώς και την απουσία άλλης ενημέρωσης, μεγάλο μέρος του λαού έπαψε να πιστεύει στο σοσιαλισμό. Αυτο ενισχύει την αποψή μου ότι είανι αδύνατο το "σύστημα" να επηρεάσει καθολικά μία κοινωνία.
φυσικά και τα μπλογκς δεν είναι κάτι σημαντικό, σαν παράδειγμα το χρησιμοποίησα. Δεν έχω μπλόγκ και ούτε έχω χρόνο για κάτι τέτοιο. Ομως, το να μπορείς να έχεις ίντερνετ, να ψάχνεις πληροφορίες και να τις συνθέτεις, και να λές δημόσια τη γνώμη σου όπως κάνουμε τώρα εδώ (μία γενίκευση του καφενείου του χωριού), είναι πολύ σημαντικό και οι Κουβανοί το στερούνται. Σε αυτα τα ζητήματα το ΚΚΕ απαντάει με μισόλογα.
@Xάρης "Ειναι πολύ δύσκολο να διαμορφώσει το "σύστημα" καθολικά το τι πιστευει η κοινωνία."
Χάρη μου...το μόνο εύκολο. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα ιδεολογικών μηχανισμών που διαμορφώνει αντίληψη νομιμότητας για την κυρίαρχη ιδεολογία και αποδοχής της. Από το σχολείο, στο πανεπιστήμιο, απ'το στρατό στο χώρο δουλειάς, από τα ΜΜΕ στους "ελεύθερους" διανοητές. Για την πλειοψηφία, μιλάω ..
" Αν μία ιδέα (πχ. η δικτατορία του προλεταριάτου) είναι ελκυστική τότε οι άνθρωποι θα αρχίσουν να συσπειρωνονται γύρω της."
Μόνο που αυτή η ιδέα, δεν έχει το περιθώριο να ζυμώνεται με την ίδια ευκολία που ζυμώνεται η ιδέα της αστικής "δημοκρατίας" - του ιντερνετ ας πούμε και του "δικαιώματος" στην πληροφόρηση. Χρειάζεται σύγκρουση, ανάμεσα στην τάξη φορέα της ιδέας της δτπ και της τάξης φορέα της "ελευθερίας" -της εκμετάλλευσης, για το ποια από τις δύο θα ηγεμονεύσει. Με την επανάσταση ηγεμονεύει η δτπ, όχι με λόγια...
" Ειδικά σήμερα όπου οι άνθρωποι έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε πληροφορίες. Ακόμα και εγώ με ένα κλικ μπορώ να διαβάσω τι λέει ο Ριζοσπάστης. Όμως το ΚΚΕ έχει τα ίδια ποσοστά με πριν απο δεκαετίες όταν απαγορεύονταν να διαβάσεις Ριζοσπάστη. Σε έχει απασχολήσει ποτέ αυτό?"
Εσένα σε έχει άραγε απασχολήσει γιατί χρησιμοποιείες το "ακόμα κι εγώ"? Στην τόση "ελευθερία" δεν θα έπρεπε να είναι δεδομένη η πρόσβαση, ακομπλεξάριστα, όλων σε όλες τις απόψεις? Μαθήματα μας κάνεις αλλά μ'αυτό το "ακόμη" ομολογείς μια προκατάλειψη απέναντι στο ΚΚΕ - κάτι για το οποίο μόνο το ΚΚΕ δεν φταίει, που βλέπεις ότι αξιοποιεί κάθε "ελευθερία" άρα και το ίντερνετ. Σ'ότι έχει να κάνει με τα ποσοστά -άλλο το 10% το '81 που όλοι μίλαγαν για το σοσιαλισμό, κι άλλο το 10% το 2009 με την ΕΣΣΔ ανύπαρκτη..
"Ακόμα και στις χώρες του υπαρκτού, παρά τα 50 χρόνια συνεχούς προπαγάνδας απο το καθεστώς και την απουσία άλλης ενημέρωσης, μεγάλο μέρος του λαού έπαψε να πιστεύει στο σοσιαλισμό. Αυτο ενισχύει την αποψή μου ότι είανι αδύνατο το "σύστημα" να επηρεάσει καθολικά μία κοινωνία."
Το σύστημα, συμφωνώ δεν μπορεί να επηρρεάσει καθολικά την κοινωνία. Απόδειξη ότι...το ΚΚΕ έχει το ποσοστό που έχει. Δεν σημαίνει όμως ότι επειδή δεν μπορεί δεν προσπαθεί. Ούτε ότι δεν είναι σύστημα επειδή οι μειοψηφικές φωνές ακούγονται. Δεν είμαστε δα και θανατολάγνοι ή ..φυλακολάγνοι, όμως αν δεν κάνω λάθος είμαστε καπιταλιστική χώρα όπως η Τουρκία, το Πακιστάν ή η Λιθουανία.Δες πως "αντιμετωπίζονται" οι μειοψηφικές φωνές σε κάθε χώρα -για να δεις κι όταν ξεπερνιούνται κάποια όρια πόσο άτοπα αποδείχνονται όσα λες..
@kkritias "γιατί να μη κάνει κάτι αντίστοιχο και μια νέα εργατική εξουσία, "
Το ερώτημα είναι λάθος δεν σε νομιμοποιεί το τι κάνει ο άλλος. Τουλάχιστον στην συγκεκριμένη περίπτωση. Επίσης το να πεις ότι εγώ θα φιμώσω τον άλλο επειδή αυτό που λέει θεωρώ ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης είναι τελείως αυθαίρετο.Ποιος αποφασίζει τι;; Και επαναλαμβάνω. Αν φτάσει η κοινωνία σε αυτό το σημείο δεν θα επικρατεί η σημερινή ηρεμία που υπάρχει σήμερα. Εννοώ ότι τα πράγματα θα είναι πολύ τεταμένα και αμφιβάλλω αν θα υπάρχει πολύ ψυχραιμία και αν πάμε και με τέτοιες προυποθέσεις.. δυστηχώς δεν βλέπω χώρο για κριτική... είτε καλοπροαίρετη είτε κακοπροαίρετη. βασικά άντε να το συζητήσουμε από κοντά μετά τις 19 (αν έχω επιζήσει :-p )
@kritias πάντως πρέπει να παραδεχτώ! όταν άκουσα τον καρατζαφύρερ να λέει και να ερμηνεύει τι είπε ο καστοριάδης μπορώ να πω ότι δοκιμάστικαν πολύ έντονα οι παραπάνω απόψεις μου :-p Μα να λέει το ζώο ότι ο καστοριάδης έλεγε με αυτή την φράση ότι μιλούσε για την Σ.Ε.!
Οφείλω να ομολογήσω ότι οι οπαδοί του ΚΚΕ έχετε μία επίμονη τάση να αποδίδετε το χαμηλό ποσοστό του κόμματος σας στο "σύστημα", στα ΜΜΕ, στην αστική τάξη που δεν αφήνει τις κομμουνιστικές ιδέες να "ζυμωθούν"...
Ξεχνάτε όμως το γεγονός ότι το ΚΚΕ έχει σήμερα δική του εφημερίδα, τηλεόραση, ραδιόφωνο, εκδοτικό οίκο, μπορεί να πραγματοποιεί εκδηλώσεις και να προπαγανδίζει με κάθε μέσο τις θέσεις του. Και όμως το ποσοστό του είναι χαμηλότερο απο την εποχή που αν ζήταγες το Ριζοσπάστη σε πήγαιναν σε ξερονήσι. Ακόμα και απο αυτό το 8% το μισό είναι ψήφος διαμαρτυρίας παρά συνειδητή ψήφος στο Μαρξισμό Λενινισμό.
Το ΚΚΕ φίλε μου έχει όλα τα μέσα για να "ζημώσει" συνειδήσεις. Αν οι ιδέες του ήταν επίκαιρες θα βλέπαμε, έστω και μικρή, αυξηση της επιρροής του ΚΚΕ σε μία περίοδο μάλιστα παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Αλλά δεν το καταφέρνει γιατί απλα οι ιδεές του είναι ξεπερασμένες. Υπάρχει άραγε Έλληνας που θα αφηνε την ΕΕ να γίνει η Ελλάδα Κούβα που τόσο θαυμάζει ο Ριζοσπάστης? Ας σοβαρευτούμε.
υγ. Γιατί με χρεώνεις το τι συμβαίνει στο Πακισταν? Τι σχέση έχει το Πακιστάν με μία δημοκρατική χώρα?
@Xάρης "Ξεχνάτε όμως το γεγονός ότι το ΚΚΕ έχει σήμερα δική του εφημερίδα, τηλεόραση, ραδιόφωνο, εκδοτικό οίκο, μπορεί να πραγματοποιεί εκδηλώσεις και να προπαγανδίζει με κάθε μέσο τις θέσεις του. Και όμως το ποσοστό του είναι χαμηλότερο απο την εποχή που αν ζήταγες το Ριζοσπάστη σε πήγαιναν σε ξερονήσι. Ακόμα και απο αυτό το 8% το μισό είναι ψήφος διαμαρτυρίας παρά συνειδητή ψήφος στο Μαρξισμό Λενινισμό."
Δεν ξεχνάμε τίποτα.σου εξήγησα και πιο πάνω, ότι ένα σύστημα στέκεται επειδή κατορθώνει να εξασφαλίζει τη συναίνεση της πλειοψηφίας στις επιλογές του.Όταν οι αποκάτω δεν συναινούν τότε είμαστε - ή τουλάχιστον προσεγγίζουμε -αυτό που λένε επαναστατική κατάσταση. Λάθος είναι αυτό που λες για τα μέσα του ΚΚΕ. Πρώτον γιατί και το '29 είχε το ριζοσπάστη αλλά το ποσοστό του ήταν ακόμα μικρότερο. Δεύτερον γιατί το ΚΚΕ έχει 1 εφημερίδα, 1 ραδιόφωνο κλπ. και η αστική τάξη έχει δεκα΄δες εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, το στρατό, τα μέσα παραγωγής. Η μάχη είναι άνιση.. "Αν οι ιδέες του ήταν επίκαιρες θα βλέπαμε, έστω και μικρή, αυξηση της επιρροής του ΚΚΕ σε μία περίοδο μάλιστα παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης." Μα τι λες? Το ΚΚΕ το '93 είχε 4,5% και τώρα έχει 8,2.. Δεν είναι έστω μικρή αυτή η αύξηση? Σ'ότι έχει να κάνει με το Πακιστάν, λοιπόν η ΕΕ και οι ΗΠΑ για δημοκρατική χώρα το θεωρούν, και μάλιστα αυτό είναι το επιχείρημα που επικαλούνται για να αρνούνται τη χορήγηση ασύλου στους μετανάστες από αυτή τη χώρα. Με το δίκο τους βέβαια, μια και το Πακιστάν έχει ίντερνετ κλπ.
Δεν είναι καθοριστικός ο αριθμός των ΜΜΕ που έχει το ΚΚΕ σε σχέση με τους αντιπάλους του. Η αξία των ιδεών που πρεσβεύει ο καθένας είναι αυτό που θα καθορίσει τη νίκη της μίας ή της άλλης πλευράς σε βάθος χρόνου. Στην ΕΣΣΔ και στις υπόλοιπες χώρες, τα κομμουνιστικά κόμματα είχαν τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ και οποιαδήποτε άλλη φωνή έφευγε "διακοπές".. Παρόλα αυτά οι κομμουνιστικές ιδέες όχι μόνο δεν "ζυμώθηκαν" αλλα τα καθεστώτα έπεσαν και κανένας δεν αντέδρασε. Γιατί απλά οι κομμουνιστικές ιδέες δεν έπειθαν κανέναν όση προπαγάνδα και αν έτρωγαν οι λαοί επι 50 χρόνια. Ψάξε λοιπόν αλλού την αιτία για τα χαμηλα ποσοστά του ΚΚΕ.
Αν συγκρίνουμε τα ποσοστά του ΚΚΕ με τα ποσοστά των άλλων κομμουνιστικων κομμάτων στην Ευρώπη, τότε τι είναι?χαμηλά ή υψηλά?Και γιατί εδώ είναι σχετικά υχηλά και στην Ιταλία ας πούμε είναι ανύπαρκτα (πλέον)? Η όλη κουβέντα μου θύμισε έναν συν- μπλογκερ (δε θυμάμαι σε ποιο μπλογκ έγινε η κουβέντα για να σας παραπέμψω) ο οποίος έγραφε της παναγιάς τα μάτια, νόμισες ότι ήταν ο ίδιος ο Αρης Βελουχιώτης μέχρι που σε κάποια φάση αποκαλύπτει ότι δεν απεργεί στη δουλειά του γιατί φοβάται και ότι πιστεύει πως μόνο στο μπλογκ μπορεί να λέει ό,τι θέλει, γιατί μόνο έκεί υπάρχει ελευθερία. Αποτέλεσμα: τα έλεγε σε μας (ανώδυνα για όλους μας και για το σύστημα που τόσο μισεί- κυρίως για αυτό) και είχε και την εντύπωση ότι κάτι κάνει. Σε αυτήν την περίπτωση το μπλογκ τι είναι είναι: ελευθερία ή αυταπάτη?
Me to teleytaio post sou Partizana vazeis to zoumi:
Den einai to ti les to simantiko alla to ti kaneis. Edw mporoume oloi kai oles na leme oti theloume, na 3eskisoume ton kapitalismo i na fortwsoume sto Stalin 35 ekatommyria nekrous.
Alla to simantiko einai o kosmos, i ergatiki ta3i prwta kai kyria na organwnetai, na agwnizetai, na antepitethei kai na kataktisei kapote tin e3ousia. Kai kapoioi apo mas palevoume se ayti tin kateythinsi.
To internet kai otidipote allo den einai apo mono tou kati antidrastiko i proodeytiko. Ergaleia einai. Kai ws tetoia tha a3iopoiithoun apo tin kathe e3ousia.
36 σχόλια:
Παρτιζάνα μη μασάς!
Όπως λέει και ο ποιητής "...και τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους; Αυτοί οι άνθρωποι είναι κάποια λύση!!"
Ας με συγχωρέσετε για την παράφραση.
Ο κατ΄εξοχήν ... βάρβαρος τη "λέει" στους άλλους ...
Ήμαρτον ... που λέει κι ο ... τσιφοδόντης !!!
Μεγάλο δίλημμα παρτιζάνα μου. Εξαρτάται ποιός ρωτάει. Ρωτάει ο Γιώργος? Τότε θα πάρω βαρβαρότητα.. Ρωτάει η Αλέκα? Πάλι βαρβαρότητα θα πάρω. Είναι και αυτή η Κούβα, ξέρεις, με τα 17$ το μήνα όπου οι κάτοικοι ούτε στο ίντερνετ δεν τους αφήνουν να μπούν, και είμαι μπερδεμένος.. Ποιόν να πιστέψω τελικά ρε γαμώτο? ασε καλύτερα μπάρμπαρι και πάλι μπάρμπαρι για να κοιμάμαι ήσυχος και να σερφάρω ελεύθερα.
Αγαπητέ Χάρη αν στην Κούβα δεν έχουν ίντερνετ τότε εγώ πώς στέλνω μειλ στον φίλο μου τον Πέδρο?!Οπότε ξανασκέψου το!
Μηπως προτιματε το...δεος..του Τσιπρα και του Τσυριζα. ΜΠΛΙΑΧΧΧΧ !!
το ξανασκέφτηκα παρτιζάνα μου. Το έφερα απο'δώ το έφερα απο'κει αλλα άκρη δεν βρίσκω. Τι να κάνει και ο φίλος σου ο Πέδρο, μόνο το εμαιλ του έμεινε. Απο τη μία οι Αμερικάνοι δεν του δίνουν ίντερνετ, απο την άλλη ο Κάστρο δεν τον αφήνει να ανοίξει κανα μπλόγκ να πει τον πόνο του. Ίντερνετ μόνο στους τουρίστες, μην χάσουμε και τα ευρωπουλάκια τους.. Τελικά στο σοσιαλίσμο αφήνουν τα μπλόγκς και τη κριτική? μπερδεμένος πάλι... Ασε με ρε παρτιζάνα, μπαρμπαρίσμο καλύτερα.
@ Χάρης-- Κύριε, Φαίνεται λοιπόν ότι δεν είχα άδικο όταν προ καιρού σημείωσα πως η επιλογή των ομο'ι'δεατών σας είναι σαφώς η βαρβαρότητα του "ελεύθερου κάσμου". Διότι ζει κύριέ μου ο πολιτισμένος, δημοκρατικός άνθρωπος χωρίς τσόντα;
Μπαρμπαρί και δεν το διαπραγματεύομαι. Pangaricalus Retardus!!!Kai gelia exei kai aristera exei! ΦΑΙΔΩΝ
ΑΧ δε μου αρεσει τογ εγονος οτι πλακωνουν πολλοι ανωνυμοι!Μπορειτε να βαλετε ένα ψευδωνυμο ξερετε!
Κοιτα νασ ου πω φιλε Χαρη, αν ιεραρχεις πρωτα και καλυτερα τα μπλογκς στη ζωη σου και την ευκολιά που σου δινουν να λες τον πόνο σου χωρις απολυτως κανενα κοστος , τότε καλά καάνεις και προτιμάς το μπαρμπαρι. Εγώ θα ανταλλασσα ευχαριστως το μπλογκ μου και το ανουσιο σερφαρισμα με όλα όσα έχει ο φίλος μου ο Πέδρο και εγώ δεν έχω - ο οποίος δεν είναι τουρίστας αλλά κουβανός υπηκοος και έχει ίντερνετ. ειναι θεμα προτεραιοτητων!
βρε παρτιζάνα! νομίζω ότι δεν κατάλαβες την ουσία που θέλει να πει ο Χάρης ή έστω άτσαλα αποφεύγεις το ερώτημα. Υπάρχει στον σοσιαλισμό που υπάρχει στην Κούβα ελευθερία άποψης;; Μπορείς ρε γμτ να πεις την άποψη σου ελεύθερα όποια και αν είναι αυτή;;;
Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι η Κούβα έχει μέλλον... τουλάχιστον σοσιαλιστικό... (ούτε παρόν θα έλεγα αλλά τέσπα)
Ε καλά..Αμα παψει η Κουβα να ειναι σοσιαλιστικη κανε κανα πάρτυ χαμογελε!
δεν είπα αυτό βρε...
Βρε παρτιζάνα, μπορεί να ζήσει κανείς ευτυχισμένος χωρίς ελευθερία γνώμης. έκφρασης, και μετακίνησης? Τότε σε τι θα διαφέρουμε απο τα ζωάκια του ζωολογικού κήπου? Μόνο ο χαμόγελος με έπιασε οι άλλοι το ρίξανε στις τσόντες. Ο φίλος σου ο Πέδρο, αν είναι εργάτης, δεν έχει ελεύθερο ιντερνετ. Εμαιλ λογαριασμό έχει σε κρατικό καφέ. Δεν του λές να περάσει να μας πεί ένα γειά στο μπλογκ και να του κάνουμε και μερικές ερωτήσεις? Μπερδεμένος ο κόσμος παρτιζάνα, οι βεβαιότητες έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτεί.
ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ, αν δεν σας αρέσει που "πλακώνουν πολλοί ανώνυμοι", μπορείτε να αφαιρέσετε αυτή την επιλογή ταυτότητας. Θεωρώ την ανωνυμία μου ιερή και πάντως πιο αξιοπρεπή από την ψευδωνυμία. Είναι η τελευταία μου παρέμβαση στο ιστολόγιό σας, πρώτον γιατί ενοχλείστε, και δεύτερον δεν το αντέχω να σας δουλεύει ο κάθε "Χάρης" με την "ελευθερία έκφρασης". Σας ευχαριστώ για το χώρο που μου παραχωρήσατε έως τώρα.
Κύριε ανώνυμε γιατί εκνευρίζεστε? Τόσο βαριά σας πέφτει η ελευθερία έκφρασης? Το ψευδώνυμο εξυπηρετεί ένα πρακτικό σκοπο, να διαχωρίζουμε τους συνομιλητές μας και να υπάρχει μία ευταξία στο ιστολόγιο που μας φιλοξενεί. Και αυτό τόσο βαρύ και ακατανόητο σας πέφτει?
@Χάρη η κριτική μου προς την κούβα κτλ... δεν σημαίνει ότι πιστεύω ότι σήμερα έχουμε ελευθερία έκφρασης... ανοχή έχουμε μιας και για την ώρα κοστίζει λιγότερο(πολιτικά) το να μην σου απαγορεύει κάποιος να πεις κάτι από το να σου απαγόρευει. Αν κάποια στιγμή αυτά που λέμε εδώ στα blog γίνουν πραγματικά επικύνδινα για το υπάρχον σύστημα να είσαι σίγουρος ότι θα κάνει ότι μπορεί για να τα εμποδίσει.
υγ.Επίσης να προσθέσω ότι οι απόψεις που δεν αρέσουν θάβοντε...
Μα τί ωραία που είναι η ελευθερία λόγου στον καπιταλισμό!
Δεν αλλάζει τίποτα βέβαια να λες ό,τι θέλεις - αλλιώς θα ήταν παράνομο κι αυτό, αλλά τουλάχιστον λες ότι θέλεις, σερφάρεις στον ίντερνετ και κοιμάσαι ήσυχος.
Αν η τσέπη είναι γεμάτη σου φτάνει. Αν δεν είναι ..ε, τουλάχιστον έχεις το ίνερνετ να σου μαθαίνουν τί τυχερός που είσαι να ζεις σε ελευθερία.
Εγώ συμφωνώ με τον χαμόγελο. Αν και σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστική ελευθερία λόγου, υπάρχουν κάποια κεκτημένα έστω και προσωρινά. Το ερώτημα που με απασχολεί είναι αν ο σοσιαλισμός του μέλλοντός μας θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αστικοδημοκρατικές κατακτήσεις που αφενός είναι μη-αντιστρέψιμος, αφετέρου είναι στοιχείο πολιτιστικής προόδου.
Για παράδειγμα, η ύπαρξη του παγκόσμιου ιστού είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα και οι δυνατότητες επικοινωνίας, έκφρασης λόγου μέσα από αυτό πρέπει να νοούνται σαν δεδομένα. Αυτά που γίνονται με τους bloggers στην Κούβα, τα θεωρώ γραφικότητες. Γενικά ο σοσιαλισμός του μέλλοντός μας θα βασιστεί περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην καταστολή, ή δε θα υπάρξει. Δε μιλάμε τώρα για την αστική τάξη και τα εκδοτικά της συγκροτήματα, το Λαμπράκη πρέπει να τον κλείσουμε από την πρώτη μέρα, αλλά ο κάθε ένας blogger που θέλει να γράψει την άποψή του δε μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Αυτά τα θέματα πρέπει να ανοίξουν προς συζήτηση χωρίς προκαταλήψεις.
Επίσης θα συμφωνήσω πάλι με το χαμόγελο. Για ποιο σοσιαλισμό μιλάμε τώρα στην Κούβα; Η Κούβα προσπαθεί με τα μύρια όσα προβλήματα να κρατήσει τη φλόγα της επανάστασης. Αυτό το μύθο "πουλάει" μεταφορικά και κυριολεκτικά μέσω του τουρισμού. Τέλος τα ανοίγματα που αναγκάστηκε να κάνει στην αγορά με τις τουριστικές επιχειρήσεις κλπ. δημιουργούν ένα στρώμα ανθρώπων που συμμετέχουν στην παραοικονομία, ανδρώνεται σιγά-σιγά ένα "σκαιώδες κεφάλαιο", σας θυμίζει τίποτα αυτό; :(
@ χαμόγελε, χάριν συζητήσεως θα δεχτώ ότι δεν μπορείς να πεις ελεύθερα την άποψη σου στην Κούβα. Να σε ρωτήσω, τώρα νομίζεις ότι έχεις άποψη ή το σύστημα σου την έχει διαμορφώσει, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που να νομίζεις ότι είσαι και ανεξάρτητος;
Στο σημερινό περιβάλλον είναι αδύνατο να υπάρξει σοσιαλισμός όπως τον ευαγγελίζεται το ΚΚΕ. Αν αφήσεις τον κόσμο να εκφράζεται ελεύθερα σε ιντερνετ, μπλογκς, κτλ, αυτόματα δίνεις και λόγο στην αστική τάξη. Αν δεν το κάνεις καταλήγεις σε καταπιεστικα καθεστώτα όπως της Κούβας. Αρα ο σοσιαλισμός τύπου δικτατορίας του προλεταριάτου μας έχει τελειώσει. Σοσιαλισμός χωρίς ελευθερία έκφρασης δεν είναι μόνο φρικτός αλλα και ανέφικτος με την σημερινή εξάπλωση του ιντερνετ.
Χάρη, εγώ νομίζω πως οι παλιές μορφές δικτατορίας του προλεταριάτου μας έχουν τελειώσει και όχι η δικατορία του προλεταριάτου εν γένει, που είναι απαραίτητη για το πρώτο τουλάχιστον διάστημα. Στη γένια μας πέφτει ο λαχνός να εφεύρει νέες μορφές της που να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες.
@cypriotcommunist είτε σοσιαλισμός είτε καπιταλισμός το κοινωνικό σύστημα πάντα σε επηρεάζει ως προς το πως σκέφτεσαι και αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα. Οπότε προς τι το ερώτημα;;;
@kritia συμφωνώ με τον χάρη. Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση. Είτε υπάρχει ελευθερία έκφρασης για όλους (και με ίσους όρους εννοείτε!!! για να έχει νόημα) είτε για κανέναν. Στις ενδιάμεσες καταστάσεις κάποιος θα αναλάβει τον ρόλο του κριτή... και σε περιόδους έντασης όπως θα είναι τότε... νομίζω ότι πολύ εύκολα κολλάς ταμπέλες... κτλ.
Θα συμφωνήσω με τον Κρίτια γενικά. Και πραγματικα θεωρώ εντελώς λάθος το παράδειγμα με τα μπλογκς. ΑΝ θεωρούμε ότι τα μπλογκς είναι η ελευθερία τότε μάλλον έχουμε πρόβλημα!
Δε συμφωνώ χαμόγελε. Να το πω αλλιώς. Όπως η αστική δημοκρατία μας αφήνει ελεύθερους να μιλάμε όσον καιρό δε συνιστούμε κίνδυνο, γιατί να μη κάνει κάτι αντίστοιχο και μια νέα εργατική εξουσία, που είναι βέβαιο ότι και αντιφάσεις θα έχει και προβλήματα θα συναντήσει, άρα είναι λογικό να εισπράξει και αρνητικά σχόλια;
Το πρόβλημα ξεκινά όταν η "διαφορετική γνώμη" συστηματοποιείται γύρω από ένα ενιαίο οικονομικό (κατά βάση) κέντρο που έχει σαν στόχο την αντεπανάσταση. Τότε πρέπει να καταστέλλεται κατά τη γνώμη μου.
Το θέμα της κρίσης είναι όντως πολύ λεπτό, αλλά εκεί θα κριθεί η λαϊκή συμμετοχή και έλεγχος. Δε βλέπω άλλη διέξοδο.
@kritias
Αν ο λαός ευημερήσει με οποιοδήποτε παραλλαγή σοσιαλισμού εγω θα συνταχθώ. Προς το παρόν, δεν νομίζω οτι η σημερινή αριστερά έχει να προτείνει κάτι που δουλεύει και θα οδηγήσει στην ευημερία.
@cypriotcommunist
Ειναι πολύ δύσκολο να διαμορφώσει το "σύστημα" καθολικά το τι πιστευει η κοινωνία. Αν μία ιδέα (πχ. η δικτατορία του προλεταριάτου) είναι ελκυστική τότε οι άνθρωποι θα αρχίσουν να συσπειρωνονται γύρω της. Ειδικά σήμερα όπου οι άνθρωποι έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε πληροφορίες. Ακόμα και εγώ με ένα κλικ μπορώ να διαβάσω τι λέει ο Ριζοσπάστης. Όμως το ΚΚΕ έχει τα ίδια ποσοστά με πριν απο δεκαετίες όταν απαγορεύονταν να διαβάσεις Ριζοσπάστη. Σε έχει απασχολήσει ποτέ αυτό?
Ακόμα και στις χώρες του υπαρκτού, παρά τα 50 χρόνια συνεχούς προπαγάνδας απο το καθεστώς και την απουσία άλλης ενημέρωσης, μεγάλο μέρος του λαού έπαψε να πιστεύει στο σοσιαλισμό. Αυτο ενισχύει την αποψή μου ότι είανι αδύνατο το "σύστημα" να επηρεάσει καθολικά μία κοινωνία.
@παρτιζάνα
φυσικά και τα μπλογκς δεν είναι κάτι σημαντικό, σαν παράδειγμα το χρησιμοποίησα. Δεν έχω μπλόγκ και ούτε έχω χρόνο για κάτι τέτοιο. Ομως, το να μπορείς να έχεις ίντερνετ, να ψάχνεις πληροφορίες και να τις συνθέτεις, και να λές δημόσια τη γνώμη σου όπως κάνουμε τώρα εδώ (μία γενίκευση του καφενείου του χωριού), είναι πολύ σημαντικό και οι Κουβανοί το στερούνται. Σε αυτα τα ζητήματα το ΚΚΕ απαντάει με μισόλογα.
@Xάρης
"Ειναι πολύ δύσκολο να διαμορφώσει το "σύστημα" καθολικά το τι πιστευει η κοινωνία."
Χάρη μου...το μόνο εύκολο. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα ιδεολογικών μηχανισμών που διαμορφώνει αντίληψη νομιμότητας για την κυρίαρχη ιδεολογία και αποδοχής της. Από το σχολείο, στο πανεπιστήμιο, απ'το στρατό στο χώρο δουλειάς, από τα ΜΜΕ στους "ελεύθερους" διανοητές. Για την πλειοψηφία, μιλάω ..
" Αν μία ιδέα (πχ. η δικτατορία του προλεταριάτου) είναι ελκυστική τότε οι άνθρωποι θα αρχίσουν να συσπειρωνονται γύρω της."
Μόνο που αυτή η ιδέα, δεν έχει το περιθώριο να ζυμώνεται με την ίδια ευκολία που ζυμώνεται η ιδέα της αστικής "δημοκρατίας" - του ιντερνετ ας πούμε και του "δικαιώματος" στην πληροφόρηση. Χρειάζεται σύγκρουση, ανάμεσα στην τάξη φορέα της ιδέας της δτπ και της τάξης φορέα της "ελευθερίας" -της εκμετάλλευσης, για το ποια από τις δύο θα ηγεμονεύσει. Με την επανάσταση ηγεμονεύει η δτπ, όχι με λόγια...
" Ειδικά σήμερα όπου οι άνθρωποι έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε πληροφορίες. Ακόμα και εγώ με ένα κλικ μπορώ να διαβάσω τι λέει ο Ριζοσπάστης. Όμως το ΚΚΕ έχει τα ίδια ποσοστά με πριν απο δεκαετίες όταν απαγορεύονταν να διαβάσεις Ριζοσπάστη. Σε έχει απασχολήσει ποτέ αυτό?"
Εσένα σε έχει άραγε απασχολήσει γιατί χρησιμοποιείες το "ακόμα κι εγώ"? Στην τόση "ελευθερία" δεν θα έπρεπε να είναι δεδομένη η πρόσβαση, ακομπλεξάριστα, όλων σε όλες τις απόψεις? Μαθήματα μας κάνεις αλλά μ'αυτό το "ακόμη" ομολογείς μια προκατάλειψη απέναντι στο ΚΚΕ - κάτι για το οποίο μόνο το ΚΚΕ δεν φταίει, που βλέπεις ότι αξιοποιεί κάθε "ελευθερία" άρα και το ίντερνετ.
Σ'ότι έχει να κάνει με τα ποσοστά -άλλο το 10% το '81 που όλοι μίλαγαν για το σοσιαλισμό, κι άλλο το 10% το 2009 με την ΕΣΣΔ ανύπαρκτη..
"Ακόμα και στις χώρες του υπαρκτού, παρά τα 50 χρόνια συνεχούς προπαγάνδας απο το καθεστώς και την απουσία άλλης ενημέρωσης, μεγάλο μέρος του λαού έπαψε να πιστεύει στο σοσιαλισμό. Αυτο ενισχύει την αποψή μου ότι είανι αδύνατο το "σύστημα" να επηρεάσει καθολικά μία κοινωνία."
Το σύστημα, συμφωνώ δεν μπορεί να επηρρεάσει καθολικά την κοινωνία. Απόδειξη ότι...το ΚΚΕ έχει το ποσοστό που έχει. Δεν σημαίνει όμως ότι επειδή δεν μπορεί δεν προσπαθεί. Ούτε ότι δεν είναι σύστημα επειδή οι μειοψηφικές φωνές ακούγονται. Δεν είμαστε δα και θανατολάγνοι ή ..φυλακολάγνοι, όμως αν δεν κάνω λάθος είμαστε καπιταλιστική χώρα όπως η Τουρκία, το Πακιστάν ή η Λιθουανία.Δες πως "αντιμετωπίζονται" οι μειοψηφικές φωνές σε κάθε χώρα -για να δεις κι όταν ξεπερνιούνται κάποια όρια πόσο άτοπα αποδείχνονται όσα λες..
@kkritias
"γιατί να μη κάνει κάτι αντίστοιχο και μια νέα εργατική εξουσία, "
Το ερώτημα είναι λάθος δεν σε νομιμοποιεί το τι κάνει ο άλλος. Τουλάχιστον στην συγκεκριμένη περίπτωση. Επίσης το να πεις ότι εγώ θα φιμώσω τον άλλο επειδή αυτό που λέει θεωρώ ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης είναι τελείως αυθαίρετο.Ποιος αποφασίζει τι;; Και επαναλαμβάνω. Αν φτάσει η κοινωνία σε αυτό το σημείο δεν θα επικρατεί η σημερινή ηρεμία που υπάρχει σήμερα. Εννοώ ότι τα πράγματα θα είναι πολύ τεταμένα και αμφιβάλλω αν θα υπάρχει πολύ ψυχραιμία και αν πάμε και με τέτοιες προυποθέσεις.. δυστηχώς δεν βλέπω χώρο για κριτική... είτε καλοπροαίρετη είτε κακοπροαίρετη.
βασικά άντε να το συζητήσουμε από κοντά μετά τις 19 (αν έχω επιζήσει :-p )
@kritias
πάντως πρέπει να παραδεχτώ! όταν άκουσα τον καρατζαφύρερ να λέει και να ερμηνεύει τι είπε ο καστοριάδης μπορώ να πω ότι δοκιμάστικαν πολύ έντονα οι παραπάνω απόψεις μου :-p
Μα να λέει το ζώο ότι ο καστοριάδης έλεγε με αυτή την φράση ότι μιλούσε για την Σ.Ε.!
@regimientocinqo
Οφείλω να ομολογήσω ότι οι οπαδοί του ΚΚΕ έχετε μία επίμονη τάση να αποδίδετε το χαμηλό ποσοστό του κόμματος σας στο "σύστημα", στα ΜΜΕ, στην αστική τάξη που δεν αφήνει τις κομμουνιστικές ιδέες να "ζυμωθούν"...
Ξεχνάτε όμως το γεγονός ότι το ΚΚΕ έχει σήμερα δική του εφημερίδα, τηλεόραση, ραδιόφωνο, εκδοτικό οίκο, μπορεί να πραγματοποιεί εκδηλώσεις και να προπαγανδίζει με κάθε μέσο τις θέσεις του. Και όμως το ποσοστό του είναι χαμηλότερο απο την εποχή που αν ζήταγες το Ριζοσπάστη σε πήγαιναν σε ξερονήσι. Ακόμα και απο αυτό το 8% το μισό είναι ψήφος διαμαρτυρίας παρά συνειδητή ψήφος στο Μαρξισμό Λενινισμό.
Το ΚΚΕ φίλε μου έχει όλα τα μέσα για να "ζημώσει" συνειδήσεις. Αν οι ιδέες του ήταν επίκαιρες θα βλέπαμε, έστω και μικρή, αυξηση της επιρροής του ΚΚΕ σε μία περίοδο μάλιστα παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Αλλά δεν το καταφέρνει γιατί απλα οι ιδεές του είναι ξεπερασμένες. Υπάρχει άραγε Έλληνας που θα αφηνε την ΕΕ να γίνει η Ελλάδα Κούβα που τόσο θαυμάζει ο Ριζοσπάστης? Ας σοβαρευτούμε.
υγ. Γιατί με χρεώνεις το τι συμβαίνει στο Πακισταν? Τι σχέση έχει το Πακιστάν με μία δημοκρατική χώρα?
@Xάρης
"Ξεχνάτε όμως το γεγονός ότι το ΚΚΕ έχει σήμερα δική του εφημερίδα, τηλεόραση, ραδιόφωνο, εκδοτικό οίκο, μπορεί να πραγματοποιεί εκδηλώσεις και να προπαγανδίζει με κάθε μέσο τις θέσεις του. Και όμως το ποσοστό του είναι χαμηλότερο απο την εποχή που αν ζήταγες το Ριζοσπάστη σε πήγαιναν σε ξερονήσι. Ακόμα και απο αυτό το 8% το μισό είναι ψήφος διαμαρτυρίας παρά συνειδητή ψήφος στο Μαρξισμό Λενινισμό."
Δεν ξεχνάμε τίποτα.σου εξήγησα και πιο πάνω, ότι ένα σύστημα στέκεται επειδή κατορθώνει να εξασφαλίζει τη συναίνεση της πλειοψηφίας στις επιλογές του.Όταν οι αποκάτω δεν συναινούν τότε είμαστε - ή τουλάχιστον προσεγγίζουμε -αυτό που λένε επαναστατική κατάσταση.
Λάθος είναι αυτό που λες για τα μέσα του ΚΚΕ. Πρώτον γιατί και το '29 είχε το ριζοσπάστη αλλά το ποσοστό του ήταν ακόμα μικρότερο.
Δεύτερον γιατί το ΚΚΕ έχει 1 εφημερίδα, 1 ραδιόφωνο κλπ. και η αστική τάξη έχει δεκα΄δες εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, το στρατό, τα μέσα παραγωγής. Η μάχη είναι άνιση..
"Αν οι ιδέες του ήταν επίκαιρες θα βλέπαμε, έστω και μικρή, αυξηση της επιρροής του ΚΚΕ σε μία περίοδο μάλιστα παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης."
Μα τι λες? Το ΚΚΕ το '93 είχε 4,5% και τώρα έχει 8,2.. Δεν είναι έστω μικρή αυτή η αύξηση?
Σ'ότι έχει να κάνει με το Πακιστάν, λοιπόν η ΕΕ και οι ΗΠΑ για δημοκρατική χώρα το θεωρούν, και μάλιστα αυτό είναι το επιχείρημα που επικαλούνται για να αρνούνται τη χορήγηση ασύλου στους μετανάστες από αυτή τη χώρα.
Με το δίκο τους βέβαια, μια και το Πακιστάν έχει ίντερνετ κλπ.
@regimientocinqo
Δεν είναι καθοριστικός ο αριθμός των ΜΜΕ που έχει το ΚΚΕ σε σχέση με τους αντιπάλους του. Η αξία των ιδεών που πρεσβεύει ο καθένας είναι αυτό που θα καθορίσει τη νίκη της μίας ή της άλλης πλευράς σε βάθος χρόνου. Στην ΕΣΣΔ και στις υπόλοιπες χώρες, τα κομμουνιστικά κόμματα είχαν τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ και οποιαδήποτε άλλη φωνή έφευγε "διακοπές".. Παρόλα αυτά οι κομμουνιστικές ιδέες όχι μόνο δεν "ζυμώθηκαν" αλλα τα καθεστώτα έπεσαν και κανένας δεν αντέδρασε. Γιατί απλά οι κομμουνιστικές ιδέες δεν έπειθαν κανέναν όση προπαγάνδα και αν έτρωγαν οι λαοί επι 50 χρόνια. Ψάξε λοιπόν αλλού την αιτία για τα χαμηλα ποσοστά του ΚΚΕ.
Αν συγκρίνουμε τα ποσοστά του ΚΚΕ με τα ποσοστά των άλλων κομμουνιστικων κομμάτων στην Ευρώπη, τότε τι είναι?χαμηλά ή υψηλά?Και γιατί εδώ είναι σχετικά υχηλά και στην Ιταλία ας πούμε είναι ανύπαρκτα (πλέον)?
Η όλη κουβέντα μου θύμισε έναν συν- μπλογκερ (δε θυμάμαι σε ποιο μπλογκ έγινε η κουβέντα για να σας παραπέμψω) ο οποίος έγραφε της παναγιάς τα μάτια, νόμισες ότι ήταν ο ίδιος ο Αρης Βελουχιώτης μέχρι που σε κάποια φάση αποκαλύπτει ότι δεν απεργεί στη δουλειά του γιατί φοβάται και ότι πιστεύει πως μόνο στο μπλογκ μπορεί να λέει ό,τι θέλει, γιατί μόνο έκεί υπάρχει ελευθερία.
Αποτέλεσμα: τα έλεγε σε μας (ανώδυνα για όλους μας και για το σύστημα που τόσο μισεί- κυρίως για αυτό) και είχε και την εντύπωση ότι κάτι κάνει.
Σε αυτήν την περίπτωση το μπλογκ τι είναι είναι: ελευθερία ή αυταπάτη?
Me to teleytaio post sou Partizana vazeis to zoumi:
Den einai to ti les to simantiko alla to ti kaneis. Edw mporoume oloi kai oles na leme oti theloume, na 3eskisoume ton kapitalismo i na fortwsoume sto Stalin 35 ekatommyria nekrous.
Alla to simantiko einai o kosmos, i ergatiki ta3i prwta kai kyria na organwnetai, na agwnizetai, na antepitethei kai na kataktisei kapote tin e3ousia. Kai kapoioi apo mas palevoume se ayti tin kateythinsi.
To internet kai otidipote allo den einai apo mono tou kati antidrastiko i proodeytiko. Ergaleia einai. Kai ws tetoia tha a3iopoiithoun apo tin kathe e3ousia.
Syggnwmi gia ta greeklish, kalimera se olous.
Δημοσίευση σχολίου