Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Στο Μάλι Μαδι νίκησε ο Λαϊκός στρατός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός!

Όταν πριν 16 χρόνια πήγαμε στις Πρέσπες πρώτη φορά, ήμασταν κυριολεκτικά δυο τρια λεωφορεία..Καμιά εικοσαριά σκηνές, στήθηκαν δίπλα στη λίμνη των Πρεσπών και τόσοι ήταν οι σύντροφοι, που σε δύσκολες στιγμές ξεκίνησαν το θεσμό των διημέρων της ΚΝΕ.Οι καιροί ήταν δύσκολοι και για τα Βαλκάνια, μόλις είχε διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία και είχε ξεκινήσει ο πόλεμος και μεις, εκεί που προσπαθούσαμε να σταθούμε στα πόδια μας, δεν ξεχάσαμε ούτε στιγμή τον αντίπαλο..

Φέτος ήμασταν χιλιάδες..Ακριβώς γιατί δεν χάσαμε ποτέ τον αντίπαλο από το στόχαστρο. Άλλαξαν πολλά όλα αυτά τα χρόνια και γω τώρα που μεγάλωσα, που είδα τόσα πράγματα, που έμαθα άλλα τόσα, οι Πρέσπες δεν είναι πια απλά μια μαγευτική τοποθεσία..Είναι η Ιστορία μας, είναι οι νίκες μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Το Ανταρτικό και τα χωριά με τα ερημωμένα πλίνθινα σπίτια, δεν είναι απλά γραφικά χωριουδάκια, είναι τα χωριά της Τσβέτας και των ηρώων του Δημοκρατικού Στρατού..Το Βίτσι, δεν είναι απλά ένα καταπράσινο βουνό, είναι η Ελεύθερη Ελλάδα..Ο Λαιμός, δεν είναι απλά μια λωρίδα γης στη λίμνη, είναι ο τάφος χιλιάδων μαχητών και γυναικόπαιδων, χτυπημένα από τους αμερικανοταϊσμένους μοναρχοφασίστες..Εκεί στις Πρέσπες, δίπλα στη λίμνη, στα βουνά τριγυρνά ακόμα η θέληση για μιαν άλλη κοινωνία..

Τίποτα δε θυμίζει κάτι από όλα αυτά στην περιοχή..Είναι γεμάτα τα χωριά με προτομές μακεδονομάχων και όχι της Τσβέτας..Είναι κάπου εκεί και η φίλη μου η Φωτίκα, που ασχολείται με τον διασυνοριακό και διαπολιτισμικό διάλογο στο τριεθνές..Μωρή Φωτίκα, οι λαοί δε θέλουν τριήμερα με ανταλλαγές συνταγών για το πώς βράζουν τα φασόλια για να ζουν αγαπημένοι! Πόσες φορές θα στο πω! Θα μπορόυσες να έρθεις στο διήμερο για να δεις τι θα πει αλληλεγγύη!

Τότε, πριν 16 χρόνια κάποιοι ακόμα ήταν μεθυσμένοιαπό τη νίκη τους, από το τέλος της Ιστορίας, όπως χαρακτήρισαν τις ανατροπές, κάποιοι ούρλιαζαν για τη Μακεδονία και ήταν όλοι εκεί, να προσθέτουν τη φωνή τους στις εθνικιστικές κραυγές που είχαν σκεπάσει τα Βαλκάνια..Όλοι "πλην Λακαιδεμονίων"..Τότε που λίγα μέτρα από τις Πρέσπες, ξεψυχούσε η Γιουγκοσλαβία, και μαζί της έκατοντάδες χιλίαδες άνθρωποι, τότε που ο χρόνος γυρνούσε πίσω, εκεί που ο πόλεμος μόνο μπορεί να σε γυρίσει, και επειδή κατέστρεψε τα πάντα και επειδή κατέστρεψε ό,τι πιο σπουδαίο είχε πετύχει ο σοσιαλισμός στην περιοχή μας, την ειρηνική συμβίωση..Γέμισαν τα μυαλά των ανθρώπων με μίσος, με σημαίες και με τις ΝΑΤΟϊκές μπότες να υποθηκεύουν το μέλλον τους..Δυστυχώς, οι Πρέσπες, παραμένουν επίκαιρες..

Εγώ μεγάλωσα και δεν αντέχω το ξενύχτι. Ούτε αντέχω τους πιτσιρικάδες γύρω μου να φωνάζουν 3 η ώρα το ξημέρωμα, την ώρα που προσπαθώ να βολευτώ στη σκηνή κάπως για να μην πονάνε τα γόνατά μου..Να σας πω και τη μαύρη αλήθεια, μεγάλωσα τόσο που μάλιστα έκανα δυο φορές παρατήρηση σε κάτι μικρούς που λέγαν ανέκδοτα (απέιλησα ότι θα τους ρίξω τη σκηνή η τρισάθλια!)..Άραγε να έκανα και γω τόση φασαρία στα διήμερα όταν ήμαν μικρή?!Μπααααα..Ήμαν ήσυχο παιδί!
Ούτε χόρεψα στα γλέντια και στις μουσικές, απέφευγα τις μετακινήσεις γιατί μπαίναν οι αμμούτσοι στα παπούτσια μου και μου γαργαλούσαν τα πόδια, ούτε μπιτς βόλεϊ έπαιξα, για να μη με κουβαλάνε μετά, ούτε σουβλάκια έφαγα (τρώω κάθε μέρα στη Σαλονίκη και είπα να αποτοξινωθώ!).

Παρόλα αυτά, τα διήμερα τις ΚΝΕ ακόμα με μαγεύουν..Είναι ο κόσμος, οι κόκκινες σημαίες και αυτοί οι αναθεματισμένοι πιτσιρικάδες που κάνουν φασαρία και δεν κουράζονται ποτέ, όλοι αυτοί που έρχονται από κάθε άκρη της Ελλάδας (Άθλιε φτάσατε?!) που κάνουν το κάθε διήμερο μια ανεπανάληπτη εμπειρία, ακόμα κι αν έχεις πάει σε όλα τα διήμερα..Είναι η βρόχα που σε πιάνει καμιά φορά, όπως στο Γράμμο, ο ήλιος που σε καίει, όπως στο Άκτιο, τα χιλιόμετρα μέχρι την Πάτρα, τα καράβια για τη Χίο, το αμάξι που κοιμάσαι στο Λαύριο, ο Άθλιος που σκάει μύτη με το μπλουζάκι Σίμπσονς και ο Ριζομπρέικερ που πουλάει ΣιΝτι στις Πρέσπες, ανάμεσα στα τιπ του κάθε διημέρου!

Είναι κι αυτή η πορεία στη Φλώρινα, κάτω από το λόφο που μας θέριζε ο κυβρνητικός στρατός προς το χωράφι που θάψαν ζωντανούς και πεθαμένους τους μαχητές του ΔΣΕ..Η πορεία στη Φλώρινα, που έχει πολλές δεκαετίες να δει τόσες κόκκινες σημαίες να διαβαίνουν αποφασιστικά τα στενά της δρομάκια..Το μνημείο στο χωράφι που δεν αντέχει το μίσος αλλά σε πείσμα τους, ξαναστήνεται και θα ξαναστήνεται για όσες φορές χρειαστεί..Είναι κι αυτή η κυρία που την πήραν τα κλάματα, μόλις μας είδε να περνάμε..

Είπα πως αυτό το διήμερο θα ήταν το τελευταίο και συμβολικά να το δεις-πρώτο στις Πρέσπες-τελευταίο πάλι στις Πρέσπες, αλλά με φαίνεται πως δε θα μπορέσω να αντισταθώ! Από τις Πρέσπες μέχρι τη Σούδα κι από το ΄Ακτιο μέχρι τη Χίο, σε όλη τη χώρα, όπου κι αν πάει το διήμερο, θέλω να είμαι εκεί, ανάμεσα στον ανθό της νεολαίας, όπως σε κάθε τι που δηλώνει ποιά είναι η νιότη του κόσμου!

Θα τα ξαναπούμε σύντροφοι του χρόνου, εκεί που θα είμαστε ακόμα πιο πολλοί ,εκεί που θα είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι!

ΥΓ. φωτογραφίες το απόγευμα, που θα πάω σπίτι.
ΥΓ. Για φωτό και λοιπές λεπτομέριες δείτε εδώ στου Ριζομπρέικερ και εδώ στη Στιγμιαία Κατρακύλα της Λογικής και στον Άθλιο και στου Μπολσεβικίδη, που είναι γκαντέμης και στον Αντάρτη Μαχητή. αλλά και στον Πάλης ξεκίνημα και στον Πρεκάριο.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να είσαι καλά και κάθε χρόνο να είσαι εκεί. Μαζί με τους πιτσιρικάδες κι ας ουρλιάζουν και δε σε αφήνουν να κοιμηθείς. Και μη νομίζεις, πριν 17 χρόνια κι εσύ δε μας άφηνες να κοιμηθούμε. Δεν ήσουν τόσο ήσυχο όσο θυμάσαι! ;)

Το mail σοθ γιατί δε δουλεύει; Προσπαθώ να σου στείλω αλλά....

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

ναι γιατι ειναι partisanadse και όχι partizanadse!Καλά που μου το είπες να το διορθώσω!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα αν πω ότι ζήλεψα που δεν ήρθα θα με πάρετε με τις πέτρες, οπότε δεν το λέω... :-)

Πάντως αυτό με τους πιτσιρικάδες που δουλεύουν με duracel, πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Να χωρίζεται η κατασκήνωση σε πιτσιρικάδες και μη, π.χ... :-)

Ο Rizobreaker τι cd πουλούσε? Το podcast του? :-)

Κανά παραλειπόμενο από την συνάντηση των red bloggers?

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

χαχαχα!Ροσεάν καλή ιδέα!Αλλιώς δε θα τα παλεύω τα διήμερα!Τωρα που το σκέφτομαι είχαν πλάκα τα παιδιά!καθόταν μέσα στις σκηνές το βράδυ και λέγαν: παιδιά από πού είστε?
-Από κεί. Εσύ?
-Από κει. να σας πω ένα ανεκδοτο?
Το θεό τους δεν έχουν!
Ο Ριζομπρέικερ εννοείται πως πουλούσε το podcast του! Μάλιστα μας εβαλε ολους να αγοράσουμε και να βγουμε τη γύρα για να ξεπουλήσει!
Τίποτα θεαματικό στη συνάντησή μας, μη φανταστείς..Είχε πλάκα όταν βρέθηκα με τον Αθλιο και κοιτούσαμε τον κόσμο καιλέγαμε "λες να είναι κι αυτός?".και μετά όταν μαζευτήκαμε είπαμε να πουμε ποιοι ειμαστε, αλλά χαμηλόφωνα μην μας ακούσει κανείς και πει "μα τι κάνουν αυτοί οι βλαμμένοι?"!

Radio Collectiva Team είπε...

Αντε ρε παρτιζάνα με αγωνία σας περιμέναμε να μας δ΄σετε και εκτνές ρεπορτάζ με τη συνάντηση των red bloggers.
Οσο για τα άλλα douracel είμαστε εμείς οι παπούδες και εσείς οι γιαγιάδες, σκέψου οτι εσύ έχεις κάνει 17 2ήμερα λες να τα καταφέρουν οι σημερινοί σε 17 χρόνια, εμένα το τελεταίο 2ήμερο ήταν του 2003 στη Θεσσαλονίκη(ως μονοήμερο)φυσικά και οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στην Αθήνα, βασικά και φέτος ήθελα να έλθω και αντικειμενικές δυσκολίες δε μου το επέτρεψαν για να μη το σκέφτομαι όμως σε ένα 2ήμερο το κοντέρ του αμαξιού έγραψε 1000 χιλιόμετρα...Δεν άφησα χωριό για χωριό που έδρασε η ο ΕΛΑΣ και μετέπειτα ΔΣΕ στη Κρήτη....
ΥΓ* Περιμένουμε το Ρεπορτάζ για τη συνάτηση...

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Παρτιζάνα.Εδω και καιρό παρακολουθώ το μπλογκ σου. Πήγα στην σπηλία του Ζαχαριαδη και έβγαλα φώτο.Εαν δεν τα κατάφερες μπορώ να στις στείλω όταν τις πάρω

Rizobreaker είπε...

Σ/σα τι ειν' αυτά που διαδίδεις??

Όλη η αλήθεια εδώ:
http://rizobreaker.blogspot.com/2008/07/17.html

Και για να μη ξεχνιόμαστε δες και την πρόσκληση που σου έλεγα και μου 'κανες την ανίδεη:
http://rizobreaker.blogspot.com/2008/07/50.html

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Radio collectiva, είμαι μια γυρολόγα των 2μέρων πλέον! Ε στη συνάντηση είπαμε και δεσμευτηκαμε τα ποστ να γίνουν ακόμα πιο μαχητικά, ακόμα πιο αστεία, ακόμα πιο ταξικά!
@Ριζομπρέικερ, τι εννοείς?!ότι λέω ψέμματα για τα ΣιΝτι που μας έβαλες να δικινήσουμε?!Τσ,τσ,τσ,τσ!την είδα την πρόσκληση!Θα γραψω σε λίγες μέρες!
@Κορτο Μελτεζε, στείλε στο μειλ μου αμα θες καμια φωτό γιατί δεν έβγαλα πολλές!Και στην σπηλιά δεν πήγα, πονούσε το γόνατό μου (γεράματα!)

Ανώνυμος είπε...

Μολίς τις βγάλω θα στις στείλω!

Ανώνυμος είπε...

το μόνο που έχω να πω και να τονίσω διαφωνώντας είναι ότι υπάρχουν και duracel που 'χουν παέι σε πολλά διήμερα και παρόλαυτα και ανέκδοτα λεν και μπάλα παίζουν και χορό ρίχνουν και μη με μαζεύεις απτο δρόμο ακόμα μάνα άσε με να παίξω στην αλάνα! δε ..γεράσαμε όλοι παρτιζάνα αντέχουμε ακόμα και τα κάνουμε π..άνα!

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

καλα ναι!το ξερουμε οτι εισαι ενας από αυτους!Δε γέρασα!Απλά ποναν οι αρθρωσεις μου!κατα τα αλλα βλέπεις, και γω ακόμα πηγαινω διημερα!Αλλά η αλήθει αείναι οτι εσένα δε σε φτάνει κανείς!

A.F.Marx είπε...

Καλά δεν ντρέπεσαι να ασκείς ψυχολογική βία στα καημένα τα συντροφάκια;
Δεν αισχύνεσαι λίγο;
Φουτούσου!!!

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Ε λίγο ντράπηκα είναι η αλήθεια, αλλά τι να έκανα!Πάντως την επόμενη μέρα, ήταν πτώμα τα καημένα και κιχ δε βγαλαν!

Ανώνυμος είπε...

pantws ena exw na pw gia ton akourasto-a8eofovo redhammer an kai eixe xrewsei 5-8 to prwi mazi me emena kai kati allous sfous etsi wste na upodextoume tous sfous pou 8a erxontousan to savvato to prwi.parola auta kai mpalla epaixse kai den xsekourastike polu san gnhsios karditsiwths.redhammer argentina kai panw apo ola asa!!8a ta poume poseidi mallon

Rizobreaker είπε...

Ααα ξέχασα. Στείλε μου το msn σου με ένα μειλ για να σου στείλω φωτογραφίες.

Μπολσεβικίδης είπε...

Το γεγονος οτι δεν σε τσιμπησε ουτε ενα κουνουπι ειναι τουλαχιστον προκλυτικο.....αν και μετα τις φωνες στα παιδακια απο το κιλκις (ποντιακια!!!!!),που παρεπιπτοντως δεν ακουσα τιποτα, θα φοβηθηκαν και τα κουνουπια να πλησιασουν μαλλον!!!!

Ανώνυμος είπε...

Partiza to mail sou einai partisanadse@yahoo.gr ? Giati prospatho nai sou steilo kai den ginetai

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Εμ πώς να τα ακούσεις τα παιδάκια Μπολσεβικίδη!Αφού ροχάλιζες!τη δικιά σου σκηνή έπρεπε να ρίξω!

@Απρόξιμε, τι να σου πω!αυτο που γραφω στο μπλογκ ειναι!Αλλά δοκίμασε και με z στο partisana!

Ποντος και Αριστερά είπε...

Δεν μπόρεσα να έρθω παρότι το ήθελα. Μη ρωτήσεις γιατί; Μόνο ο ψυχαναλυτής μου το ξέρει.

Πάντως ζήτησα από μια φίλη που ήταν εκεί να ψάξει για μια δίμετρη ξανθιά, ξύπνια και σπιρτόζα, γύρω στα 22.

Δεν βρήκε τίποτα! Και μάλλον δεν έφταιγε ο πολύς κόσμος !

Τι γίνεται βρε Παρτιζάνα;

Ομέρ (για μια κνίτισα και ξερό ψωμί!)

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

ε γιατί δεν ήρθες ρε Ομέρ?!Ξερω πάντως εναν καλό ψυχίατρο, θα πηγαίναμε μαζί αν σε έβλεπα εκεί!
Και πού να με βρει η φίλη σου..Δεν πολύ κυκλοφορούσα στο χώρο, και έτσι η φίλη σου δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι αυτή η ξανθιά, σπιρτόζα 22χρονή που κάθεται κάτω από την τέντα είναι και δίμετρη, άρα είναι η Παρτιζάνα!