Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Σούτιεσκα

Το κτιριακό συγκρότημα "Σούτιεσκα" ήταν το καμάρι της μεταπολεμικής γιουγκοσλαβικής αρχιτεχτονικής. Άρχιζαν να το χτίζουν τη δεκαετία του 50 και ολοκληρώθηκε το 1960, για να στεγάσει τις υπηρεσίες του στρατού στο κέντρο του Βελιγραδίου. Το όνομά του το πήρε από την περίφημη μάχη της Σούτιεσκα, που έγινε το 1943 (αν θυμάμαι καλά). Βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ το 1999 και έκτοτε είναι το μοναδικό κτίριο που δεν επισκευάστηκε μετά τους βομβαρδισμούς. Στέκει εκεί, κατεστραμμένο χειρουργικά και βλέπεις το πώς έπεσε η βόμβα και διέλυσε το εσωτερικό του.Στέκει ήσυχο κι ανήσυχο εδώ και δέκα χρόνια, για να σφίγγεται η ψυχή σου κάθε φορά που περνάς απέξω και σκέφτεσαι τι κόλαση επικράτησε εδώ πριν από δέκα χρόνια...



Αλλά στη Σερβία του 2008, στη Σερβία της ευρωπαϊκής προοπτικής και του μέλλοντος η Σούτιεσκα δε σημαίνει τίποτα πια. Συμβολίζει μάλλον μια εποχή που κάποιοι δε θέλουν να θυμούνται, κυρίως δε θέλουν να θυμούνται ότι οι τωρινοί τους "φίλοι" και σωτήρες είναι αυτοί που πριν λίγο καιρό ρήμαξαν το λαο της Σερβίας με το εμπάργκο, με τους βομβαρδισμούς, με το ρεζιλίκι του Κοσόβου..Η Σούτιεσκα πρέπει να γκρεμιστεί, να γίνει πάρκο και ξενοδοχείο, να γίνει εμπορικό κέντρο. Διάφορες ιταλικές, βρετανικές,αμερικάνικες εταιρείες, όπως η Κόκα-Κόλα αγόρασαν διάφορα κομμάτια του οικοπέδου και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να μετατρέψουν το μνημείο της καταστροφής σε εμπορικό κέντρο..Αυτοί που το κατέστρεψαν έρχονται πια ως οδοστρωτήρες για να σβήσουν από την πόλη το τελευταίο σημάδι των εγκλημάτων τους..



Δεν ξέρω αν την επόμενη φορά που θα πάω στο Βελιγράδι βρω στη θέση του κατεστραμμένου κτιρίου ένα εμπορικό κέντρο, γεμάτο σέρβες ξανθιές χαζογκόμενες να ψωνίζουν από τα Μάσσιμο Ντούτι..Ξέρω όμως, πως οι ιμπεριαλιστές δε θα ησυχάσουν αν δεν σβήσουν το τελευταίο ίχνος της αιματηρής τους παρουσίας στη χώρα. Το ότι πλέον η Σερβία έχει γίνει ένα απέρνατο παραμάγαζο είναι εμφανές. Θα ήθελα όμως να δω μέχρι που θα φτάσει ο πάτος της ξεφτίλας των Σέρβων, αν η Σούτιεσκα θα μείνει να θυμίζει σε όλον τον κόσμο τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών ή αν θα χαθεί, μαζί με κάθε σημάδι αξιοπρέπειας..

13 σχόλια:

Rizobreaker είπε...

Αγαπητή Παρτιζάνα μάλλον το δεύτερο θα γίνει, δυστυχώς...

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το τελευταίο θα ήθελα να μάθω.

Τί σ@@@ά λένε οι Σέρβοι, ρε παρτιζάνα;;;

Κάποτε ήταν ένας περήφανος λαός, τι γίναν σήμερα ;;;

Καλημέρα και Καλή σου Εβδομάδα !

Ανώνυμος είπε...

πάρτι
1. Ωραίο ποστ και γι' αυτό θέλω περισσότερες λεπτομέρειες και περισσότερες φωτό αν έχεις.
2. Η ΟΜΟΝΟΙΑ έριξε τεσσάρα στην Ανόρθωση. Άκουσα έρχεται ο Μουρίνιο Κύπρο να του μάθουμε προπονητική...

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασα... αν τελικά δεις αυτές τις ξανθές που γράφεις... στείλε e-mail...

Ανώνυμος είπε...

Παρτιζάνα, έχεις ήδη δώσει απάντηση. Ένα παράδειγμα από τη χώρα μας: Την Μακρόνησο θέλουν να την κάνουν τουριστικό θέρετρο...

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι το ερώτημα φίλε φάρε. Πώς έγινε και ένας ολόκληρος λαός μπουκώθηκε με κοκακόλες και χαμπουργκερ χωρίς να πει κουβέντα. Θα αρχίσω να παραληρώ με ατάκες Λιακόπουλου. ΞΥΠΝΑΤΕ! ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ! Ντάξει, ο γιουγκοσλάβικος σοσιαλισμός έμπαζε από παντού και ο Τίτο ήταν εν τέλει προδότης, αλλά ούτε αυτά τα λίγα δεν μπήκαν στον κόπο να υπερασπίσουν; Ούτε μια ντουφεκιά, για την τιμή των όπλων; Ούτε ένα κτήριο, έτσι για την ιστορία; Δηλαδή εμ μας πηδάτε, εμ σας λέμε και φχαριστώ; (κάτι μου θυμίζει αυτό γ@μώ το πασοκ μου μέσα) Δηλαδή δεν υπάρχει ένας χριστιανός, κομμουνιστής, ρεφορμιστής ή απλά λογικός άνθρωπος να πει "ρε που πάμε για ΕΕ; Αυτοί μας ρίξαν μπόμπες και μας κλείσαν τα σπίτια!"; Τι να πω; Θα πάω εγώ εκεί και θα αρχίσω να γκαρίζω και ας με πάρουν για τρελό. Αλλά τι τα θες... Κανένας Γκορμπατσόφ δε θα τολμούσε να περιφέρει την λεκιασμένη φάτσα του στις πιτσαρίες του θανάτου, αν δεν είχε προηγουμένως λεκιάσει τις συνειδήσεις του λαού του. Αλλά ο καιρός γαρ εγγύς. Θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς, που θα πάει... Θα έρθει!

απόστολος είπε...

Παρτιζάνα
Πολύ καλό το πόστ τι μου θυμίζεις Παρτιζάνα...Άσε...Στο Βελιγράδι έχω να πάω από το 1990 πριν τον πόλεμο. Θέλω να το θυμάμαι έτσι πολυπολιτισμικό, όπως και τη χώρα τη Γιουγκοσλαβία.

αστυάνακτας είπε...

@παρτιζάνα
Μου άρεσε το ποστ σου, αλλά με το να ρίχνεις τις ευθύνες ΜΟΝΟ στους ιμπεριαλιστές και όχι και στις ίδιες τις ρωγμές του συστήματος της Γιουγκοσλαβίας δεν ολοκληρώνεις το θέμα. η κατάσταση έβραζε ήδη από το 1984 και μετά...και δυστυχώς είχαν δημιουργηθεί τόσα χάσματα και στην οικονομία και στη κοινωνία, που πράγματι ήταν από τους λίγους λαούς που υπερασπίστηκαν κάτι...αλλά έως πότε
@αγανακτησμένο κυκλάμινο
Γιατί μιλάς για τους Σέρβους και δεν μιλάς και για τους υπόλοιπους λαούς των λεγόμενων "σοσιαλιστικών" χωρών. Ποιος υπερασπίστικε τι;; Και αυτό είναι το ζήτημα...και το ερώτημα μπαίνει σε όλους έκείνους που μιλούν για ανατροπή...Ποια ανατροπή;;Τα πράγματα οδηγήθηκαν εκεί όχι γιατί ο Τιτο ήταν προδότης, έτσι πιστεύαμε παλιά, αλλά η Γιουγκοσλαβία ήταν εκείνη που κράτησε περισσότερο από όλες τις χώρες...αλλά γιτί αδυνατούσαν οι λαοί να υπερσπιστούν ένα σύστημα που τους ταλαιπωρούσε...Μη πει κανείς εισαι ευχαριστημένος από την τωρινή κατάσταση...ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!!!

Και δω αγαπητοί σ. του ΚΚΕ είναι το λάθος στις εκτιμήσεις που κάνετε για το σοσιαλισμό....ακόμα ένα λάθος γιατί όπως οι ίδιοι ομολογείτε Μετά το 53 υπήρξε οπορτουνιστική στροφή....Πάνε δηλαδή όσα μας λέγανε....σε αχτιφ, σε συνδιασκέψεις και άλλα για το πως ο σοσιαλισμός προχωρά νικηφόρα...Το ζήτημα είναι ότι η ηγεσία του ΚΚΕ δε βγάζει τα σωστά συμπεράσματα, ακόμη και τώρα....

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Η αλήθεια είναι ότι οι Σέρβοι δεν είναι και τόσο ξεφτιλισμένοι, όσο ίσως να υπονοώ..Κι αν το υπονοώ είναι απλά γιατί έχω πολλές απαιτήσεις από αυτον το λαό!Τόσα που πέρασαν θα μπορούσαν τουλάχιστον να τους οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα...Οι Σέρβοι δεν καταπίνουν αμάσητο ό,τι τους πλασάρουν..Δεν είναι δα και τόσο γίδια.Το πρόβλημα στη Σερβία είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας φορέας που να μπορεί να οργανώσει, να καθοδηγήσει και να 'ηγηθεί' αυτής της αντίδρασης..Είναι ένας λαός με πολλά προβλήματα αλλά εντελώς μόνος του, δηλαδή μια εργατική τάξη χωρίς καμιά πρωτοπορία να δείξει το δρόμο..ο κόσμος αντιδρά στις επιταγές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ειδικά στην περίπτωση του Κοσόβου αλλά υπάρχει σύγχιση καθώς μπλέκονται και πολλά εθνικιστικά εκεί πέρα (χωρίς να σημαίνει ότι είναι όλοι εθνικιστές, έτσι..)
Δεν είναι αλήθεια αυό που λέει ο Αστυάνακτας και το Αγαναχτισμένο Κυκλάμινο ότι κανείς δεν βρέθηκε να υπερασπιστεί τις όποιες καταχτήσεις..Ειδικά στη Γιουγκοσλαβία, τους έπνιξε ο πόλεμος, ασε το γεγονός ότι κανείς δεν πίστευε ότι θα γινόταν αυτή η καταστροφή..Τα προβλήματα φίλε ΑΣτυάνακτα στη Γιούγκα, δεν άρχισαν να εκδηλώνονται το 1984 αλλά θα έλεγα εγώ, ότι ποτέ δεν καταφεραν να τα λύσουν, τα κουβαλούσαν χρόνο με το χρόνο μέχρι που γιγαντώθηκαν. Το πιο τραγικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι ο κόσμος τα απέδωσε όλα στον κακό σέρβο ή στον κακό κροάτη...
Τώρα εκτός του ότι δεν υπαρχει κάποια πολιτική δύναμη να οργανώσει την οργή του κόσμου, να μην ξεχνάμε ότι οι ιμπεριαλιστές όχι απλά έχουν το πάνω χέρι, αλλά ελέγχουν και όλον το μηχανισμό καθυπόταξης..Να μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλη μερίδα του κόσμου πραγματικά κουράστηκε και λέει 'ας τα πάρουν όλα, αρκεί να μας αφήσουν στην ησυχία μας', πράγμα που δε θα γίνει βέβαια ποτέ..
Δεν ξέρω τι θα γίνει με τη Σούτιεσκα..Απλά φοβάμαι ότι τώρα δεν είναι σ εθέση ο κόμσος να υπερασπιστεί βασικά του δικαιώματα, πόσο περισσότερο ένα συμβολο!
όταν βρω λίγο χρόνο θα σας γράψω ένα πόστ για την κατάσταση του κινήματος στη Σερβία.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πιστεύω πως η Σερβία δεν πρέπει να μπεί ποτέ στην Ε.Ε. και μάλιστα οι ίδιοι οι Σέρβοι οφείλουν να αντιδράσουν στις σχετικές προσπάθειες με όλα τα μέσα. Σε λίγα μόνο χρόνια οι αμερικάνοι με την ανοχή των Ευρωπαίων κατακερμάτισαν την γιουγκοσλαβία με αποκορύφωμα τον πόλεμο του '99 για δήθεν εγκλήματα των Σέρβων κατα μειονοτήτων. Έτσι δημιουργήθηκαν οι κρατικές οντότητες της Βοσνίας και της Κροατίας καθώς και η ενίσχυση πρώην Γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών, όπως π.χ. τα Σκόπια. Παράλληλα η υποστήριξη στις Αλβανικές μειονότητες που παρέχεται από τις Αμερικανικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια έχει
δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον Σερβικό λαό. Αποτέλεσμα όλων αυτών αποτελεί η ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου και η παράνομη αναγνώριση του κοσόβου.

α, και ποτέ δεν ξεχνώ πως ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕΡΒΙΑ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ποτέ δεν ξεχνώ KOSSOVO IS SERBIA!!!

www.agwnizomai.blogspot.com

αστυάνακτας είπε...

Παρτιζάνα σωστό γιγαντώθηκαν τα προβλήματα. Δεν υπήρξε ποτέ σοσιαλισμός και εκεί....ο πόλεμος είναι βέβαια εμπόδιο για να αντισταθεί κάποιος, αλλά και πλεονέκτημα για να γίνει κάτι καλό (θυμίσου το ΕΑΜ)
Δε λέω ποτέ ψέμματα...

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

@Αστυάνακτα μην είσια μηδενιστής!Στη Γιουγκοσλαβία κατάφεραν επί 50 χρόνια να διασφαλίσουν την ειρηνική συνύπραξη των λαών εκεί πέρα, πράγμα που δεν είναι καθόλου ασήμαντο, μαζί με όλες τις καταχτήσεις που είχαν..Μην το υποτιμάς αυτό. ¨οταν λέω για προβλήματα που ποτέ δε λύθηκαν στη Γιούγκα αναφέρομαι κυρίως στο εθνικό ζήτημα, που από ό,τι φαίνεται οι επιλογές του όχι απλά δεν οδήγησαν στην οριστική του επίλυση (που δεν ξέρω αν λύνεται έτσι γρήγορα κιολας)αλλά ουσιαστικά δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να ωριμάσουν οι φυγόκεντρες τάσεις.