Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Χάγη και 3 πουλάκια κάθονταν

Αδυνατισμένος ο Κάρατζιτς εμφανίστηκε στη Χάγη..'Έκανε και χιούμορ ήταν και χαλαρός..Και τα είπε ο άνθρωπας:Είχα συμφωνία με τον Χόλμπρουκ, να αποσυρθώ από τη Δημόσια ζωή, ακόμα και από τη συγγραφική ζωή (διότι ήτο και ποιητής)για να προχωρήσει η συνθήκη του Ντέιτον..

Εμένα μου φαίνεται μια καλή συμφωνία, διότι με αυτήν τη συμφωνία έφτιαχναν ένα προτεκτοράτο- βάση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην καρδιά της Ευρώπης, απαραίτητο βήμα για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής προς Κασπία μεριά (δείτε μετά τι ακολούθησε: Κόσοβο, Μπόντστιλ, αντιπυραυλική κτλ κτλ..).Με τόσα κέρδη ποιος ασχολείται με τον ψυχίατρο;

Βέβαια, μετά που τα κάναν όλα λίμπα οι Αμερικάνοι με τους Ευρωπαίους και δεν έμεινε κανείς να πει μια κουβέντα εναντίον τους, δεν είχαν πρόβλημα να εκβιάζουν τη Σερβία με την "ευρωπαϊκή της προοπτική αν δεν παραδώσουν τον Κάρατζιτις και τον Μλάντιτς". Και δώστου οι Σέρβοι να αλλάζουν τα Συντάγματα για να μπορούν και με το νόμο να παραδίδουν πολίτες τους στη Χάγη..Το 2003 το είπε η αντιπολίτευση: Ρε παιδιά, καλύτερα να βάλουμε μια γραμμή λεωφορείου Βελιγράδι- Χάγη, έτσι πως το πάτε!

Δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη ξεφτίλα όλων των εποχών, να παραδώσουν τον Μιλόσεβιτς μέσα στη μαύρη νύχτα..Τον άλλον τον πιάσανε μέσα στο νοσοκομείο, που είχε πάει για νοσηλεία, με τις πιτζάμες κανονικά (ελπίζω μόνο να μην ήταν αυτές οι παππουδίστικες με τις ρίγες). Τους άλλους, τα δυο αδέρφια, άλλα ρεμάλια κι αυτά δε λέω, τους πιάσανε μέσα σε μια μπυραρία, τον Κάρατζιτις σε ένα λεωφορείο και έναν άλλον τύπο, δεν τον πιάσανε γιατί κάναν ντου και τον σκότωσαν αντί να τον πιάσουν, μαζί με το παιδί του...

Η όλη φάση βρωμάει, όπως βρωμούσε πάντα, όπως βρωμούσαν τα πτώματα στη Βοσνία..Και δεν μπορούσα να καταλάβω, γιατί όλοι ρίχνανε το φταίξιμο στους Σέρβους. Εθνικιστές οι Σέρβοι αλλά εγώ ήξερα για την "κροατική άνοιξη" του 70, όταν βγήκαν στο δρόμο οι Κροάτες και θέλαν ανεξαρτησία, για τον Ιζεντμπέγκοβιτς που ήταν φανατικός ισλαμιστής, για τον Τούτζμαν που έλεγε ότι το Ολοκαύτωμα δεν υπήρξε..Είχα διαβάσει και τον περίφημο λόγο του Μιλόσεβιτς το 1989 στο Κόσοβο, το μνημείο του σερβικού εθνικισμού όπως το αποκαλούσαν οι δυτικοί και όσες φορές κι αν το διάβασα δεν βρήκα κάτι το εθνικιστικό μέσα..Κανείς δε διαβάζει σε αυτόν τον πλανήτη επιτέλους;!

Κι αυτή η Σρεμπρένιτσα, που κάναν ντου οι Σέρβοι και λένε ότι έσφαξαν καμιά 8.000 μουσουλμάνους, ήξερα ότι ήταν ασφαλής θύλακας του ΟΗΕ, δεν έπρεπε να υπάρχουν στρατιώτες εκεί πέρα αλλά το άλλο το καλόπαιδο, ο Νάσερ Όριτς, μουσουλμάνος μποντιμπιλντεράς και μαφιόζος, από εκεί εφορμούσε εναντίον των σερβικών θέσεων. Στην τελική γιατί οι Ολλανδοί κυανόκρανοι την έκαναν και εγκατέλειψαν το θύλακα στη μανία των Σέρβων; Γιατί πέφταν χαιρετούρες με τον Μλάντιτς και τους κυανόκρανους λίγο πριν γίνει ο χαμός; Γιατί τους πήρε τόσα χρόνια να βρουν τους μαζικούς τάφους εκεί πέρα; Γιατί οι Αμερικάνοι το 1990 είπαν ότι θα δώσουμε λεφτά στη Γιούγκα μόνο αν γίνουν εκλογές "ελεύθερες", ενώ ξέραν ότι αυτοί που θα κατέβαιναν στις εκλογές ήταν όλοι τους τρελά εθνίκια; Όταν μιλάμε για εθνοκάθαρση γιατί κανείς δεν αναφέρει τους 300.000 Σέρβους της Κροατίας που τους έδιωξαν μέσα σε μια μέρα τον Αύγουστο του 1995; Οι μουτζαχεντιν που πήγαν στη Βοσνία, για να πολεμήσουν με τα αδέρφια τους τους Μουσουλμάνους και μετά πήραν διαβατήρια, γιατί κάνουν ντου σε σπίτια και δέρνουν μη ενάρετους μουσουλμάνους; Γιατί την πέφτουν σε νεαρά ζευγαράκια που χαριεντίζονται στα πάρκα της Βοσνίας; Ο Αρκάν, που έμπαινε νύχτα στα σπίτια και σκότωνε όποιον έβλεπε μπροστά του και μετά έκλεβε και τις ηλεκτρικές συσκευές και ήταν παντοδύναμος, γιατί δεν πρόσεξε και τον καθάρισαν;

Πολλά τα ερωτήματα και δεν παίρνω το μέρος κανενός. Για μένα δεν υπάρχει ούτε Σέρβος, ούτε Κροάτης, ούτε Μακεδόνας..Για μένα υπάρχει μόνο η Γιούγκα. Και απέναντί μου βρίσκονται όλοι όσοι διέλυσαν τη Γιούγκα και όλοι όσοι, με κάθε τρόπο, πείσαν τον κόσμο ότι πρέπει να μισεί το διπλανό του. Αλλά κάποια πράγματα βγάζουν μάτι!δε γίνεται μόνο οι Σέρβοι να πετούσαν βόμβες και οι άλλοι να πετούσαν λουλούδια!Και στην τελική, γιατί να πιστέψω τους Αμερικάνους και τις ιστορίες τους; Γιατί να χαρώ που ο Κάρατζιτς πήγε στη Χάγη (ας δεχθούμε ότι έχει μεγάλη ευθύνη για πολλά άσχημα πράγματα). Αφήνω τη χαρά στις κότες των ΜΚΟ που δουλεύουν στη Βοσνία για το "χτίσιμο της κοινωνίας των πολιτών". Αφήνω τη χαρά στις μάνες και στις αδερφές όσων χάθηκαν στον πόλεμο, γιατί κάπως πρέπει να δικαιολογήσουν στον εαυτό τους το παράλογο που τους έτυχε: να χάσουν τα πάντα, έτσι, χωρίς λόγο.

Το είπα και στα παιδιά στο Βελιγράδι: δεν παίζει να αλλάξει τίποτα σε αυτήν τη χώρα, ακόμα κι αν όλοι σας πάτε στη Χάγη, για να λάβω την απάντηση: το ξέρουμε ότι δε θα γίνουν τα πράγματα καλύτερα, αλλά τουλάχιστον θα αποχτήσουμε και εμείς "φυσιολογικά " προβλήματα, όπως έχετε εσείς στην Ελλάδα, τουλάχιστον δε θα τρώμε βόμβες και δε θα έχουμε εμπάργκο. Και τότε ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια μου το μεγαλύτερο "επίτευγμα" του ιμπεριαλισμού..Να κάνει έναν ολόκληρο λαό να νιώθει ικανοποιημένος που είναι φτωχός, αρκεί να μην τρώει βόμβες. Να κάνει έναν ολόκληρο λαό να μη σηκώσει ποτέ το κεφάλι, για το παραμικρό.
Η φάμπρικα που στήσαν δουλεύει ακόμα: μειονότητες, ανθρώπινα δικαιώματα, εθνοκαθάρσεις, γενοκτονίες, κακοί οι μεν, θύματα οι δε, Διεθνή Δικαστήρια, τελεσίγραφα, ευρωπαϊκή προοπτική, ΝΑΤΟ και Δυτικός κόσμος, ΜΚΟ, βόμβες, χέσε ψηλά κι αγνάντευε..Για αυτό μου φαίνονται τόσο γελοίες οι επιστολές που στέλνει ο άλλος ο τρόμπας από δω κι από κει..Γελοίες και επικίνδυνες..Εκεί, να έχουν μάθει όλοι καλά το μάθημά τους, να παίζουν όλοι καλά το παιχνίδι. Και στη Χάγη, να συνεχίζει το θέατρο του παραλόγου. Δε βαριέσαι..Οι μισοί από κάτω κοιμούνται και οι άλλοι μισοί χαίρονται, για να μην σκεφτούν το στομάχι τους που γουργουρίζει..

12 σχόλια:

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Αρκάν, μεγάλο τομάρι, νταβατζής ολκής.
Τούτζμαν, μεγάλος γερμανοτσολιάς, τσέτνικ απ' τους λίγους.

Αυτά θυμήθηκα και χάρηκα.

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Ο Αρκάν ήταν συνδεσμίτης του Ερυθρού Αστέρα, από κει στρατολογούσε τα καλόπαιδά του και κάναν πλιάτσικα..Παντρεμένος με την Τσέτσα, γωνστή σκυλλού της Σερβίας, δολοφονήθηκε εξω από το εστιατόριο που έτρωγε πριν κάτι χρόνια αλλά όπως και ο Ελβις, παίζει και να είναι ζωντανός!
Τούτζμαν, Φράνιο, πρώην παρτιζάνος μετά του σκάλωσε η βίδα και το γύρισε, ποιός ξέρει κι αυτός από τι οικογένεια προερχόταν. Μπήκε φυλακη για εθνικιστική προπαγάνδα επι Τιτο, δήλωσε οτι ευχαριστεί το ΘΕό που η γυναίκα του δεν είναι ούτε Σέρβα ούτε Εβραία, πέθανε από καρκίνο πριν κατι χρόνια.
Τον θάψαν στο νεκροταφείο του Ζαγκρεμπ, μπροστά από την εκκλησία, κάνοντας μια εξαίρεση γιατί δεν επιτρεπόταν να χτιστεί το προαύλιο της εκκλησίας. οταν πήγα στο Ζαγκρεμπ, είδα μια θεία να του ανάβει ένα κεράκι, άλλη γερμανοτσολού κι αυτή.

Radio Collectiva Team είπε...

Συντροφε μου ο Τουτζαμ στο τέλος μπορεί να αποδέχτηκε τη "Γερμανοτσολιαδοσύνη" του, ωστόσο όμως Τσέτνικ δεν ήταν ποτέ.
Σήμερα και όσοι δεν ήταν στην Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών, δηλώνουν Τσέτνικ, απόγονοι του Μιχαϊλοβιτς, γνωστού Βασιλικού "αντιστασιακού".
Όσό για όλα όσα γράφεις "παρτιζάνα μου", έχεις δίκιο, ωστόσο ξεχνάς κάτι και είναι φυσικό οτι Η Ε.Γ.Κομμουνιστών του Τίτο,Καρντέλι και της "παρέας" του έχουν μεγάλη ευθύνη, για αυτό το δράμα που περνάει η Γιουγκα!!!

Yiorgos είπε...

The lack of unity and betrayal in Kosovo will continue to follow the Serbian people like an evil fate - Ενώ θα ήθελε να υπάρχει σεβρική ‘εθνική ενότητα από το 1389! Και η ταξική πάλη που είναι? Το σημείο αυτό είναι ξεκάθαρα εθνικιστικό.

The concessions that many Serbian leaders made at the expense of their people could not be accepted historically and ethically by any nation in the world, especially because the Serbs have never in the whole of their history conquered and exploited others. – Οι Σέρβοι φεουδάρχες και καπιταλιστές δεν κατέκτησαν και δεν εκμεταλλεύτηκαν ποτέ κανέναν άλλο λαό? Ναι μάλλον γιατί ήταν ‘ευλογημένοι από το Θεό’! Εθνικιστική ηλιθιότητα σε όλο της το μεγαλείο.

Six centuries later, now, we are being again engaged in battles and are facing battles. They are not armed battles, although such things cannot be excluded yet. – Η δεύτερη πρόταση δε κολλάει καθόλου στη ροή του κειμένου. Είναι μια εμβόλιμη ωμή προειδοποίηση.

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Γιώργο, επιτέλους!Κάποιος όντως διαβάζει!
Μην ψάχνεις να βρεις ταξικό περιεχόμενο στην ομιλία..Σοσιαλδημοκράτης ήταν ο τύπος..Σαν τον Ανδρέα του 1980, με το φοβερό "Η Ελλάδα στους Έλληνες" (και όχι τους αμερικάνους).
Το ότι λέει μαλακίες λέει, αλλά απέχει πολύ από το να το χαρακτηρίσεις "μνημείο του σερβικού εθνικισμού". Ε και τι ωμή προεοδοποίηση είναι η τελευταία πρόταση;!Αφού το πράγμα ήταν ολοφάνερο χρόνια πριν, ήξερε αυτός..Και δεν έκανε τίποτα..

Ανώνυμος είπε...

Πως δεν έκανε , συναίνεσε στη αποφυλάκιση το 1982 του αρνητή του ολοκαυτώματος και ομολογημένου εθνικιστή Τούτζμαν καθώς και του οπαδού της ισλαμικής δημοκρατίας στη Βοσνία Ιζετμπέγκοβιτς. Οτι ανοησίες και να γίνονταν στην ενωμένη Γιουγκοσλαβία τουλάχιστον είχε το καλό ότι τέτοια καθάρματα ήσαν εκεί που τους άρμοζε , στη φυλακή .
Μετά από αυτή τη "συναισθηματικά φορτισμένη παρατήρηση" , θα πω πως ότι έγινε από το 1981 και μετά δεν ήταν τίποτε άλλο από τις φυσικές και αναπόφευκτες συνέπειες της εγκατάλειψης του σοσιαλισμού σαν ιδεώδους . Ξαναβγήκαν τα παλιά εθνικά μίση στην επιφάνεια (ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός ευνοεί κάθε είδους διαμάχες ανάμεσα σε άτομα ή ομάδες είτε έχουν πραγματική βάση είτε όχι) , οι τοπικές γραφειοκρατίες τα εκμεταλλεύτηκαν για να γίνουν αρχηγοί κρατών (και ο Σ.Μ μέσα) και όταν το 1988 διαλύθηκε επίσημα η ΕΓΚ και διακηρύχθηκε το τέλος του σοσιαλισμού , στην ουσία δώθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα των επερχόμενων δεινών (ωραία φράση αυτή , έγραψα :) ).
Ε, βοηθήσανε και οι ιμπεριαλιστές , να ζήσουμε να θυμόμαστε την ενωμένη Γιούγκα (μέχρι την επόμενη!) .

Yiorgos είπε...

Το άλλο που έκανε ήταν να πάρει την αυτονομία από το Κόσοβο το 1989 και να τους κλείσει το πανεπιστημίο. Αυτό ήταν μεγάλη μαλακία και καθαρά εθνικιστική πολιτική.

Δεν ήξερα ότι η ΕΓΚ είχε διαλυθεί το 88 κι έτσι νόμιζα ότι αυτή την ομιλία την είχε κάνει σα μέλος της. Εξου και η αναφορά μου στην ταξική πάλη.

Πάντως νομίζω ότι η ομιλία είναι καθαρά εθνικιστική παρόλο το παραπέτασμα από μπούρδες περί ενότητας των λαών. Είναι σα ν'ακούς τις ανάλογες μπούρδες των Αμερικάνων και της ΕΕ, ενώ όλοι ξέρουμε ότι είναι ιμπεριαλιστές και βαθιά ρατσιστές συν τις άλλοις. Το εμβόλιμο μύνημα του Μιλόσεβιτς είναι 'ενότητα των λαών, ενότητα των λαών, αλλά αλβανάκια καθίστε καλά γιατί δε το χουμε σε τίποτα να σας σφάξουμε και σα τ'αρνιά'.

Το εκρηκτικό μίγμα που οδήγησε στη διάλυση της Γιούγκας δεν έβγαινε χωρίς το σέρβικο εθνικισμό. Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια δε μπορούσαν να προχωρήσουν χωρίς αυτόν.

Συμφωνώ να μη τρώμε τις δακρύβρεχτες αηδίες των δυτικών ΜΜΕ και να αθωώνουμε τους Κροάτες φασίστες και τους Μουσουλμάνους μαφιοζο-φασίστες, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας οδηγεί σε επιεικία απέναντι στους Σέρβους φασίστες.

Ανώνυμος είπε...

Οk θα δώσω ένα ποδοσφαιρικό παράδειγμα . Βλέπεις ένα παιχνίδι , ας πούμε Σέρβοι-Αντισέρβοι . Γίνονται εγκληματικά φάουλ και πέναλτι εκατέρωθεν αλλά ο διαιτητής (οι ιμπεριαλιστές εν προκειμένω) σφυράει μόνο ότι κάνουν οι Σέρβοι . Νομίζω ότι η άποψη "Καραγκιόζη διαιτητή , παρωδία αγώνα κάνεις" είναι πολύ πιο υγιής από το "Ναι , αλλά οι Σέρβοι θα έπρεπε να δείξουν ανωτερότητα και να κερδίσουν και το διαιτητή" . Και ο αδικημένος παίρνει τη συμπάθεια έτσι κι αλλιώς.

Για το Κόσοβο. Οσο οι Αλβανοί είχαν το πάνω χέρι (εποχή αυτονομίας από το 50 ως το 89) τους είχανε στη τρομοκρατία τους Σέρβους με σκοπό να τους εξαναγκάσουν να αποχωρήσουν από την περιοχή πράγμα που σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν . Οταν ο Σ.Μ. πήρε αυτά τα μέτρα ήταν πολύ αργά , η πληθυσμιακή αναλογία ήταν ήδη 80κάτι-10κάτι υπέρ των Αλβανών και η όξυνση δεν ευνοούσε τα "σερβικά εθνικά συμφέροντα" (ευνοούσε ίσως αυτά του Σ.Μ. αλλά αυτό δε μας πολυνοιάζει).
Τώρα, ταπεινή μου προσωπική γνώμη και με κίνδυνο να θεωρηθώ ρατσιστής είναι πως οι Αλβανοί ήταν σκέτος καρκίνος για την Γιουγκοσλαβία (για λόγους ευγένειας ας πω ότι ήταν "ξένο σώμα" , η ουσία δεν αλλάζει) . Και δε μπορούσε να γίνει διαφορετικά , ακόμα και το όνομα της χώρας τους δείχνει ότι ήσαν "ξένοι"-ως μη Σλάβοι . Επρεπε ή να τους είχαν διώξει το 45 ως συνεργάτες των Γερμανοϊταλών (που ήσαν οι περισσότεροι) ή να τους άφηναν να φύγουν αργότερα , κρατώντας όσες περιοχές του Κοσόβου διατηρούσαν το σερβικό στοιχείο .

Πάντως το πως αντιμετώπισε η Γιουγκοσλαβική ηγεσία το θέμα αυτό από το 1945 και μετά ήταν ο ορισμός του τι δεν πρέπει να κάνει μία χώρα σε μια ανάλογη περίπτωση και εγγράφεται στα πολύ αρνητικά της .

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Η ΕΓΚ διαλύθηκε το 1990, αλλά αυτό δε λέει τίποτα, διότι από πολύ πριν είχαν οι "σύντροφοι " πάρει εντελώς γιούχου δρόμο!
Ο Σλόμπο πήρε την αυτονομία από το Κόσοβο το 1989, σε μια προσπάθει ανα λύσει το πρόβλημα με τους αυτονομιστές αλλά κυρίως για να λύσει το ζήτημα της "ολοκλήρωσης" της Σερβίας, πράγμα που οι άλλες Δημοκρατίες είχαν ήδη καταφέρει. Δηλαδή φαντάσου, όλοι οι άλλοι να είναι έτοιμες ανεξάρτητες Δημοκρατίες και η Σερβία να μην μπορεί να ελέγξει το πιο πλούσιο σε πρώτες ύλες κομμάτι της.
Το πρόβλημα με τους ΑΛβανούς στο Κόσοβο υπήρχε πολλά χρόνια πριν το 1989, η φτώχεια φέρνει γκρίνια και δημιουργεί κατάλληλο κλίμα για κάθε είδους μαλακίαες..Αλλά δεν ήταν θέμα Σερβίας..Ηταν θέμα Γιουγκοσλαβίας..Και από τη στιγμή που δεν κοιτούσαν να λύσουν τα προβλήματα αλλά να ενισχύσουν τις φυγόκεντρες τάσεις, ο ένας κοίταζε να βγάλει τα μάτια του άλλου.. Ο Σλόμπο ήταν ο μόνος που έλεγε ότι πρέπει να γίνει λίγο πιο συγκετρωτικό το κράτος,μπας και σωθεί αλλά φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο στα τέλη του 1980.
Η γιουγκοσλαβική εμεπιρία έδειξε πάντως ότι μπορούσαν να ζήσουν όλοι μαζί ειρηνικά και χωρίς προβλήματα, οπότε αγαπητέ γιουγκονοσταλγέ δε χρειάζεται να κάνουμε υποθέσεις για το πώς θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα στη μορφή που πήρε το 1989.
Ο Μιλόσεβιτς ήταν ένα περίεργο πράγμα, δεν το λες ούτε εθνικιστή ούτε φασίστα (σε καμιά περίπτωση). Αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε και οι Αγγλοσαξωνες ακαδημαϊκοί παπαρολόγοι!Ήταν σαν τον Ανδρέα του 1980 ένα πράγμα, που έπαιξε με το χαρτί του εθνικισμού ή του πατριωτισμού με λάθος περιεχόμενο, όπως θέλεις πές το, αλλά δεν ήταν ίδιος ιδεολογικά με τον Τούτζμαν ή τον Κάρατζιτς πχ. Κάποιοι πιστεύουν ότι ακριβώς για αυτό το λόγο, επειδή έπαιξε με τον εθνικισμό χωρίς να είναι ο ίδιος εθνικιστής, το μείγμα ήταν αρκετά εκρηκτικό!
Θα μπορούσε κανείς να γράφει μέρες για το τι γινόταν στη Γιούγκα εκείνα τα χρόνια..Θα κλέισω αυτό το σχόλιο με μια "μεθοδολογική "συμβουλή: Μην αναλύεται τα γεγονότα στη Γιούγκα από την οπτική του εθνικισμού!Ο εθνικισμός και το εθνικό ζήτημα είναι η επιφάνεια. Κάτω από αυτήν πρέπει να ψάξει κανείς για να βρεί την αλήθεια και για να επιτύχει μια αολοκληρωμένη προσέγγιση του όλου θέματος.

Yiorgos είπε...

Ο εθνικισμός φυσικά έχει τις ρίζες του στην οικονομία και τη κοινωνική διαστρωμάτωση (η οικονομία είναι η βάση και η πολιτική επικοδόμημα, όπως ξέρουμε ;-)

Τα περί ξένου σώματος των Αλβανών επειδή δεν ήταν Σλάβοι και περί μαζικής απέλασασης - συλλογικής τιμωρίας (βλ. πολιτκή του Ισραήλ στα Κατεχόμενα) είναι τελείως ξένα προς τη λογική μου και προς οτιδήποτε θεωρώ αριστερή λογική. Τ'αφήνω στους οπαδούς της εθνικής καθαρότητας. Εγώ πιστεύω ότι οι λαοί (και κυρίως αυτοί που μοιράζονται τον ίδιο γεωγραφικό χώρο και τα ίδια προβλήματα για αιώνες) μπορούν να ζήσουν μαζί.

Η λάθος πολιτική της Γιούγκας ήταν ότι δεν αντιμετώπισε το ζήτημα της ανισόμετρης ανάπτυξης. Το Κόσοβο το αντιμετώπισε σαν μια αποθήκη μεταλλευμάτων, με τρόπο όχι πάρα πολύ διαφορετικό από ότι αντιμετωπίζουν οι δυτικές δυνάμεις τις εξαρτημένες χώρες τους. Τα ορυχεία ήταν εκεί και τα εργοστάσια στο βορρά.

Και μετά άρχισαν να τσακώνονται για τα φράγκα... έτσι δεν είναι? (έτσι γίνεται και στο Βέλγιο σήμερα και σε όλες σχεδόν τις υποθέσεις απόσχισης, το πρόβλημα είναι ότι ο σοσιαλισμό υποτίθεται έρχεται να λύσει το ζήτημα της ανισόμετρης ανάπτυξης).

Ο Μιλόσεβιτς δεν ήταν ίσως ο ίδιος φασίστας έδωσε όμως κάλυψη σε ανοιχτούς φασίστες 'Τσέτνικ' όπως ο Κάραζιτς και ο Μλάντιτς (ή κάνω λάθος? Παρτιζάνα εσύ που ξέρεις πιο πολλά διορθωσέ σε με αν κάνω λάθος).

Και τέλος πάντων δεν έχει και πολύ σημασία αν οι νεκροί στη Σερμπρένιτσα ήταν 8 ή 5 χιλιάδες. Σημασία έχει ότι βάλαν το κόσμο στο τοίχο (φτωχούς ανθρώπους ότι κι αν είχαν κάνει) και τον τουφεκίζανε. Δε περιμένω βέβαια τη βρώμα την Ντε Πόντε να απονείμει δικαιοσύνη, αλλά να λέμε τα σύκα σύκα.

Καλά είχαν κάνει οι σύντροφοι και κάθονταν πάνω στις γέφυρες με τους υπεύθυνους της κυβέρνησης Σλόμπο το 99, γιατί μια χώρα δεχόταν ιμπεριαλιστική επίθεση. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να χαϊδεύουμε την ιστορική μνήμη του Μιλόσεβιτς.

Είδαμε που κατέληξε η πολιτική του ολοκλήρωσης! Ούτε το Σρέντερ και το Ντ'Αλέμα τους λες φασίστες, αλλά και τι μ'αυτό? Ο διάολος είναι στις λεπτομέρειες και η ιδέα του περί έθνους που αποκαλύπτει στο λόγο του εξηγεί πολλά για την πολιτική του.

Αν δεν υποχώρησει ο εθνικισμός στους Σέρβους όπως και στους υπόλοιπους στην περιοχή, τίποτα καλό δεν πρόκειται να γίνει στα Βαλκάνια.

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Καλά τα λες πάνω κάτω!Η Γιούγκα ήταν περίεργη φάση: ήταν η μόνη σοσιαλιστική χώρα που είχε ανεργεία, η ανισόμετρη ανάπτυξη ζούσε και βασίλευε, δεν κατάφεραν ποτέ να το ξεπεράσουν αυτό. Εκεί πατάνε όλα αυτά που ακολούθησαν μετά.
Ο εθνικισμός δεν θα υποχωρήσει ποτέ εκεί περα όσο κάνουν κουμάντο οι άλλοι.Τον θρέφουν και τον συντηρούν με απίστευτο τρόπο!Οι Σέρβοι απλά με τόσο εξεφτελισμόπου έχουν φάει τόσα χρόνια είναι λογικό να θέλουν να υπερασπίζονται τη χώρα τους. Αυτό δεν τους κάνει όμως εθνικιστές. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια πολιτική δύναμη εκείπάνω να βάλει τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση. Τωρα εχουν έχουν συντηριτικοποιηθεί πάρα πολύ, έχουν κάνει τρομερή στροφή προς τα "δεξιά", που λέμε.
Οι Σέρβοι της Σρεβίας βοηθούσαν τουε Σέρβους της Βοσνία ς, όσο οι Κροάτες τους Κροάτες και οι λοιποί μουσουλμάνοι τους μουσουλμάνους. Ούτε παραπάνω όυτε παρακάτω!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένη μου παρτιζάνα
Τί έιναι αυτά που γράφεις στις 7 του Αυγούστου?
Τι τρυκημία είναι αυτή που έχεις μέσα στο μυαλό σου κοριτσάκι μου?
Υποθέτω ότι όσοι γραφετε εδώ πρέπει νασασται Κνίτες και απορώ.
Τί είναι αυτά που λέτε ρε παιδιά?
Κυμάς έχει γίνει το μυαλουδάκι σας?
Προσπαθείτε να πάρετε το μέρος κάποιων απο τα τέρατα που γέννησε ο υπαρκτός σοσιαλισμός?
Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε που να ακουμπήσετε αλλά τι ψαχνετε να βρήτε τώρα μέσα στα αποκαήδια?
Προχτές συνάντησα έναν Αλβανό που δουλεύει εδώ και μου είπε ότι ο πατέρας του έμεινε είκοσι χρόνια στη φυλακή γιατί είχε πει στο καφενείο ένα ανέκδοτο που θεωρήθηκε ότι ήταν κάτα του σοσιαλισμού , της εργατικής τάξης και του Εμβέρ Χότζα προσωπικώς.
Το κατάλαβαίνεις κούκλα μου? 20χρόνια!
Στο καπιταλισμό για να φάς 20χρόνια πρέπει να σκοτώσεις τον Καραμανλή και πάλι δεν θα τα κάνεις τόσα χρόνια.
Αυτό παιδί μου δεν ήταν σοσιαλισμός, αυτό ήταν 1000 χρόνια πρίν απο τον καπιταλισμό που όλοι θέλουμε να ανατρέψουμε.
Καλά κάνης και αγαπάς τη γιαγιά σου(παιδι μου)αλλά το παρελθόν μας δεν πρέπει να μας ορίζει. Το παρελθόν δεν μας χρειάζεται για να τροφοδοτεί το πείσμα μας ούτε έχουμε καμιά υποχρέωση απεναντί του . Το χρειαζόμαστε για να αντλούμε διδάγματα για το παρόν
και έσενα δεν σε ακούω να μιλάς για το παρόν >