Κυριακή 27 Απριλίου 2008

Μελαγχολικό Πάσχα

Ήταν το πιο γρήγορο Πάσχα όλων των εποχών! Με την οικογένεια, βγαλμένη από κάποια ταινία του Κουστουρίτσα, στο χωριό στο Κιλκίς (δεν είμαστε Πόντιοι, σε καμία περίπτωση!). Είχα πολλά χρόνια να κάνω Πάσχα μαζί τους στο χωριό και συνειδητοποίησα γιατί το απέφευγα συστηματικά..Δεν έχω πρόβλημα με την οικογένεια, ίσα-ίσα πέφτει πολύ γέλιο, ο καθένας είναι ένα τσίρκο από μόνος του.


Μάλλον έχω πρόβλημα με τις αναμνήσεις μου..Πήγαινα στο χωριό όταν ήμανε μικρή, αμέσως μόλις κλείναν τα σχολεία, στον παππού και τη γιαγιά, ερχόταν και οι φίλες μου και περνάγαμε ωραία. Μια φορά είχα και ένα κοτοπουλάκι μαζί, αλλά ψόφησε το καημένο και είχα τύψεις γιατί νόμισα οτί εγώ φταίω, που δεν το πήγαινα βόλτες..Μια άλλη φορά έφαγα ένα ρυζόγαλο ενώ δεν έπρεπε και όλες οι καρακάξες με κατηγορούσαν για αμαρτωλή και το είπαν στη γιαγία μου και αυτή με έβαλε να διαβάσω κάτι προσευχές για να μπορέσω να κοινωνήσω την άλλη μέρα. Η γιαγία δε θύμωσε μαζί μου θυμάμαι αλλά έβγαλα τα συμπεράσματά μου: δεν μπορώ να δένομαι με ζωάκια και δεν μπορώ να έχω την ευθύνη τους, καθώς και δε χρειάζεται να παίρνω μαθήματα από κλώσσες για τον ενάρετο βίο, μιας και η γιαγία που ήταν η πιο θρήσκα σε όλο το νομό δε με μάλωσε..
Η Ανάσταση, κλασσική ιστορία..Στην άκρη της αυλής εμείς, οι νέες κλώσσες του χωριού, ντυμένες ωσάν να πηγαίνουν στα μπουζούκια..Η αισθητική μου τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα για άλλη μια φορά! Κανένας σεβασμός στο μυστήριο και στο χώρο..Ακούσαμε το κορυφαίο Χριστός ανέστη εκ νεκρών, φιλιθήκαμε σταυρωτά, μου διαλύσαν το αυγό μου και πήγαμε σπίτι για τη μαγειρίτσα..Έφαγα τα δυό μου πιάτα και μετά ύπνος!Ούτε επαρχιακό σκυλάδικο, ούτε τίποτα!


Τώρα πια όχι μόνο δεν έρχονται οι φίλες μου, ούτε καν σουβλίζουμε και το κυριότερο πάει και η γιαγιά..Δράμα το Πάσχα!Οι κλώσσες του χωριού έχουν παντρευτεί εδώ και χρόνια, να μην σου πω ότι κοντέυουν να παντρέψουν και τα παιδιά τους..Ο Κώστας Ζούμπας στο επαρχιακό σκυλάδικο δεν προσφέρει κανένα ενδιαφέρον, ούτε σαν κάλτ μορφή έστω..Καπνά δε βάζει κανείς και οι φούρνοι μένουν να σκουριάζουν. Ο θείος μου λέει, θα βάλει σαλιγκάρια.


Ήταν και ο καιρός μουντός, ψιλοέβρεχε και το σκηνικό έγινε ακόμα πιο μελαγχολικό..Πήρα το λεωφορείο από τη Γουμένισσα και ξαναείδα με πολλή χαρά, εκεί που περίμενα, το μεγαλύτερο γρίφο όλων των εποχών..Το κρεοπωλείο "Έπρεπε". Πάντα αναρωτιόμουν γιατί να βγάλει κάποιος το κρεοπωλείο του 'Έπρεπε"..


Ήρθα μάνι μάνι στη Σαλονίκη, βρέχει ακόμα και η πόλη είναι άδεια..Είναι που είναι μελαγχολική από μόνη της, τώρα έτσι άδεια και βροχερή ήταν μια σκέτη κατάθλιψη..Μισώ τις ώρες της σιωπής μου, όταν δεν έχω τίποτα να πω και κυρίως όταν δε θέλω τίποτα να πω, κι ας έχει κόσμο γύρω μου...
Προτιμώ να θυμάμαι. Τότε που ήταν όλοι εκεί, τότε που έκανα αμάν να πάω στο χωριό μου..Τότε ήταν ωραία και δεν υπήρχε αυτή η σιωπή, να σε βαραίνει, όπως αυτή η κωλο-υγρασία, Απρίλη μήνα, σου βαραίνει τα κόκκαλα..Ελπίζω του χρόνου να είναι καλύτερα, στο χωριό ή και κάπου αλλού, χωρίς σιωπή, χωρίς βροχή..Χρόνια πολλά σε όλους!

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ντάξ, δεν υπάρχουν αυτά! Αν σου πώ ότι θα μπορούσα να γράψω σχεδόν τα ίδια, τί θα έλεγες?

Εγώ το εξής πάντως:
ΕΛΕΟΣ! :-D

Μπολσεβικίδης είπε...

Άθλιε, τι θα γίνει?!!!!!!!!!Ακόμα και συ είχες κοτοπουλάκι που ψόφησε?!!!

Ανώνυμος είπε...

καλέ, μη τα βάφεις μαύρα! πάντα έτσι είναι όταν τελειώσουν οι γιορτές.
άλλωστε,τι στο καλό; θα φτιάξουν τα πράματα! :)

χρόνια πολλά!

Ανώνυμος είπε...

@Μπολσεβικίδης

ε, το κοτοπουλάκι μπαίνει (μαζί με κάποια άλλα) στο "σχεδόν"... :-D .

ckoutros είπε...

κι εγω ειχα ενα κοτοπουλακι οιυ το φωναζα τασσο.
ζουσε για λιγο καιρο σε ενα κουτι μεσα στο σαλονι.
το πασχα το πηγαμε στο χωριο.
λιγες μερες μετα μου ειπαν οτι πνηγικε σε ενα βαρελι με νερο ...
και το δικο μου πασχα φετος ηταν βαρετο παντως, ουτε καν στο χωριο δε πηγα.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, συντρόφισσα, Χρόνια Πολλά και καλά!

Ανώνυμος είπε...

Παρτιζάνα και εμένα μου αφήνει πολλές αναμνήσεις το χωριό,όχι μόνο με κοτοπουλάκι αλλά και με γάτα!!!Τέλος πάντων!!!Χρόνια πολλά και να είμαστε
καλά!!!!

Død είπε...

Εγώ πάλι που δεν έχω "χωριό" την έχω γλιτώσει τη νοσταλγίοπάθηση! Εύχομαι τουλάχιστον να έφαγες καλά! Πάντως όταν σηκώνονται όλοι και φεύγουν είναι κρίμα να φεύγεις και εσύ! Οι άδειες πόλεις είναι η καλύτερη συντροφιά!

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Χρόνια πολλά παίδες!
@Αθλιε,πλέον έχω συνηθίσει στην ιδέα ότι είσαι το άλλο μισό του εγκεφάλου μου!
@Σοβιετικιά φίλη, αλλάξαν τα πράγματα ήδη, άμα μεγαλώνεις είναι ξενέρωτα πολλά από αυτά που σε ενθουσίαζαν μικρό!Στόχος:νέοι ενθουσιασμοί πάραυτα!
@Κριςς, το δικό μου ψόφησε, το δικό σου πνίγηκε και της φιλής μου, που το είχαμε πάρει μαζί, αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον τρίτο όροφο!
@Φάρε μου χρόνια πολλά και σε σένα!
@χαριανάρα, να μαστε καλά να θυμόμαστε τα ζωάκια μας!
@Γκρέμλιν, η άδεια πόλη είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να μου συμβεί!Εχθές φαντάσου, βγήκαμε βόλτα και υπήρχε σκοτάδι στην πολή γιατί όλα τα μαγαζία ήταν κλειστά, ψιλόβρεχε κιόλας και ήταν σαν θρίλερ η φάση!Αρχίζουν και μαζεύονται σιγά σιγά πάντως!

musicunk είπε...

Μα όλοι να έχουμε μια παρόμοια ιστοία βρε παιδί μου....
Χρόνια πολλά κι από εμένα.

Ανώνυμος είπε...

Σε κάποιους τα ζόρια στις γιορτές είναι από το περιβάλλον τους , ενώ σε άλλους είναι "εντός των τειχών" . Tεσπα.

Το κρεοπωλείο "Επρεπε" μου θυμίζει καταρχήν ένα γραφείο τελετών "Ο Αχρείαστος" του κ. Ι.Βρακοζώνη , που είχα δει στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας . Υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι, εύγε .

Μου θυμίζει και κάτι που έχει σχέση με Γιούγκα ... αλλά αν θες Παρτιζάνα θα στο στείλω μόνο PM . "Μη δίδετε τα Γιουγκικα τοις ασχέτοις , ινα μη σας κράξωσι"...

Καλή επιστροφή στην πόλη .

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

γιουγκονοσταλγε, εννοείται να μου το στείλεις!Ρωτάς κιόλας?!

Μαίρη είπε...

Βρε τι μελαγχολία είναι αυτή !!
Πάντως τα λες ωραία κιας μην πέρασες ωραία :)

φιλάκια πολλά

Ανώνυμος είπε...

Αναγνωρίζω το στάδιο της "δημιουργικής μιζέριας" ή κάνω λάθος ορέ (δεν είναι απαραίτητα κακό);

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Φαντάσου Ερυθρέ ότι αν δεν μιζεριάσω δεν μου έρχεται έμπνευση!Έχω να γραψω δυο βδομάδες!

JohnyQ είπε...

Δημοσιεύτηκε η ιστορία σου για το Καραβάνι Αλληλεγγύης στον ΟΔΗΓΗΤΗ!!!

Άντε και σ'ανώτερα, σου εύχομαι και στο Ριζοσπάστη!

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Ευχαριστω Τζόνι παιδί μου!

Ποντος και Αριστερά είπε...

Kαλέ σεις.....

είστε χειρότεροι κι από μας !!!

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Τι εννοείς Πόντιε παιδί μου?!Εξηγήσου!

Ποντος και Αριστερά είπε...

Ε ναααααα!

Γράφεις: "Ήταν το πιο γρήγορο Πάσχα όλων των εποχών! Με την οικογένεια, βγαλμένη από κάποια ταινία του Κουστουρίτσα, στο χωριό στο Κιλκίς (δεν είμαστε Πόντιοι, σε καμία περίπτωση!). Είχα πολλά χρόνια να κάνω Πάσχα μαζί τους στο χωριό και συνειδητοποίησα γιατί το απέφευγα συστηματικά..Δεν έχω πρόβλημα με την οικογένεια, ίσα-ίσα πέφτει πολύ γέλιο, ο καθένας είναι ένα τσίρκο από μόνος του...."

Γράψε... ένα από τα ίδια !

Ομέρ

--------------------

Βρε θηρίο, το '80 είδες γα πρώτη φορά το φως της μέρας;

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Το 80 αγαπητέ Πόντιε!τι νόμιζες οτι είμαι κανένα παιδάκι?!Μοιάζω όμως, κανείς δεν πιστεύει ότι είμαι όσο είμαι!

Ανώνυμος είπε...

γράψε!!!!!

samurai είπε...

Ποιο ειναι το χωριο σου;

Ανώνυμος είπε...

ντο εχουν οι ποντοιοι

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Το χωριό μου είναι κάπου στο Κιλκίς, κοντά στη Γουμένισσα! Οι Πόντιοι έχουν πολλά,μα πάρα πολλά!