Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

το ποδόσφαιρο και γω

Στο Euro του 1992 ήμανε μικρή και έτρωγα πολλές φλασίες. Δε θυμάμαι γιατί άλλα πήρα το πρόγραμμα όλων των αγώνων και είπα θα κάτσω να δω όλα τα παιχνίδια. Ενθουσιάστηκα, πήρα και το άλμπουμ και άρχισα να μαζεύω τα αυτοκόλλητα. Είχε και ο αδερφός μου ένα άλμπουμ με αυτοκόλλητα από το Μουντιάλ του Μέχικο και ήθελα και γω το δικό μου. Βρήκα και την ομάδα που θα υποστήριζα..Δανία και τα μυαλά στα κάγκελα. Το κριτίριό μου δεν είχε να κάνει σε καμιά περίπτωση με τις ποδοσφαιρικές μου γνώσεις, απλά οι Δανοί εκείνη τη χρονιά είχαν πει ΌΧΙ στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και συμπέρανα ότι πρέπει να είναι πολύ φοβεροί τύποι!Άκουγα επίσης ότι τους μάζεψαν τελευταία στιγμή από τις παραλίες, για να αντικαταστήσουν την Γιουγκοσλαβία που αποκλείστηκε λόγω του πολέμου και φαναταζόμουν τους Δανούς να πίνουν φραπέ στην ξαπλώστρα και να καντηλιάζουν τον προπονητή, ο οποίος με τις Μιτσούκο έτρεχε πάνω στην καυτή άμμο για να τους πει ότι πρέπει να φύγουν!Φανταζόμουν ότι τα χαν πάρει άγρια που ξεβολεύτηκαν έτσι, μετά όμως έμαθα ότι οι Δανοί δεν είναι ΄Ελληνες για να έχουν τέτοια αντίδραση...
Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί απέκλεισαν την Γιουγκοσλαβία και είπα να το ψάξω λίγο καλύτερα..Άκουγα από την προηγούμενη χρονιά ήδη για κάτι Κροατίες και κάτι Σλοβενίες αλλά νόμιζα ότι ήταν αφρικανικά κράτη, μιας και πάνω από το κεφάλι μου πάντα βρίσκονταν η Γιουγκοσλαβία, συγκεκριμένα βρίσκονταν 55 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο της Σιδενόρ, όπως με πληροφορούσε σχετική πινακίδα καθώς πηγαίναμε στο χωριό μου: Γιουγκοσλαϋία 55. Για να θυμάμαι τα νέα κράτη που προέκυψαν είπα στον αδερφό μου να μου τα πει και γω τα αντέγραφα πολλές φορές για να τα θυμάμαι..Μάλλον τα αντέγραψα παραπάνω από όσο έπρεπε...Μάλιστα είχα βγάλει και ένα πένθιμο τραγουδάκι για τη Γιουγκοσλαβία και το τραγουδούσα στην ανηψιά μου που ήταν δυο χρονών τότε, κάθε φορά που της έδειχνα το άλμπουμ με τα στίκερς..Και ήταν τόσο ωραίο το τραγουδάκι μου (ή ανηψιά μου έτρωγε κι αυτή φλασιές) και μου έλεγε "Ξαναπές το!".
Μα τι φταίνε αυτοί που γίνεται πόλεμος στη χώρα τους έλεγα. Εμ σκοτώνονται εμ τους τιμωρούν και δεν τους αφήνουν να παίζουν ποδόσφαιρο;!τότε ήταν που έμαθα για τους τρισκατάρατους Σέρβους, που φταίγαν για όλα..Βέβαια, η πραγματική ενασχόληση με το θέμα ήρθε λίγο μετά, όταν ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, παίχτης του Πανιωνίου κουτούλησε το κεφάλι στη μπασκέτα από τα νεύρα του και έμεινε ανάπηρος..τότε είχα πάθει σοκ και είπα "ρε τι τραβά ο άνθρωπος!Δε φτάνει που δεν έχει πια χώρα, έμεινε και ανάπηρος!Τι δυστυχία!" και έκανα το λάθος να κατεβάσω τη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδια και να μάθω για τη Γιούγκα..Ακόμα μαθαίνω..
Τελευταία φορά που θυμάμαι να είχα δει ποδόσφαιρο ήταν το 1988, τελικός ΕΣΣΔ-Ολλανδία. Είχαν έρθει και δυο φίλοι της αδερφής μου, πριν αποχωρήσουν για το ΝΑΡ, για να δουν τον τελικό.. Εγώ ήμαν με την Ολλανδία γιατί με άρεσε ο Φαν Μπάστεν..Οι άλλοι ήταν φυσικά με την ΕΣΣΔ, πριν αρχίζουν να την βρίζουν πιθανά..Εγώ την αγαπούσα την ΕΣΣΔ και τον Ντασάεφ,( ο καλύτερος, μετά τον Λεβ Γιασίν , το θεό που είχα και φωτογραφία του) αλλά τότε ήμαν με την Ολλανδία..
Η Δανία το πήρε τελικά το κύπελο και γω θεώρησα ότι η μοίρα τιμώρησε όλους αυτούς τους παράγοντες που απέκλεισαν τη Γιούγκα και θέλαν να επιβάλλουν και το Μάαστριχτ..Μετά έμαθα ότι μπορούν και άλλοι τύποι να κερδίσουν το Euro από σπόντα, όπως η Ελλάδα για παράδειγμα..
Είναι ωραίο το ποδόσφαιρο..Στο γήπεδο πήγα δυο τρεις φορές μόνο αλλά στην τηλεόραση κάθομαι συχνά και βλέπω. Μου αρέσει όταν όλοι τρέχουν πάνω κάτω, όταν ζβαγκανάνε τα σουτ από το διαόλου τη μάνα και μπαίνουν, όταν ένας παίχτης περνάει όλους τους αντιπάλους και σκοράρει, οι στημένες φάσεις και το ένα-δύο, τσακ-τσακ-και-γκολ.
Τώρα θέλω να κερδίσει η Ελλάδα ξανά..για ένα και μοναδικό λόγο..Θέλω να δω αν η MediaMarket, επιστρέψει τα μετρητά από τις τηλεοράσεις που θα πουλήσει, σύμφωνα με τη διαφήμηση..Πιστέυω ότι ο μαγαζάτορας θα παίξει και ένα στοίχημα, καλού κακού, για να του κάτσει και έτσι να μην μπει μέσα σε περίπτωση που κερδίσει ξανά η Ελλάδα.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πως καταφέρνεις βρε και τα συνδέεις όλα με την Γιουγκοσλαβία? :-)

Radio Collectiva Team είπε...

Εκτός του ότι ήσουν η πρώτη κόκκινη μλόγκερ που συνάντησα(τύφλα να 'χει ο προγραμματισμός Η/Υ που σπούδασα και η δημισογραφία που επαγγελόμουνα απο 18 ετών στο τότε ραδιοφωνο της ΚΝΕ στα Χανιά,έισαι και πολύ καλή στη γλαφυρή και ιστορικού περιεχομένου γραφή!
Ειλικρινά συγχαρητήρια που μου θύμησες τις 2 καλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες που έχω δεί μέχρι σήμερα.
Η τρίτη ήταν η Αργεντινή του 2006, άσχετα ότι αποκλείστηκε άδικα απ' τη Γερμανία.
Επίσης μια καταπληκτική ομάδα ήταν η εθνική Γιουγκοσλαβίας του 90 που αποκλείστικε στα πέναλτυ απ' την Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα και φυσικά η αγαπημένη αρρώστια που λέγεται "Ερυθρός Αστέρας" Βελιγραδίου, το 1991 που πήρε το κύπελλο πρωταθλητριών κόντρα στην Μαρσέιγ του Ταπί!!!

JohnyQ είπε...

Παρτιζάνα ωραίο κειμενάκι αν και λίγο μπερδεύτηκα.
Μου άρεσε το σημείο με το πένθιμο τραγουδάκι. Μου θύμισε και το σκίτσο που είχα κάεαι και γω μικρός για τη Γιουγκοσλαβία.

Εδώ είναι

Ανώνυμος είπε...

To euro του '92 απ'ότι θυμάμαι ήταν τραγικά βαρετό -όπως και του '96. Βέβαια το '96 το πήρε η κατ'εξοχήν βαρετή ομάδα η Γερμανία ενώ το '92 όσο και να πεις είχε πλάκα που το πήραν οι παραλλίες οι Δανοί. Του '88 ήταν σούπερ, οι Σοβιετικοί ήταν ομαδάρα αλλά οι Ολλανδοί δεν παιζόσαντε -θυμάστε το γκολ των Ολλανδών; Μια κεφαλιά που έσκασε κάπως περίεργα έκανε ένα γκελ και μπήκε, άλλο να το γράφω άλλο να το βλέπεις.
Πάντως οι Γιούγκοι στη μπάλλα δεν μου πολυκάθονταν. Παίζαν σαν τη Αργεντινή αλλά με πολύ λιγότερο ταλέντο από τους Αργεντίνους.Άσε που οι προπονητές τους ήταν -και είναι -τρελλές μαφίες.
Εκτός από το Μιλουτίνοβιτς. Ρησπέκτ.

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Ροσεάν, μάλλον αυτή με κυνηγάει!
@Ραδιοκολεκτίβα, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!Έχω τεράστιο κενό μνήμης, θυμάμαι μόνο το 1988 και μετά αρχίζω να θυμάμαι το 1992!Στο ποδόσφαιρο, γιατί στο μπάσκετ θυμάμαι πιο πολλ΄ακαι σε επίπεδο συλλόγων, τον Άρη, τη Γιουγκοπλάστικα κτλ..
@Γιατι μπερδευτηκες μικρέ μου τζόνι?Το σκιτσάκι ήδη αποθηκεύτηκε, θα μου επιτρέψεις στο μέλλον να το χρησιμοποιήσω έτσι?!
@Στρατηγέ μου, όντως το 1996 ήταν βαρετό!Τότε δεν ήταν που η Γερμανία απέκλεισε στον ημιτελικό τη Βουλγαρία του Στόιτσκοφ και μετά κέρδισε δε θυμάμαι ποιόν στην παράταση με το "χρσυό γκόλ", άλλη ξενέρα κι αυτή?!

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Ροσεάν, μάλλον αυτή με κυνηγάει!
@Ραδιοκολεκτίβα, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!Έχω τεράστιο κενό μνήμης, θυμάμαι μόνο το 1988 και μετά αρχίζω να θυμάμαι το 1992!Στο ποδόσφαιρο, γιατί στο μπάσκετ θυμάμαι πιο πολλ΄ακαι σε επίπεδο συλλόγων, τον Άρη, τη Γιουγκοπλάστικα κτλ..
@Γιατι μπερδευτηκες μικρέ μου τζόνι?Το σκιτσάκι ήδη αποθηκεύτηκε, θα μου επιτρέψεις στο μέλλον να το χρησιμοποιήσω έτσι?!
@Στρατηγέ μου, όντως το 1996 ήταν βαρετό!Τότε δεν ήταν που η Γερμανία απέκλεισε στον ημιτελικό τη Βουλγαρία του Στόιτσκοφ και μετά κέρδισε δε θυμάμαι ποιόν στην παράταση με το "χρσυό γκόλ", άλλη ξενέρα κι αυτή?!

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

Εγώ θυμάμαι από το Μουντιάλ του 1978. Αιώνες πριν.
Φέτος δε θα με χάλαγε να δω πορτοκαλί φενέλες στο βάθρο. Για τα "δικά μας" μια σφαλιαρίτσα θα έκανε καλό σε όλο το συρφετό. Να γλυτώσουμε κι απ τις άθλιες διαφημίσεις τύπου Σαββας-καφέ Βιενουά.

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά είμαι και εγώ εναντίον του σκληρού καπιταλισμού, αλλά είναι δυνατόν να είστε ακόμα με αυτούς που ΝΤΡΟΠΙΑΣΑΝ-ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ(ΡΩΣΙΑ,ΚΙΝΑ ΚΤΛ);;;; Τότε με την προπαγάνδα, ήταν δύσκολο να ξέρει ο κόσμος.. Τώρα τα έχετε όλα στο πιάτο, δεν δικαιολογείσθε να μη ξέρετε..

Ανώνυμος είπε...

Ρε drsato, μήπως ο διαχωρισμός σε σκληρό και μαλακό καπιταλισμό συνεπάγεται διαχωρισμό και σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά ή εκεί δεν έχεις πρόβλημα και τα κάνεις όλα;
Συγνώμη ρε Παρτιζάνα αλλά ήταν πολύ Ουγκ το σχόλιό του.
Για μπάλα λέμε και όντως αυτό το euro φαίνεται πολύ πατάτα. μόνο οι Ίβηρες και οι Οράνιε έδειξαν μέχρι τώρα ότι ξέρουν. Καλημέρα σε όλους

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Γιατί καλέ;δεν ήταν παιχταράς ο Λεβ Γιασίν;!Δεν μπορείς να πεις ότι δεν έιχαν τρομερές ομάδες οι Σοβιετικοί!
Πάντως παίδες, το χθεσινό παιχνίδι με έκανε και ντράπηκα!Μα είναι δυνατόν ο Δέλλας να έχει περισσότερη κατοχή μπάλας απότ ο χαριστέα;! Αυτός ο Σαμαράς τόσα χρόνια δεν έμαθε να κάνει κοντρολ στη μπάλα? Μα να κάνουν φάουλ στα αρχ...και στα κωλαράκια των σουηδών;!Στο πρώτο παιχνίδι και ολοι σέρνονται?Παθαίνουν κράμπες?!Ρεζιλίκι!Λίγο χάλια με φαίνεται το Ευρω ως τα τωρα!

Ανώνυμος είπε...

Πάρτι, λες μαλακίες. Είχαμε passing game, γι αυτό παίξαμε έτσι!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως παρακαλούσα να φάμε κανα γκόλ, γιατί με είχε πάρει ο ύπνος με την φοβερή Ελληνική στρατηγική, να παίζει πασούλες στην περιοχή μας, μπας κι εκνευριστούν οι Σουηδοί κι έτσι βάλουμε κανα γκολ στην τύχη. Αλλά κρυόκωλος λαός οι Σουηδοί, που να εκνευριστούν?

Τελικα εκνευριστήκαμε εμείς που δεν εκνευρίζονταν οι Σουηδοί κι έτσι φάγαμε 2 γκολ!

Εντάξει. Το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" μπορεί να δουλέψει μια, άντε δυο φορές και να πάρεις κανα αποτέλεσμα. Μετά σε παίρνουν χαμπάρι και πρέπει να παίξεις μπάλα, αλλιώς θα σε φάει η μαρμάγκα.

Ανώνυμος είπε...

με δεδομένο το ποδοσφαιρικό του θέματος και τα αντίστοιχα πολιτικά μου αισθήματα στέλνω απόσπασμα από ένα οπαδικό site:

"από το EURO 2004 στο EURO 2008…

Το 2004 ήμασταν πρωταθλητές Ευρώπης. Ποιος να το πίστευε…Η χώρα της ποδοσφαιρικής «παράγκας», των στημένων παιχνιδιών, των κάλπικων πρωταθλημάτων, των «πέτσινων» πέναλτυ, του πλιάτσικου των μεγαλομετόχων που κλέβουν και καταστρέφουν ιστορικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους παίρνει το ευρωπαϊκό κύπελλο…Η χώρα χωρίς ποδοσφαιρικές υποδομές, χωρίς χώρους για να παίξουν τα παιδιά ποδόσφαιρο γίνεται πρωταθλήτρια ποδοσφαίρου στην Ευρώπη…Η ελληνική πολιτεία έσπευσε να ευλογήσει τα γένια της και να μιλήσει περί ανάτασης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η καπήλευση σε όλο της το μεγαλείο. Η επιστροφή των πρωταθλητών συνοδεύτηκε από μία τελετή υποδοχής όπου πολλοί είπαν τα δικά τους. Μίλησαν για «ένδοξη Ελληνική φυλή», για «αθάνατο ελληνικό πνεύμα», ότι «με τους Έλληνες κανείς δε μπορεί να τα βάλει» και άλλες μπούρδες εθνικιστικού και σοβινιστικού τύπου. Βέβαια κανείς δεν δίνει ανάλογες εξηγήσεις όταν τρώμε 4άρες ή όταν απλά παλαιότερα ήμασταν οι καρπαζοεισπράκτορες της Ευρώπης. Επίσης από αυτήν την φιέστα δεν ήταν δυνατό να λείπει το παπαδαριό. Με τη βοήθεια του θεού κλπ. Λες και οι ποδοσφαιριστές των άλλων ομάδων δεν είναι «παιδιά του θεού». Τι να πει κανείς…Και μετά μιλάμε για τους Ταλιμπάν και το Αφγανιστάν.
Η κατάκτηση του τροπαίου το 2004 αξιοποιήθηκε μόνο ως κάλυψη των βρωμιών που γίνονται στο χώρο του ποδοσφαίρου. Φτάσαμε στο 2008 και τίποτα δεν άλλαξε…τα ίδια όπως και πριν να μη τα επαναλάβω. Έτσι είναι όμως κύριε Ορφανέ, κύριε Ιωαννίδη, κύριε Γκαγκάτση κλπ. Όταν δεν έχεις υποδομές, δηλαδή, απλά δεν υπάρχει μαζικός λαϊκός αθλητισμός μπορείς να πάρεις τίτλο μια φορά, δύο φορές και παραπάνω. Δε θα μπορέσεις ποτέ όμως να φτιάξεις ποδοσφαιρική ομάδα που να αφήσει το στίγμα της, που θα παίξει καταπληκτικό ποδόσφαιρο έτσι που να μιλάνε όλοι για τη μεγάλη ελληνική ποδοσφαιρική σχολή."

στη μνήμη της σχολής των Πλάβι, της CSKA Μόσχας και της Dinamo Κιέβου.
http://aristhessalonikis.wordpress.com/