Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Μεταμεσονύχτιες αγωνίες μιας υποψήφιας διδαχτόρισσας

Πήγε δύο η ώρα το ξημέρωμα..Δύο είναι και τα χρόνια που λέω ότι προσπαθώ να διαβάσω..Ύπνος δε με πιάνει, αγχώθηκα που είμαι τόσο ρεμάλι, που δεν κάθομαι να διαβάσω,που με ενοχλούν τα πάντα..Τώρα έχω πρόβλημα με την καρέκλα που κάθομαι, με πονά τη μέση και βρήκα άλλη μια δικαιολογία για να μην ανοίξω τα βιβλία..Αλλά δεν είναι κι εύκολο (δικαιολογία 1) να διαβάζεις κείμενα σε ξένη γλώσσα, την οποία δεν κατέχεις και εντελώς καλά. Αναρωτιέμαι γιατί τόσα χρόνια τον έπαιζα και δεν πήγαινα να τελείωσω τα ρώσικα, τώρα πρέπει να διαβάσω ένα κείμενο και δεν καταλαβαίνω τίποτα..
Είναι και το ότι (δικαιολογία 2) το θέμα είναι τέτοιο που δεν έχω τί να διαβάσω, για να βρω κανά βιβλίο και κανά αρχείο πρέπει να κάνω το Σαλονίκη-Βελιγράδι, Τούμπα -Χαριλάου ένα πράγμα...Είναι που η συλλογή Πτολεμαίος στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, είναι συλλογή από βιβλία που έχουν χαθεί και ω, τι γκαντεμιά είναι όλα αυτά για τη Γιούγκα που μου χρειάζονται...
Πίνω Κοκα-Κόλα τέτοια ώρα, εκτός του ότι θα κάψει το συκώτι μου, θα συσσωρευτεί λίπος και θα αποχτήσω κυτταρίτιδα..Είναι κάτι που πρέπει να με απασχολεί;Εδώ που έφτασα, αναρωτιέμαι αν έχω κάτι να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο πέρα από τη φάτσα μου, γιατί μια φορά οι επιστημονικές μου γνώσεις είναι για το ανάθεμα και ίσως θα πρέπει να με απασχολεί το ότι πίνω Κοκα-Κόλα στις δύο το πρωί..
Τι μου έχει μείνει άραγε από τότε που ξεκίνησα;Τίποτα, μόνο ο ίδιος κάλος στον εγκέφαλο, που ενώ με έχει φέρει σε άπειρα αδιέξοδα άπειρες φορές εγώ συνεχίζω να τον φυλάω σαν κόρη οφθαλμού..Γιούγκα και ξερό ψωμί...Μάλιστα...Με το ξερό ψωμί έμεινα..Μου έμεινε και η εντύπωση ότι το πενταετές πλάνο που έβαλα πριν δυο χρόνια ακόμα μπορώ να το υλοποιήσω κι ας έχω φύγει από τον σχεδιασμό δύο χρόνια ήδη..Λές και δεν περνάν τα χρόνια..Λες και είμαι ακόμα παιδούλα..Θα μου πεις, και τι φταίς εσύ, με 500 ευρώ το μήνα δε μεγαλώνει ο άνθρωπος,μένει εκεί να μετράει τα φραγκοδίφραγκα, όπως τότε, πριν χρόνια..Τίποτα δεν άλλαξε, τίποτα απολύτως, απλά το χαρτί έγινε μπλογκ, ίδια η απελπισία που δε σε αφήνει να κοιμηθείς, ίδιο το φωτιστικό πάνω από το κεφάλι σου να φωτίζει το δρόμο στις σκέψεις σου..Ίδιο το αδιέξοδο, ίσως λίγο πιο απελπιστικό τώρα γιατί δυστυχώς μεγάλωσες και συνειδητοποιείς ότι τα περιθώρια στένεψαν..
Κανονικά θα έπρεπε όλοι οι μεταπτυχιακοί και οι διδάχτορες να παίρνουν υποτροφία, 1000 ευρώ μίνιμουμ το μήνα, για να μπορούν να αφοσιωθούν στη μελέτη τους, για να μπορούν να ψάχνουν να βρουν λύση στα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο..Όχι όπως τώρα, που πρέπει να δουλεύω, να μην μπορώ να φύγω όποτε θέλω να πάω στο παλιοβομβαρδισμένο Βελιγράδι, να κάτσω ένα μήνα να ψάξω τα παλιοαρχεία, να κάνω τη δουλειά μου..Έπρεπε να έχω το κεφάλι μου καθαρό και να μην με απασχολεί το πώς θα βγάλω το μήνα, αν θα μπορώ να ανάψω τη θέρμανση το χειμώνα ή το αιρ-κοντίσιον το καλοκαίρι, αν θα πάω διακοπές, αν θα φύγω για λίγο από αυτήν την αναθεματισμένη πόλη, αν θα βρω ποτέ μου δουλειά της προκοπής, αν θα μείνω στο ράφι, αν θα συνεχίσω να παίρνω 500 ευρώ, ακόμα κι αν έχω ένα ακόμα πτυχίο στο φάκελό μου...
Αλλά έρχεται σαν ταφόπλακα το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και το άλλο για την έρευνα, να πνίξει την κατάσταση..Η λογική ίδια:έχεις; Τότε κάνεις. Δεν έχεις; χεστήκαμε..Πλέρωνε και μάθε, όχι κάτι το τρομερό, απλά μάθε πάλι πώς να ξεβιδώνεις τη βίδα, γιατί το παξιμάδι άλλαξε και συ δεν έμαθες ακόμα την κίνηση του χεριού που ξεβιδώνει το κάθε παξιμάδι, όποιο σχήμα κι αν πάρει..Κι αν θες να πας μπροστά γράψε ότι οι τσίχλες είναι καλύτερες κι από το βούρτσιμα των δοντιών, γιατί έτσι προστάζει η Μπιγκ Μπάμπολ..Κι η Ιστορία; πες ότι οι παρτιζάνοι πίναν αίμα μικρών παιδιών και μπορεί να βρεις μια θέση στο Ίδρυμα Κόκκλαη (τι ειρωνία!)..Ανάλογα τι συμφέρει το αφεντικό..
Σκέφτομαι ότι θα πρέπει να δημοσιεύσω και κανά άρθρο σε κανά "επιστημονικό " περιοδικό..Καλά κρασιά...Βέβαια, υπάρχει μια ξανθιά περσόνα που μου δίνει κουράγιο..Αν αυτή μπορεί να κάνει διδαχτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες και να σου λέει " Χαλόου, ο θουρεαλισμός είναι πολιτική δικτατορία!πολιτικέθ επιθτήμεθ τελείωθα κοπελιά"...τότε του πούστη, μπορώ και γω!
Τέρμα το παπάρισμα, από μεθαύριο αρχίζω εντατικό διάβασμα.. Όχι αύριο , γιατί τώρα πέρασε η ώρα και θα είμαι κουρασμένη όταν γυρίσω από την παλιοδουλειά..

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ξέρεις κάτι; αυτό το κώλυμά σου με τη Γιουγκοσλαβία πρέπει να το κοιτάξεις λίγο.
φιλικά.

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

χαχαχαχαχα!Είναι μάλλον αργά!Να σαι καλά πάντως!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα !

To μόνο που πρέπει ν'αλλάξεις είναι την κόκα-κόλα , με τσάι . Σε κρατάει ξύπνια χωρίς τις παρενέργειες της κόκας . Ο καφές είναι βαρύς για τέτοιες βραδυνές ώρες .

Μέσα στην ημέρα, τσέκαρε το μέηλ σου ,σου' χω μια αληθινή ιστορία κι ενα τραγούδι (mp3).

Φιλιά !

Ανώνυμος είπε...

καλά σου λέει ο ανώνυμος... Που ξέρεις? Αν απαρνηθείς την Γιουγκοσλαβία, μπορεί τα 500 ευρώ να γίνουν 600...

χαμογελο είπε...

βρε!!!! μόνο μην αγχώνεσαι!!! θα τα καταφέρεις!!!! απλώς διάβασμα!!!!

Ανώνυμος είπε...

΄΄Πίνω Κόκα-Κόλα τέτοια ώρα… …δύο το πρωί..΄΄
Αν θυμηθώ την σύγκριση με την Καΐλή, τότε δεν πέφτει και λίγη η φάτσα σου στο κοινωνικό σύνολο!!! Οπότε, αφού αυτό έχεις να προσφέρεις, καλά κάνεις και ασχολείσαι με την κυτταρίτιδα…

Ας σοβαρευτούμε όμως. Εγώ θα σε αγχώσω περισσότερο.
Δεν έχω κανένα δικαίωμα να σου πω τι πρέπει να κάνεις αλλά δεν με ξέρεις, δεν σε ξέρω, δεν κινδυνεύω και έτσι λέω ότι μου κατέβει:)
Λοιπόν:
ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑΣ ΔΙΑΒΑΣΜΑ!!!
Γιατί;
Γιατί το κοινωνικό σύνολο δεν θα σου ζητήσει πίσω (δυστυχώς δεν φτάνει μέχρι εκεί η αντίληψη-συνείδησή του σήμερα) υπό μορφή γνώσεων, επιστημονικής προόδου, μπλα, μπλα, μπλα, αυτά που σου προσέφερε (δημόσιο ως ένα βαθμό, δωρεάν ως ένα –τι ένα, ούτε μισό- βαθμό σχολείο-πανεπιστήμιο), αλλά για να έχεις ΕΣΥ* τα μούτρα να λες στο κοινωνικό σύνολο ότι πρέπει να ζητάει πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, δουλειά με δικαιώματα, κλπ. Για να μπορείς ΕΣΥ* να είσαι στις 7:30 μ.μ. στο Άγαλμα με ψηλά το κεφάλι (και σε αυτόν τον τομέα της ζωής σου) και να μπορείς να εσύ* να πεις: Γαμημένο σύστημα θα σου παίρνω κάθε μέρα ότι μπορώ, μέχρι να σου πάρω τα σώβρακα!!!
ΟΠΛΑ είναι αυτά κοπελιά, σήκωσέ τα και μάθε να τα χρησιμοποιείς. Να ξέρεις πως δεν μπορούμε όλοι και γι αυτό σε έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη…
Συγνώμη για το ύφος αλλά πριν 7-8 χρόνια είχα ακούσει τα ίδια και ευτυχώς για μένα που με πόνεσε και τα πήρα σοβαρά.
Καλή δουλειά.

ΕΣΥ*:
Απόγονος της αντάρτισας του ΔΣΕ με αποστολή να συνεχίσω τον ανεκπλήρωτο αγώνα της στις συνθήκες του ΣΗΜΕΡΑ. Με το ίδιο πάθος όπως και ΤΟΤΕ

Ανώνυμος είπε...

E,τί δεν είναι πολιτικό κίνημα ο σουρεαλισμός; Τί μας λες τώρα, να γιατί δεν μπορείς να διαβάσεις: σου λείπουν βασικές γνώσεις.
Και καλά σου λένε για τους Γιούγκους, εδώ οι ίδιοι δεν ασχολιόσαντε εσύ τί κάθεσαι και σκαλίζεις;

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

ο θουρεαλισμόθ ΔΕΝ ήταν πολιτική διχτατορία πάντως!Είχε να επιλέξεις 3 απαντησεις στο τρίβιαλ Α)Πολιτική διχτατορία
Β)αρχιτεκτονικός ρυθμός
Γ)καλλιτεχνικό ρεύμα
Εσύ αν ήσαν πολιτικός επιστήμονας, θα διάλεγες το Α)?!
Δεν μπορώ να αφήω τους Γιούγκους, είναι πλέον αργά, πρέπει να ξεμπερδεψω όμως κάποια στιγμή!
μεχρι να ερθει η αγια τουτη ωρα, σας ευχαριστω για τη συμπαράσταση!

The Wall είπε...

Παρτιζάνα εγω λέω να αφήσεις τα μέλια...για λιγο και να κάτσεις να στρωθείς...

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, μπράβο αντάρτη. Δεν χαϊδεύουμε κανέναν και κυρίως αυτούς μαζί με τους οποίους δίνουμε τον πιο σπουδαίο αγώνα που έδωσε ποτέ ο άνθρωπος.
Ο θουρεαλισμόθ, συντρόφισσά μου, θίγουρα ΔΕΝ ήταν πολιτική δικτατορία, αλλά αυτή η κθανθιά παντογνώθτρια είναι πολύ πιθανό να τελειώθει θτην ώρα τηθ το διδακτορικό και να γράπθει και κανένα βιβλίο ιθτορίας (μπουουουουου)… Θκέπθου λοιπόν θε τι ανθρώπουθ αφήνουμε το μέλλον τηθ επιθτήμηθ και τηθ κοινωνίαθ.
Αυτό είναι που πρέπει να μας κάνει με μεγαλύτερο πάθος να παλέψουμε σε όλα τα μέτωπα. Και σε αυτό του διαβάσματος!
Άσχετο-σχετικό: Εμένα ποιος θα με πείσει να διαβάσω για τον ΑΣΕΠ;
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 7:30 ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ KAI ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ (κι ας μην ξέρω που είναι αυτό)
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

@αντάρτη, τα μέλια δεν τα αφήνω!Είναι τόοοοσο γλυκούτσικα!
@μιχάλη, ε κάτσε διάβασε σύντροφε!Εγώ να φανταστείς εχθες έκατσα και διάβασα, έκανα το πρώτο βήμα (μικρό μεν αλλά το έκανα)μετά την ώθηση που μου δώσατε!Επίθηθ φανταθου οτι η κθανθια γραφει και διπλώματικέθ έναντι αντιτίμου!βγάζει και φράγκα παρόλο που είναι θτόκοθ!

Ανώνυμος είπε...

Μη χολοσκάς.


όλοι τα έχουμε περάσει!

Død είπε...

Οτί είναι να ρθει θα ρθει αλλίως θα προσπεράσει έλεγαν οι Σοφοι Γαλάτες!
(Φοβερή ατάκα και κολλάει παντου!)

Απλά είναι ντροπή να μην πληρώνονται οι διδακτορικοί φοιτητές (τι ντροπή επιλογή είναι!). Ακόμα και αυτοί που έχουν πειραματικό μέρος στην διατριβή τους πέρνουν το 0! Καλά αυτο που είπες για μεταπτυχιακά και αμοιβές ανέκδοτο απλά! Κάτσε πρώτα να απομείνει κανένα μεταπτυχιακό χωρις δίδακτρα και βλέπουμε και για μισθό!

Με τόσα θ και θ θυμίθηκα και του Ισπανούς στο Euro! καλά τα πήγαν!

Μαίρη είπε...

ασε τα μέλια και πηγαινε στα αμπέλια σ/σα :p

Μαίρη είπε...

α!! έχεις και προσκληση , δες το μπλοκ μου

Ανώνυμος είπε...

Συντρόφισσά μου δεν σου απάντησα νωρίτερα γιατί διάβαζα!!! Τελικά οι αγωνίες σου βοήθησαν, τουλάχιστον εμένα, που δεν με παίρνει να ασχολούμαι με την κυτταρίτιδα γιατί κατά γενική –αντρική- ομολογία δεν είμαι πιο όμορφος από την Καιλή!!!!!!!!!!!!
Καλή μας συνέχεια

Ανώνυμος είπε...

An thes na perneis 1000 eurw to mhna san didaktorikia, phgaine USA.

Ανώνυμος είπε...

Ρε μην ψυξοκλαίς. Σε είχα για πιο ζόρικο γκομενάκι. Κι ακόμα και αν δεν είσαι, να γίνεις. Αλλιώς τι παρτιζάνα και πρασιναλογα. Δηλαδή φαντάσου να έχεις απέναντι μια μεραρχία φασίστες να σου ρίχνει ό,τι ρίχνεται και να κάθεσαι και να αναρωτιέσαι γιτί δεν είσαι τόσο καλή στο σημάδι και γιατί άργησες 5-6 μήνες να βρεις αρβύλα στο νούμερό σου. Ε Λ Ε Ο Σ. Μπες στη φωτιά (να καούμε που λέει κι ο ποιητής) και θα δεις και πως δένεται τ' ατσαλι και πως φτιάχνονται οι συνειδήσεις και οι κοιλιακοί και πως γίνονται και οι διατριβές.
Και εντομεταξύ κουλάρισε λιγάκι. Αν δεν χαλαρώσεις δεν θα πας μπροστά.
Και από λόγους ευγένειας και τακτ δεν μπαίνω στον κόπο να σχολιάσω το κόλλημα με την πιο κολλημένη (πρόην, χεχε) χώρα του πλανήτη...
Φιλάκια.

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Τελικά, όπως έιπε και ένας φίλος κάποτε, αν δεν πιάσεις πάτο δε λειτουργεί η άνωση!και ω, ναι!Έχω ήδη αρχίσει να μελετάω, ακόμα θέλει βέβαια μεγαλύτερη συνέπεια αλλά είμαι σε καλό δρόμο!
@Μ-π, και σεις ζοριστήκατε όταν ήσασταν μικρούλης?!
@Ντεντ, φαντάζεσαι να με βάλουν να πληρωσω αναδρομικά τίποτα δίδαχτρα?!Φρικαλέο!
@Μιχάλη, βόηθα με να σε βοηθώ!
@Μαίρη, την είδα την πρόσκληση, θ απαίξω όταν κάνω ένα μπρέικ από τα διαβάσματα (αρχίσαμε ν αλέμε και μαλακιούλες..)
@Ανώνυμε, στις ΗΠΑ δεν υπάρχει περίπτωση να πάω κι ας με πληρώναν!Το πολύ πολύ για διακοπές καμιά βδομάδα!
@χμμμμμ, έχεις δίκιο και μιαςκ αι μου έθιξες τον παρτιζάνικο εγωισμό μου θα σταματήσω να μυξοκλαίω!
μη σχολιάζετε το κόλλημα με τη Γιούγκα!Αυτό δεν παίζει να αλλάξει ποτέ!Με αυτό θα ζήσω!

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Καλό διάβασμα. Όλη προοδευτική ανθρωπότητα είναι στο πλευρό σου. Είθε να πας μπροστά, να γίνεις η καινούργια βαλεντίνα τερέσκοβα. Μέχρι τότε πάντως, μη σε μέλει για τα 500 ευρώ, στον καπιταλισμό, οι καλοί αμείβονται όταν έρθει η ώρα (μέχρι τότε αμείβονται με την ώρα). Είναι η μεταφυσικής τάξεως δικαιοσύνη που μπορεί να εμφανιστεί γύρω στα 45 σου, εκεί που δεν το περιμένεις. Στη ζωή, ότι δίνεις παίρνεις, το είπε και η δρούζα. Δούλευε 'συ και έχει ο θεός.

υ.γ. με την ευκαιρία, το γιουγκοσλαβικό μοντέλο δε φτουράει. είχε κάποτε ένα θειός μου ένα zastava άλλα δεν τραβούσε.

Μπολσεβικίδης είπε...

και του σπανου τα γενιε πλεον γινονται! και με μελια και χ...με μελια το διαβασμα διαβασμα! αντε μεχρι τον Αυγουστο ο μεσο πολεμος θαχει τελειωσει! ΝΑ ΛΕΛΕΒΩ ΣΕ!

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

@λαϊκό στρώμα, εγώ ξέρω ότι τα ΖΑΣΤΑΒΑ ήταν τα πιο ευρύχωρα αμάξια!Και τσουλούσαν κανονικά, όπως βεβαίωσε στο παρελθόν και ο συναγωνιστής Αριστερό Εξτρέμ!
@Μπολσεβικίδη, αν δεν ήταν τα μέλια, δε θα την πάλευα καθόλου!Και φυσικά μέχρι τον Αύγουστο ο μεσοπόλεμος θα έχει τελείωσει, όπως επίσης και η Στατική ΙΙ...Οι συμφωνίες, συμφωνίες!Να ζουπάω σε!

The Wall είπε...

Partizanoula den afeineis tin grinia gia na arxisoume apo aurio diavasma...
Ante kai tha sou pw meta apo ola auta ti ekane o Tito gia ton DSE...
XAXAXAXAXAXAXAXA....

filakia polla

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Αντάρτη μαχητή, της πιάτσας το καλύτερο παιδί, υπέθεσε ότι δεν χρειάζεται να μπεις στον κόπο να μου πεις για τον Τιτο και τον ΔΣΕ!Αμάν πια λυσσάξατε όλοι!Ήδη διαβάζω με καλό ρυθμό (αν και χαμηλό ακόμα!)

Ανώνυμος είπε...

Re sy, mhpws eprepe na meineis sthn Algeria to 2001? Ekei to campus toy panepisthmiou htan super kai h zwh gamath .... kai de skagane kai bombes lol
ante kouragio kai aisiodo3ia, 8a ta katafereis

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Ναι ανώνυμε, αλλά στην Αλγερία το νερό ήταν παγωμένο και μόνο ένας Θεός ξέρει πώς γλίτωσα από τη δυσεντερία που είχε πιάσει τους μισούς εκεί πέρα!

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικό ποστ

Ανώνυμος είπε...

Έχεις ... "ιερή" υποχρέωση να γίνεις διδαχτόρισσα με ΠΤΥΧΙΟ !!!

Στους δικούς σου, στους συντρόφους σου, στην κοινωνία, μα, προπάντων στον ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

υ.γ. πειράζει που εγώ είμαι σίγουρος γι αυτήν ;;;;

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Φάρε..με αγχώνεις!Κράτα μικρό καλάθι!Ευχαριστώ πάντως!